breaking news Νέο

Κ. Βοργιαζίδης στο ΔΣ : «Και οι 3 προτάσεις που υποβλήθηκαν για έργα στο Δ.Βέροιας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER για χρηματοδότηση»

  • Κ. Βοργιαζίδης στο ΔΣ : «Και οι 3 προτάσεις που υποβλήθηκαν για έργα στο Δ.Βέροιας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER για χρηματοδότηση»
  • Κ. Βοργιαζίδης στο ΔΣ : «Και οι 3 προτάσεις που υποβλήθηκαν για έργα στο Δ.Βέροιας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER για χρηματοδότηση»
  • Κ. Βοργιαζίδης στο ΔΣ : «Και οι 3 προτάσεις που υποβλήθηκαν για έργα στο Δ.Βέροιας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER για χρηματοδότηση»

Ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου, κρατήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Τετάρτης. Ενώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η μετονομασία οδού της πόλης σε οδό Νίκου Μουτσόπουλου, σε ένδειξη τιμής για την προσφορά του στην πόλη, θα τεθεί ως θέμα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

 

Για τη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιο Ράλλη, στον οποίο και έθεσε 4 ζητήματα του Δήμου, ενημέρωσε αρχικά ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τετάρτη.

Τα θέματα αυτά είχαν να κάνουν με τη δίχρονη προσχολική αγωγή, τη νομοθεσία που διέπει τα αδέσποτα, την παραχώρηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου της πόλης και το κολυμβητήριο.

 

Ο ίδιος έκανε γνωστό επίσης ότι και οι τρεις προτάσεις που υποβλήθηκαν, για έργα στο Δήμο Βέροιας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER για χρηματοδότηση, τα οποία και αφορούν στην ανάπλαση πλατείας στο Μακροχώρι, στην κατασκευή μεταλλικών κερκίδων στο γήπεδο του Αγίου Γεωργίου και σε παρεμβάσεις στο πολιτιστικό κέντρο Ν. Νικομήδειας.

 

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης επιπλέον έκανε λόγο και για το θέμα που δημιουργήθηκε στο Σέλι τις τελευταίες μέρες σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα, για το οποίο, όπως επεσήμανε, απαιτείται αίτημα μονίμων κατοίκων. «Τα σπίτια», είπε ο κ. Βοργιαζίδης «μπορεί να είναι 1.500, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι 10». Πλην όμως, ο δήμαρχος έκρινε πως το θέμα είναι τυπικό και πιθανόν να παρακαμφθεί.

 

Προημερησίας διάταξης...ο Νίκος Μπέκης ήταν αυτός που άνοιξε τον κύκλο των ερωτούντων και των απόψεων που κατατέθηκαν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Μπέκης προέβη σε δύο επισημάνσεις : Η πρώτη αφορούσε στην εικόνα που παρατηρείται – όπως είπε – περπατώντας τη Μητροπόλεως και την Ελιάς, με το στένεμα των πεζοδρομίων, στα οποία συγχρόνως υπάρχει άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων. Η δεύτερη επισήμανση είχε να κάνει με το ότι, όπου κι αν υπάρχουν παγκάκια (σε πάρκα και πλατείες), σε απωθούν να κάτσεις.

 

Ο Γιώργος Μελιόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» την 21η Μαρτίου, ανέφερε, ανάμεσα στ' άλλα : «Ο Δήμος Βέροιας συνδιοργανώνει με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Ημαθίας τη λεγόμενη «Λευκή Νύχτα», που τη στηρίζουν και συνέβαλαν στην προώθησή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας. Με τα χάπενιγκς, τις μουσικές, τους ζονγκλέρ, επιχειρείται να παρουσιασθεί η «Λευκή Νύχτα» ως μια δήθεν γιορτή και να αποκρυφθεί αυτό που είναι, προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Πίσω από τις «Λευκές Νύχτες» έρχονται οι μαύρες ζωές των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας».

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς εμπόρους, τους μικρομεσαίους αγρότες, να μη στοιχηθούν πίσω από όλους όσους προανέφερε, αλλά να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

 

Από την άλλη, ο Γιώργος Μιχαηλίδης έφερε στο προσκήνιο θέμα με απλήρωτους λογαριασμούς αιρετών προσώπων, για τους οποίους, όπως είπε, τα νούμερα είναι πενταψήφια (!), τη στιγμή που ο Δήμος προβαίνει σε διακοπή νερού σε δημότες για 100 και 200 ευρώ. Άμεσα απάντησε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας : «Να κατονομάσετε, αλλιώς είστε συκοφάντης».

 

Επιπρόσθετα ο Γιώργος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για υπαλλήλους δύο ταχυτήτων στην ΚΕΠΑ, σχετικά με τις ευχαριστίες που εξέφρασε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στους Γιάννη Καμπούρη και Νανά Καραγιαννίδου, με αφορμή την παρουσίαση του ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ.

«Έχω κατά καιρούς ευχαριστήσει όλο το προσωπικό για τη δουλειά, που γίνεται στην ΚΕΠΑ. Εν προκειμένω, ευχαρίστησα τον κ. Καμπούρη για το λόγο ότι συνταξιοδοτείται και την κ. Καραγιαννίδου για τη σύνταξη του προγραμματισμού. Ε, εκλογές έρχονται, καμία ψήφο θέλετε, κατανοητό», ήταν η απάντηση που ήρθε από την πλευρά του δημάρχου. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης έδειξε να... μην ενοχλείται, λέγοντας : «Τις έχω τις ψήφους!». «Θα το δούμε, όταν έρθει η ώρα», ανταπάντησε ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Ο Διονύσης Κουλουριώτης ενημέρωσε το σώμα πως προχώρησε σε μήνυση εναντίον του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Τραπεζανλή, για τα όσα ο τελευταίος είπε σε βάρος του σε πρόσφατη συνέντευξή του.

 

Για τα πεζοδρόμια της Κουλούρας, τα οποία «βρίσκονται σε «άσχημη κατάσταση και δεν έχουν συντηρηθεί», έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Αγγελίνας, όπως και για την εικόνα που παρουσιάζουν οι αγροτικοί δρόμοι της Κουλούρας, προσκαλώντας συνάμα τον αντιδήμαρχο Θανάση Σιδηρόπουλο να έρθει και να τα δει από κοντά.

 

Για την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στο Χώρο Τεχνών, με συνδιοργανωτές την ΚΕΠΑ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Τριλόφου, για την οικονομική ενίσχυση του 22χρονου Αντώνη Σταφυλίδη ενημέρωσε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης.

 

Έκτακτα θέματα

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τετάρτη, τέθηκαν και 3 έκτακτα θέματα. Το πρώτο αφορούσε στην έγκριση της επιχορήγησης συνολικού ποσού 20.993,28 € προς τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, για την κάλυψη της δαπάνης υλοποίησης του θεσμού του εθελοντή σχολικού τροχονόμου, που προσφέρουν υπηρεσία σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το διάστημα Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο 2019, το οποίο και ψηφίστηκε ομόφωνα. Το δεύτερο στην αποζημίωση Εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα. Όχι όμως και το τρίτο έκτακτο θέμα, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και αφορούσε στη σύμφωνη γνώμη για την τοποθέτηση έξι λίθων μνήμης στην είσοδο του Δημαρχείου και στην οδό Μεραρχίας.

Οι λίθοι αυτοί είναι αφιερωμένοι σε έξι παιδιά που έζησαν στη Βέροια και θανατώθηκαν από τους Ναζί, τα πέντε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Auschwitz και το ένα εκτελέστηκε στην πόλη.

Οι λίθοι αυτοί είναι κύβοι 0,10Χ0, 10Χ0,10 και αποτελούν έμπνευση και δημιουργία του Γερμανού καλλιτέχνη Gunter Demning, τοποθετούνται στο έδαφος και αποτελούν μια λιτή εικαστική έκφραση στη μνήμη ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα, χάθηκαν και δεν αξιώθηκαν ποτέ ταφής και τάφου. Τέτοιοι λίθοι έχουν εγκατασταθεί από τον καλλιτέχνη στη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) κ.α.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνεννόηση και συνεργασία με το σύλλογο των φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου Βέροιας, θα προσκαλέσει τον καλλιτέχνη στη Βέροια και θα πλαισιώσει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τη δίωξη των Εβραίων της Βέροιας, με τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναφέρονται στο έγγραφό τους. Προτείνεται μια λιτή τελετή, με την εγκατάσταση πέντε από τους λίθους μνήμης μπροστά στο κτίριο του παλιού Γυμνασίου επί της οδού Μητροπόλεως (Δημαρχείο), όπου φοιτούσαν οι μαθητές και ενός στην οδό Ι Μεραρχίας, όπου υπήρχε το Εβραϊκό Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούσε η μικρότερη των Εβραίων μαθητών.

Οι λίθοι μνήμης θα ενσωματωθούν απολύτως στο πλακόστρωτο του πεζοδρομίου, χωρίς να προεξέχουν ή να δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα στην κίνηση.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής