breaking news Νέο

Η 25η Μαρτίου, περίλαμπρη εθνική επέτειος - Γράφει ο καθηγητής Παπαγιάννης Μενέλαος

Η 25η Μαρτίου, περίλαμπρη εθνική επέτειος - Γράφει ο καθηγητής Παπαγιάννης Μενέλαος

25η Μαρτίου 1821. Αυτή η ημέρα, χαρακτηριστική ημερομηνία, περίλαμπρος επέτειος, πρέπει να είναι για το έθνος μας αφορμή και κέντρισμα αναμνήσεων διδακτικών με την ενίσχυση των υποχρεώσεών μας απέναντι στην εξέχουσα ιστορία των ελλήνων που για τέσσερις χιλιάδες χρόνια κατοικούν αυτόν τον τόπο και παρουσίασαν εξαίρετα δείγματα επιτευγμάτων σε όλους τους τομείς των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, ώστε πολλοί να ομολογούν, όπως ο Ρόμπιης, ότι ο ελληνικός θρίαμβος στον πνευματικό πολιτισμό είναι ότι έδωσε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς τομείς, που να εμπνέουν την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό μας.

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί τομή στην τετραχιλιετή ζωή των Ελλήνων στο χώρο αυτό που λέγεται Ελλάδα. Για πρώτη φορά τώρα δημιουργείται ελληνικό κράτος ελεύθερο, ανεξάρτητο και αυτόνομο. Αυτό συντελέστηκε με τον μεγαλειώδη αγώνα του 1821. Μεγαλειώδης γιατί οι μικροί τα έβαλαν με τους μεγάλους, οι ραγιάδες πολέμησαν με αυταπάρνηση εναντίον των πάνοπλων Τούρκων. Αυτοθυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και της θρησκείας, θυσιάζοντας τα πάντα, κάτω από συνθήκες άγριες, σκληρές, απάνθρωπες.

Για των λόγων το αληθές θα αναφερθώ στον συντοπίτη μας Γεροκαρατάσο. Αυτός ο Έλληνας είχε πλούτη, αξιώματα, οικογένεια ωραία. Όμως τα θυσίασε όλα για την ελευθερία της πατρίδας. Ζήσε, αναγνώστη, στην επέτειο της επανάστασης του 1821 με το γέρο Καρατάσο και άλλους αγωνιστές της εξέγερσης του έθνους και σίγουρα θα μάθεις ποιός πρέπει να είναι ο άνθρωπος πατριώτης και κυρίως αυτός που από θέσεις υπεύθυνες πολιτικές έχει την ευθύνη διαφύλαξης της τιμής, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της αναγνώρισης των θυμών του λαού και της χώρας που κυβερνά. Πάνω από όλα η τιμή της πατρίδας, ο σεβασμός των θυσιών των προγόνων μας, οι θυσίες του λαού μας. Η γνώση της ιστορίας μας απαραίτητη προϋπόθεση σε οποιεσδήποτε αποφάσεις αφορούν τη χώρα. Οδηγοί και σύμβουλοι, ας είναι ο Γεροκαρατάσος και τόσοι άλλοι αγωνιστές του 1821.

Τα ηρωικά εθνικά γεγονότα ή οι θρησκευτικές τελετές που οι πολλοί παραδέχονται, πιστεύουν και αγαπούν, είναι φάροι λαμπροί, διδάσκαλοι σοφοί, που διαθέτουν αρετές, αξίες και αρχές ικανές όχι μόνο να μορφώσουν τους νέους και τις νέες, αλλά και τους μεγάλους, που για διάφορους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές εθνικού και θρησκευτικού μεγαλείου.

Η επανάσταση του Μαρτίου του 1821 έχει τόσα πολλά να μας διδάξει. Αν ζήσεις έντονα μέσα σου το μεγάλο αγώνα του 1821, μπορείς να μάθεις τόσα πολλά και να διαπαιδαγωγηθείς και καλλιεργηθείς με τα πιο υψηλά ιδεώδη και όλες τις αρετές που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι έντιμοι και σοβαροί πολίτες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής