breaking news Νέο

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν επανεξελέγη Πρόεδρος της UEFA

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν επανεξελέγη Πρόεδρος της UEFA

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, θα παραμείνει στον θώκο του προέδρου της UEFA για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού επανεξελέγη πανηγυρικά – ως μόνος υποψήφιος - στο 43ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών που έγινε στη Ρώμη.

Ο 51χρονος Σλοβένος, διαδέχθηκε τον Μισέλ Πλατινί τον Σεπτέμβριο του 2016 και έγινε έτσι ο έβδομος πρόεδρος της UEFA. Η επανεκλογή του ως επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, επιβεβαιώθηκε από την πλειοψηφία των αντιπροσωπειών των 55 ενώσεων μελών της UEFA, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε για «την ενότητα, την ελπίδα, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη» που θα διέπουν τη στρατηγική, την αποστολή και τις δραστηριότητες της UEFA κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του.

Ο Τσέφεριν υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής του Financial Fair Play, ενώ πρόθεση του είναι στα επόμενα τέσσερα χρόνια να προωθήσει ένα σχέδιο το οποίο θα εξασφαλίσει ότι το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους δίκαιου ανταγωνισμού.

Στην ομιλία αποδοχής του, ο 51χρονος είπε: «Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα προσαρμόσουμε τους κανόνες του Financial Fair Play για να δημιουργήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή ισορροπία στην οποία ο καθένας θα έχει τη θέση του. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι πιο υγιείς από ποτέ οικονομικά, το πρόβλημα του χρέους έχει διευθετηθεί σε πολλές χώρες και τα απλήρωτα χρέη προς συλλόγους, προπονητές και παίκτες φαίνεται πως είναι πλέον τίποτα περισσότερο από μια κακή ανάμνηση. Τώρα, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού σχεδίου σε συνεννόηση με την ECA (European Club Association / Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων), έτσι ώστε κάθε ευρωπαϊκός σύλλογος να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το αναπτυξιακό του δυναμικό».

Στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης, ο Τσέφεριν δεσμεύτηκε επίσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών του Nations League, για τη διεξαγωγή ενός «συναρπαστικού» EURO 2020 του οποίου τα προκριματικά ξεκινούν μέσα στον Μάρτιο, αλλά και για την προσπάθεια που θα καταβάλει ώστε να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Σλοβένο, τα τουρνουά των συλλόγων της UEFA θα επανεξετάζονται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται ότι «συμβαδίζουν με την εποχή και ότι θα είναι γεμάτα ενθουσιασμό και ένταση».

Η διήμερη συνεδρίαση της UEFA στη Ρώμη έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί και μια σπάνια συνάντηση των Τσέφεριν και Ινφαντίνο, Προέδρου της FIFA, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στο Μαϊάμι στην οποία οι ελπίδες της FIFA να πάρει έγκριση για τα νέα τουρνουά φαίνονται απίθανες. Μάλιστα, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της UEFA υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες του ποδοσφαίρου ότι δεν θα συμβάλλει θετικά στα σχέδια επέκτασης της FIFA, στέλνοντας μέσω της βασικής ομιλίας του σαφή μηνύματα στον Ινφαντίνο. Χαρακτηριστικά είπε: «Όταν διαφωνούμε με φίλους γιατί σκεφτόμαστε με κάθε ταπεινότητα ότι κάνουν λάθος, τους βοηθά να σταματήσουν να κάνουν λάθη. Επιθυμώ η UEFA να αποτελέσει πηγή εποικοδομητικών ιδεών προς τη FIFA και όχι πηγή αντιπολίτευσης. Όσο είμαι επικεφαλής της UEFA και ο Αντρέα Ανιέλι επικεφαλής της ECA, δεν θα υπάρξει Super League. Είναι γεγονός».

Από την άλλη μεριά, ο Τζιάνι Ινφαντίνο βλέπει στο πρόσωπο τού Τσέφεριν τον πιο σκληρό του αντίπαλο στην ποδοσφαιρική πολιτική, αφού μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια της FIFA να κλείσει συμφωνία ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα διεθνή τουρνουά και να δημιουργήσει νέα. Για την ακρίβεια, λέγεται ότι ο Πρόεδρος της FIFA έχει προωθήσει μυστικά την προσφορά ομάδας επενδυτών, με κύριο την ιαπωνική SoftBank, με την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η ανανέωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων καθώς και η δημιουργία ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος Nations League.

Ο Τσέφεριν επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδια της UEFA να ξεκινήσει τη δική της πλατφόρμα streaming τους επόμενους έξι μήνες· μια υπηρεσία που πιστεύει ότι «θα κάνει το ποδόσφαιρο πιο προσιτό σε όλους τους φιλάθλους του πλανήτη» και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια επανάσταση στη διαδικασία σύναψης ιστορικών εταιρικών σχέσεων με τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη αρχίσει να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση χάρη σε μια συμφωνία χορηγίας με τον όμιλο Alibaba, η οποία είναι μια συμφωνία που ανοίγει νέους ορίζοντες, όπως η δημιουργία ενός κέντρου αριστείας σε νέες τεχνολογίες ποδοσφαίρου ή σε κοινά έργα ηλεκτρονικού εμπορίου».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της UEFA παρουσιάστηκε επίσης η στρατηγική της UEFA «Μαζί για το Μέλλον του Ποδοσφαίρου» η οποία θα αφορά την περίοδο 2019 - 2024 και έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με ευρωπαϊκές εθνικές ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, συλλόγους και φορείς των παικτών. Η στρατηγική αυτή σχεδιάστηκε ώστε να διασφαλίσει το ότι η UEFA θα παραμείνει πιστή στις βασικές αξίες της, ως όργανο διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ότι θα βρίσκεται σε θέση να κατευθύνει προοδευτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Βασίζεται επίσης σε τέσσερις κύριους πυλώνες: στη διατήρηση του ποδοσφαίρου ως πρώτη προτεραιότητα, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στην εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της ευημερίας.

Στο ίδιο συνέδριο, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε επίσης τους κανονισμούς του Champions League 2019-20, του Europa League, του Champions League Γυναικών, του Futsal Champions League, του Youth League και του Super Cup του 2019.

 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής