breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Ο «εξωγήινος» Μπενού κάνει το…«δύσκολο» στους αστρονόμους!

Ο αστεροειδής Μπενού είναι πολύ κακοτράχαλος και «ξερνά» συνεχώς μεγάλα σωματίδια, πράγμα που δυσκολεύει την αποστολή του σκάφους OSIRIS – REx της NASA να συλλέξει δείγμα για ανάλυση στη Γη, μετά τις νέες ανακαλύψεις που έκανε το αμερικανικό σκάφος OSIRIS – REx, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Τα στοιχεία που έχει έως τώρα συλλέξει η διαστημοσυσκευή, αποκαλύπτουν ότι ο Μπενού – το μικρότερο διαστημικό σώμα γύρω από το οποίο έχει ποτέ τεθεί σε τροχιά ένα σκάφος – είναι απρόσμενα κακοτράχαλος και γεμάτος βράχους, ενώ επιπλέον κάθε λίγο και λιγάκι «ξερνάει» πίδακες μεγάλων σωματιδίων για άγνωστο λόγο.

Τα ευρήματα αυτά της διαστημικής αποστολής, που παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα, σε οκτώ επιστημονικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά Nature, Nature Astronomy, Nature Geoscience και Nature Communications, καθώς και στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης στο Τέξας, δείχνουν ότι η συλλογή δείγματος, που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο του 2020, θα είναι μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου.

Η κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αμερικανική αποστολή, που είχε εκτοξευτεί το Σεπτέμβριο του 2016, εξελίσσεται σχεδόν παράλληλα με την αντίστοιχη ιαπωνική του σκάφους Hayabousa 2, που θα επιχειρήσει να πάρει δείγμα από το έδαφος του αστεροειδούς Ριούγκου (σ.σ. οι Ιάπωνες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με το πρώτο Hayabusa το 2010).

Οι επιστήμονες της αποστολής OSIRIS – Rex της NASA περίμεναν ότι ο διαμέτρου σχεδόν 500 μέτρων Μπενού, το σχήμα του οποίου μοιάζει με διαμαντιού, θα είχε μια σχετικά ομαλή επιφάνεια με ψιλή άμμο και χαλίκια (σ.σ. το λεγόμενο ρηγόλιθο) και σχεδίασαν ανάλογα τα όργανα του σκάφους, ώστε να συλλέξει δείγματα διαμέτρου λίγων εκατοστών.

Τώρα, βλέποντας όλους αυτούς τους τουλάχιστον 200 μεγάλους βράχους διαμέτρου άνω των δέκα μέτρων διάσπαρτους πάνω στον αστεροειδή (ο μεγαλύτερος είναι 58 μέτρα), καθώς και χιλιάδες μικρότερες κοτρόνες, το ρομποτικό σκάφος θα πρέπει – αφού γίνει εξ αποστάσεως η κατάλληλη αναβάθμιση του λογισμικού του – να βρει προσεκτικά κάποιο από τα λιγοστά επίπεδα σημεία, που έχουν έκταση το πολύ έως 20 μέτρων (και όχι τουλάχιστον 50 μέτρων όπως είχε υποτεθεί αρχικά), ώστε να κάνει τη συλλογή του δείγματος.

Η δεύτερη έκπληξη – πρόκληση για την αποστολή είναι ότι μία ή δύο φορές την εβδομάδα πίδακες σωματιδίων εκτινάσσονται από διάφορα σημεία στην επιφάνεια του Μπενού και δημιουργούν ένα νέφος γύρω του.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας από τους ελάχιστους γνωστούς ενεργούς αστεροειδείς που έχουν δει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

*****

Τραίνο «ρημαγμένο» από τους ναζί, επισκευάστηκε, για να ταξιδεύει… πίσω στο χρόνο!

Κατεστραμμένη αρχικά από τους Ναζί και μετά από τις δημοσιονομικές περικοπές, μια σιδηροδρομική γραμμή τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, χάρη στη δουλειά νοσταλγών της ατμομηχανής, που προτείνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με ένα παλιό επισκευασμένο τραίνο, διασχίζοντας τη χιονισμένη περιφέρεια Αμπρούτσο στην κεντρική Ιταλία.

Τα κομψά βαγόνια έχουν ηλικία σχεδόν εκατό ετών και αποστολή να μεταφέρουν τους τουρίστες από τη Ρώμη έως το χιονοδρομικό κέντρο του Ροκαράζο, στην καρδιά της Ιταλίας, διασχίζοντας 120 χλμ. σιδηροτροχιάς και μια σειρά από γέφυρες, που προκαλούν ίλιγγο.

Το τμήμα μεταξύ της πόλης Σουλμόνα και του χιονοδρομικού κέντρου του Ροκαράζο, που ανεβαίνει σε υψόμετρο 1.269 μέτρων, πραγματικό τεχνικό επίτευγμα κατά μήκος απόκρημνων περιοχών, άρχισε να λειτουργεί το 1897.

Η αμαξοστοιχία, «ένα μουσείο μικρής ταχύτητας», όπως χαρακτηρίζεται, διασχίζει πάμπολλες σήραγγες, περνά από παγωμένες λίμνες και χιονισμένα δάση, τοπία από τα οποία διακρίνονται μερικές φορές λύκοι ή καμιά αρκούδα.

*****

Έπεφτε το ελικόπτερο που επέβαινε και κατέγραψε την πτήση του τρόμου!

Φοιτητής κατέγραψε σε βίντεο όλη την πτήση που πραγματοποίησε ελικόπτερο, το οποίο κατέληξε πάνω στα βράχια στο βουνό Καν Τενγκρί, καθώς ο πιλότος δεν κατάφερε να το προσγειώσει.

Το περιστατικό συνέβη στον Ιούλιο του 2018 και ευτυχώς ο φοιτητής, αλλά και τα υπόλοιπα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, δεν έχασαν τη ζωή τους, όμως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, με μια 37χρονη γυναίκα από την Πολωνία να μένει παράλυτη από τη μέση και κάτω.

Ο 22χρονος φοιτητής σε δηλώσεις του στη Daily Mail μίλησε για τις σκηνές τρόμου και φόβου που έζησε, όταν άρχισε να πέφτει το ελικόπτερο και κυρίως για τη στιγμή που κατάλαβε πως είναι ζωντανός, αλλά γεμάτος κηροζίνη και δεν μπορούσε να κουνηθεί και να απομακρυνθεί από το σημείο, καθώς είχε πέσει πάνω του ένας τραυματισμένος επιβάτης.

«Ο πανικός μου έγινε μεγαλύτερος, όταν κατάλαβα πως είμαι λουσμένος με κηροζίνη. Με κατέλαβε τρόμος, γιατί φοβήθηκα πως θα καώ ζωντανός, όμως αυτός ο φόβος αντί να με καταβάλλει, με έκανε να παλεύω όλο και περισσότερο, για να σωθώ».

Στο ελικόπτερο επέβαιναν εννιά τουρίστες ( 2 Γερμανοί, 4 Πολωνοί και 3 Ιάπωνες), το τετραμελές πλήρωμα, ένας ξεναγός και ένας γιατρός.


Τραίνο «ρημαγμένο» από τους ναζί, επισκευάστηκε, για να ταξιδεύει… πίσω στο χρόνο!
Έπεφτε το ελικόπτερο που επέβαινε και κατέγραψε την πτήση του τρόμου!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής