breaking news Νέο

Απ.Ιωσηφίδης σε www.imerisia-ver.gr : «Θα δούμε αν λειτουργήσει το νέο εκλογικό σύστημα»

Απ.Ιωσηφίδης σε www.imerisia-ver.gr : «Θα δούμε αν λειτουργήσει το νέο εκλογικό σύστημα»

Στο studio σε εντυπωσιάζει με τη μεγάλη του κατάρτιση σε νόμους και εγκυκλίους, που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς φυσικά η επιστημοσύνη του να εξαντλείται σε αυτό το μοναδικό γραφειοκρατικό «χαρτομάνι» του ρωμέικου κράτους, 200 χρόνια, παρά κάτι, από την ίδρυσή του! Ο Απόστολος Ιωσηφίδης είναι για μας τους παλιότερους η «Πάπυρος-Λαρούς» ή η «Μπριτάνικα», οι πολύτομες βιβλιοθήκες, τις οποίες ψάχναμε πιτσιρικάδες, για να βρούμε το λήμμα...«Αλλαγή» π.χ., εκεί στις αρχές της δεκαετίες του 80!

Η συνέντευξη που παραχώρησε στις ΑΝΑ…κρίσεις της διαδικτυακής μας τηλεόρασης (αξίζει να την παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο www.imerisia-ver.gr) και αναμεταδόθηκε στον «αέρα» του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 δεν είχε μόνο στοιχεία «ξερά», που θα βοηθούσαν τους υποψηφίους δημοτικούς συνδυασμούς να γνωρίσουν τη δαιδαλώδη νομολογία για τις εκλογές του Μάη (άλλωστε, όπως μας είπε ο Απόστολος, το υπουργείο ακόμη να αποστείλει τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του νομικού πλαισίου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που κατατέθηκε και αυτό λίγες μέρες πριν!). Ήταν ένας «χείμαρρος» ανθρώπινης ευαισθησίας ενός ενεργού πολίτη, που αγωνία για τη διασάλευση της δημοκρατικής ζωής της πατρίδας μας, με τη συνεχή αποχή των Ελλήνων από κάθε μορφής εκλογική διαδικασία. Ψήγματα της συνέντευξης σας τα καταθέτουμε και θα σας δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί είναι κρίμα η πολύτιμη συνδρομή του κ. Ιωσηφίδη, επιστημονικού συνεργάτη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, να χαθεί στο φύλλο μιας και μόνο έκδοσης. Θα μας…«μάλωνε» άλλωστε και ο πεθερός του, ο φίλτατος Ορέστης Σιδηρόπουλος, που τίμησε, ως γιατρός, λογοτέχνης, πολύτεκνος οικογενειάρχης και πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Ημαθία!

«Το Μάιο του 2019 θα είναι η 12η αυτοδιοικητική, εκλογική, διαδικασία από τη μεταπολίτευση. Στις δημοτικές εκλογές του 1975 και 1978 στο δημοτικό συμβούλιο έμπαιναν μόνο οι δυο πρώτοι συνδυασμοί. Από το 1982 οι μισές έδρες μοιράζονται με απλή αναλογική σε όλους τους συνδυασμούς που πετυχαίνουν το εκλογικό μέτρο, την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ενώ τις υπόλοιπες, της δεύτερης Κυριακής, τις καταλαμβάνουν ο δεύτερος και ο πρώτος συνδυασμός που πρέπει να διαθέτει τα 3/5 των εδρών (60%). Στις εκλογές του 2006, το όριο της εκλογής ενός συνδυασμού την πρώτη Κυριακή από το 50% συν μια ψήφο κατέβηκε στο 42% (τότε είχε εκλεγεί στην Ημαθία ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης με αυτό το ποσοστό νομάρχης)…

Οι 6.000 περίπου δήμοι και χωριά πριν τον «Καποδίστρια» έγιναν 1.033 δήμοι με αυτόν και μειώθηκαν στους 325 με τον «Καλλικράτη»…

Ο «Κλεισθένης» είναι μια μεγάλη τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα φανεί βέβαια στην πράξη, αν λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, αφού εισάγει την απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να θέτει πλαφόν εισαγωγής στο δημοτικό συμβούλιο, αντίθετα ένας συνδυασμός μπορεί να βγάλει έδρα, ακόμη και με μικρότερο αριθμό ψήφων που απαιτείται, διαιρώντας τις έδρες με το 100% (στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας με 41 συμβούλους το όριο είναι 2,44% , ενώ σε Αλεξάνδρεια και Νάουσα με 33, φτάνει στο 3,03%), Υπάρχει όμως μια εσωτερική αντινομία στο σχεδιασμό του, αφού δεν επιτρέπει μεμονωμένες υποψηφιότητες ή συνδυασμούς με λιγότερους υποψηφίους των εδρών του κάθε δημοτικού συμβουλίου…

Υπάρχει χωριστή κάλπη στην εκλογή των τοπικών κοινοτήτων. Η κοινότητα θα διαθέτει αυτονομία μέσα στο νέο δήμο. Έως 300 κατοίκους θα εκλέγεται μόνο ένας πρόεδρος. Από 301 μέχρι 2.000 κατοίκους θα εκλέγεται πενταμελές κοινοτικό συμβούλιο (το όριο των συμβούλων αυξάνεται σε επτά σε κοινότητες μέχρι 10.000 κατοίκους μέχρι και τις κοινότητες-παλιές δημοτικές ενότητες- των 50.000 κατοίκων, στους έντεκα). Μπορούν να υπάρχουν συμμετοχές ομάδας πολιτών, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτική αναφορά σε δημοτικό συνδυασμό, όπως ίσχυε σήμερα. Αν η ομάδα πολιτών ή ο συνδυασμός πιάσει το 50%+1 την πρώτη Κυριακή, ο πρώτος σε σταυρούς εκλέγεται πρόεδρος της κοινότητας. Αλλιώς οι πέντε εκλεγμένοι θα αποφασίσουν εμμέσως μεταξύ των δυο πρώτων…

Στα δημοτικά συμβούλια της Ημαθίας δεν υπάρχει αλλαγή των εδρών, ενώ η ίδια παραμένει η σταυροδοσία (τρεις στη δημοτική ενότητα ενός πολίτη και μια σε μια άλλη, ενώ για δημοτικές ενότητες, όπως η Βεργίνα π.χ., που εκλέγονται κάτω από πέντε δημοτικοί σύμβουλοι, η σταυροδοσία είναι ένας και ένας…

Το 2014 τα εκλογικά τμήματα ήταν 24.000. Τώρα με τις διπλές κάλπες (μια για δήμο και μια για κοινότητα) στον ίδιο χώρο, θα φτάσουν τις 46.000. Είναι προφανές ότι, αφού δεν φτάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικηγόροι της χώρας, δικαστικοί αντιπρόσωποι θα οριστούν δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έχουν, κατά σειρά, πτυχίο νομικής ή όποιο άλλο πτυχίο. Θέτω την προσωπική μου επιφύλαξη το πώς μπορεί να παρέχει εχέγγυα ανεξαρτησίας, όπως τα έχουν οι δικηγόροι και οι δημόσιοι λειτουργοί, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του κράτους…

(Στο φύλλο της Τρίτης θα σας δώσουμε τις εκτιμήσεις του Απόστολου Ιωσηφίδη για την κατανομή των τεσσάρων εδρών στις βουλευτικές εκλογές στην Ημαθία (όταν γίνουν φυσικά, με τελική ημερομηνία διεξαγωγής τους τον Οκτώβριο), καθώς και το τι θα ισχύσει στις περιφερειακές εκλογές).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής