breaking news Νέο

Υπουργική απόφαση για την αναγνώριση περιπτώσεων ανωτέρας βίας, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια επιδοτήσεων κτηνοτρόφων

Υπουργική απόφαση για την αναγνώριση περιπτώσεων ανωτέρας βίας, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια επιδοτήσεων κτηνοτρόφων

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 4 και 32 του κανονισμού (ΕΕ) 640/2014 και του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 1306/2013, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες αναγνώρισης των γεγονότων ανωτέρας βίας και εξαιρετικής περίστασης και των φυσικών περιστατικών σε βοοειδή και σε αιγοπρόβατα».

Επισημαίνεται ότι στη νομοθεσία της ΕΕ προσδιορίζεται το γενικό πλαίσιο των περιπτώσεων ανωτέρας βίας - εξαιρετικής περίστασης – φυσικών περιστατικών, ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής αυτών πρέπει να περιγράφονται στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών. Μέχρι σήμερα δεν είχε θεσπιστεί στη χώρα μας σχετικό εθνικό πλαίσιο, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους απώλειας των επιδοτήσεων σε περιπτώσεις νοσημάτων ή φυσικών καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο.

Με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση διασφαλίζεται για πρώτη φορά ο Έλληνας κτηνοτρόφος, αφού διατηρεί το δικαίωμά του να λάβει ενίσχυση όταν η μη συμμόρφωση στα κριτήρια επιλεξιμότητας και στις λοιπές υποχρεώσεις του σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο οφείλεται σε ανωτέρα βία - εξαιρετική περίπτωση.

Επιπλέον, στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος απολέσει το ζωικό του κεφάλαιο, λόγω φυσικών περιστατικών για τα οποία δεν ευθύνεται ο ίδιος, διατηρεί το δικαίωμά του να εξαιρεθεί από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που διαφορετικά θα του επιβάλλονταν κατά τη διαδικασία πληρωμής του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής