breaking news Νέο

Μαθητές Λυκείων εντόπισαν προβλήματα και ζήτησαν λύσεις από τη δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Βέροιας

Μαθητές Λυκείων εντόπισαν προβλήματα και ζήτησαν λύσεις από τη δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Βέροιας

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας πραγματοποιήθηκε την Παρασεκυή το πρωί, όχι όμως με τη... γνώριμή της σύνθεση. Πιο συγκεκριμένα, έλαβε χώρα η 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των εφήβων, η οποία ξεκίνησε στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι!

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος 41 μαθητές της Β΄ τάξης από 9 Λύκεια του Δήμου, οι οποίοι είχαν τρία λεπτά ο καθένας, για να εκθέσουν ζητήματα, αλλά και να επισημάνουν προβλήματα, αδυναμίες, που προκύπτουν μέσα από τη ζώσα πραγματικότητα της καθημερινότητάς τους, ως άτομα της Βέροιας και των τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.

 

Το προεδρείο

Θέση στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου των εφήβων πήραν ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, που διηύθυνε και τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και εμπνευστής της ιδέας αυτής (και πολύ περισσότερο χαρακτηριζόμενος ως η ψυχή τέτοιων εκδηλώσεων) Νίκος Μαυροκεφαλίδης, η εκπρόσωπος της β/θμιας εκπαίδευσης Ημαθίας και προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων Μαρία Σουμελίδου και ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Μακαρατζής.

 

Θέματα

Τα θέματα που έθεσαν οι έφηβοι δημοτικοί σύμβουλοι, είχαν να κάνουν με θεματικές, οι οποίες και περιελάμβαναν : Προβλήματα της πόλης - Σχολείων, Τουρισμός - Πολιτισμός, Αθλητισμός, εκπαίδευση, Ρατσισμός - Προσφυγικό - Εθελοντισμός - Μακεδονικό ζήτημα, Ατομική και Συλλογική ευθύνη.

Κυρίαρχο θέμα στις αναφορές των εφήβων δημοτικών συμβούλων υπήρξε το πρόβλημα με τα αδέσποτα, ενώ κοντά σ΄ αυτό τέθηκαν οι λακκούβες στους δρόμους, οι κακοτεχνίες, τις οποίες παρουσιάζουν τα πεζοδρόμια και η κατάληψή τους από τραπεζοκαθίσματα, η έλλειψη χώρου στάθμευσης, φωτισμού, δημόσιων τουαλετών, ποδηλατόδρομου, τα σκουπίδια, οι υποδομές για ΑμΕΑ, τα ετοιμόρροπα κτίρια, η μη εκμετάλλευση του φράγματος του Αλιάκμονα και του ποταμού Τριποτάμου, η εγκατάλειψη των τοπικών κοινοτήτων.

Δεν έλειψαν βέβαια και αναφορές, προβληματισμοί, σε μείζονας σημασίας ζητήματα της κοινωνίας, όπως τα ναρκωτικά, ο σχολικός εκφοβισμός, αλλά και η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

 

Απαντήσεις Δημάρχου

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος Βέροιας θέλησε να δώσει απαντήσεις σε κάποια από τα θέματα, που έθεσαν οι έφηβοι, για το λόγο ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση για υποχρέωση που είχε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βοργιαζίδης κατέστησε σαφές πως «ποντάρουμε στην εξωστρέφεια της Βέροιας. Γι΄ αυτό ποντάρουμε στον αθλητικό και πολιτιστικό τουρισμό. Όπως επίσης ότι ο Δήμος ποντάρει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες - δημόσια σχολεία αναβαθμίζονται ενεργειακά με χρηματοδοτούμενα προγράμματα - και περιμένουμε να προκηρυχθούν προγράμματα και να καταθέσουμε προτάσεις». Ο Δήμαρχος έκρινε πολύ σημαντικό το ότι τα τελευταία 3 χρόνια αυξήθηκαν κατά 53% οι διανυκτερεύσεις στην πόλη, σημειώνοντας πως «για να φέρεις κόσμο στην πόλη, πρέπει να δώσεις». Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε ο κ. Βοργιαζίδης για την πόλη την υπογειοποίηση δικτύων της ΔΕΗ που έγινε, ενώ επεσήμανε πως «μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα φέρουμε ποδήλατα και θα υπάρχουν σε σημεία της πόλης, όπου θα μπορεί κάποιος να πάρει ένα, να το χρησιμοποιεί και να το βάλει στο τέλος από κει που το πήρε».

Σ' ό,τι αφορά στο φράγμα του Αλιάκμονα, που μένει ανεκμετάλλευτο, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν είναι δημόσια έκταση, αλλά σχετίζεται με τη ΔΕΗ «και ό,τι και να κάνουμε εκεί, μόνο με άδεια της ΔΕΗ γίνεται, η οποία δεν δίνει άδεια». Σ' ό,τι αφορά στο φθαρμένο ταρτάν στο ανοιχτό γήπεδο του «Δ. Βικέλας», ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε πως «καταθέσαμε πρόταση στη ΓΓΑ, να υπάρξει χρηματοδότηση και να γίνει αποκατάστασή του». Ο ίδιος συναίνεσε στην ανακύκλωση «και θα πρέπει να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα», ενημέρωσε πως «προχωράμε πιλοτικά στα βιοαποδομήσιμα υλικά», ενώ για τις λακκούβες είπε πως «ό,τι γίνεται, είναι με χρήματα δικά μας και αυτά που μπορούμε να διαχειρισθούμε. Βέβαια, κλείνουν λακκούβες, αλλά και ανοίγουν λακκούβες, από τη χρήση αλατιού που γίνεται».

Σ' ό,τι αφορά στην καθαριότητα, ο δήμαρχος έβαλε και την προσωπική ευθύνη του καθενός σ' ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ αναφερόμενος στην ανάπλαση που έγινε στην πόλη, με μελέτη που εγκρίθηκε το 2010 από το Δημοτικό Συμβούλιο, παραδέχθηκε πως «η Ελιά έτσι πως είναι σήμερα, ούτε κι εμένα μου αρέσει. Η πλατεία εκεί με το συντριβάνι ήταν καλύτερη».

 

Άσκηση κριτικής για έλλειψη έργου από τη δημοτική αρχή!

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, οι έφηβοι δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους άσκησαν και έντονη κριτική στη δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για έλλειψη έργου και για προεκλογικά... σουλουπώματα. Πέραν τούτου, έγινε λόγος για μη επαρκή έλεγχο στη φοροδιαφυγή καταστημάτων της πόλης, την άμεση μεταφορά του Μουσείου Εκπαίδευσης στο πρώην Δικαστικό Μέγαρο της πόλης και συνάμα την ανάπλαση της πλατείας Ωρολογίου.

 

Οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων

Στις τοποθετήσεις τους αμέσως μετά, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Εθελοντισμού, Θεόφιλος Κορωνάς, στάθηκε περισσότερο στο θέμα των αδέσποτων, ενημερώνοντας αρχικά το τι προβλέπει ο νόμος για αυτά, τον οποίο - όπως είπε - ο Δήμος εκτελεί κατά γράμμα για τη διαχείρισή τους.

Επεσήμανε ότι με την αύξηση της πυκνότητας των αδέσποτων σκύλων γίνεται εμφανές το πρόβλημα, σημειώνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι ο νόμος σε περιοχές σαν τη δική  μας χωλαίνει.

Τα αδέσποτα καθίσταται ένα από τα δυσκολότερα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος. Το πρόβλημα δεν λύνεται με τη διαχείριση. Πρόταση του Δήμου είναι να υπάρχει μια ιδιαίτερη ρύθμιση, με την οποία τα σκυλιά που μαζεύονται, να βρίσκονται σε ελεγχόμενους χώρους».

Ο Στέργιος Διαμάντης, πρόεδρος του ΝΠ ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας, ήταν αυτός που τοποθετήθηκε κατόπιν, όπου ως άνθρωπος - όπως είπε - που γνωρίζει τα προβλήματα του αθλητισμού, προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό αθλητικών έργων που έχουν γίνει, για δράσεις που γίνονται και για παρεμβάσεις επιπλέον που θα γίνουν, ενώ αναφερόμενος στο... βαλτωμένο έργο της κατασκευής του κολυμβητηρίου, έκανε σαφές πως η ΓΓΑ δεν δύναται για τρία χρόνια να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα. Ακόμα, ο ίδιος ενημέρωσε πως κάτω από την Ελιά υπάρχουν 16 στρέμματα χαρακτηρισμένα για τη δημιουργία Κλειστού Γυμναστηρίου, χωρητικότητας 3000 θέσεων. «Δεν μπορεί η Βέροια να μην έχει ένα τέτοιο γήπεδο. Προσπαθούμε να γίνει η μελέτη και το έργο. Εμείς θα το προσπαθήσουμε», είπε και κατέληξε λέγοντας : «Μπορείτε να μας πείτε ανίκανους, όμως δε θα σας δώσω το δικαίωμα να με πείτε λαμόγιο».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Σιδηρόπουλος, τοποθετούμενος αμέσως μετά, αφού πρώτα ανέφερε πως χάρηκε γι' αυτά που άκουσε από τους εφήβους, αλλά περίμενε να ακούσει περισσότερες προτάσεις, τόνισε ότι «αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε, είναι να αυξήσουμε τα κονδύλια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου». Επεσήμανε πως «όσοι αθλητικοί χώροι να υπάρχουν, δεν φθάνουν για τη νεολαία», παραδέχθηκε ότι «στην Βεργίνα δεν έχουμε κάνει επέκταση φωτισμού. Αν υπάρχουν αιτήματα, να υποβληθούν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου», ενώ, τέλος, υποσχέθηκε πως μέχρι το Πάσχα θα έχει λυθεί το θέμα με τα φανάρια στη Λεωφόρο Στρατού.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος στη συνέχεια επέστησε στους έφηβους ότι «η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας» και πως «η μείωση των απορριμμάτων είναι τέτοια, που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε χρήματα και να τα διαθέσουμε για κάποια άλλα σημαντικά πράγματα».

Από τη μεριά της, η κ. Σουμελίδου Μαρία εξέφρασε την ελπίδα οι προβληματισμοί και οι προτάσεις να αξιοποιηθούν αρμοδίως, ενώ κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Γιώργος Σοφιανίδης, που αντικαθιστούσε το δήμαρχο, κάνοντας λόγο για το πάρκινγκ, έφερε ως παράδειγμα το ότι, αν ήταν να γίνει κάποιο υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ωρολογίου από ιδιώτη, αυτός δεν θα το έκανε, γιατί δεν θα γέμιζε, ενώ υπενθύμισε πως «σαν δημοτική αρχή έχουμε κάνει πολλά πράγματα για τα σχολεία».

Όσο για την αστική ανάπλαση που έγινε, ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να έχει δημιουργήσει προβλήματα, αλλά έχει και θετικά. Ακόμα, ότι για τον Τουρισμό η δημοτική αρχή δημιούργησε Αντιδημαρχία Τουρισμού, η οποία έκανε πολλά πράγματα και πρόβαλε τη Βέροια. Προέβλεψε επίσης ότι, όταν ανοίξει το Ανάκτορο και το Πολυκεντρικό Μουσείο στη Βεργίνα, ο τουρίστας δεν θα προλαβαίνει να φεύγει και θα κάθεται μια ημέρα. Για δε το Μουσείο Εκπαίδευσης ανέφερε πως ήδη έχει δρομολογηθεί να μεταφερθεί στο Μουσικό Σχολείο και μαζί με το αρχείο του Νίκου Μουτσόπουλου να αναδειχθεί.

«Η δημοτική αρχή δεν φοβήθηκε και ήθελε να ακούσει την κριτική σας. Είμαι σίγουρος ότι από τη συνάντηση αυτή βγήκαμε όλοι μας κερδισμέενοι», είπε στην κατακλείδα του λόγου του.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής