breaking news Νέο

«Ψηφιακό διαβατήριο» στις αγορές η ευφυής γεωργία

  • «Ψηφιακό διαβατήριο» στις αγορές η ευφυής γεωργία
  • «Ψηφιακό διαβατήριο» στις αγορές η ευφυής γεωργία
  • «Ψηφιακό διαβατήριο» στις αγορές η ευφυής γεωργία
  • «Ψηφιακό διαβατήριο» στις αγορές η ευφυής γεωργία
  • «Ψηφιακό διαβατήριο» στις αγορές η ευφυής γεωργία

Ξέρετε ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να σας οδηγήσει στο μέλλον; Αν όχι, τότε θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αποτελεί το ψηφιακό διαβατήριο των προϊόντων στις αγορές.

Ειδικότερα, η ευφυής γεωργία είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία και μπορεί να φέρει σημαντική μείωση κόστους αλλά και σημαντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση στην παραγωγή. Αξιοποιεί δε τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με τρόπο, ώστε οι αγρότες να παίρνουν τις σωστότερες αποφάσεις για την παραγωγή τους, προς ωφέλεια της τσέπης τους και του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή, λοιπόν, της ευφυούς γεωργίας με όλα αυτά που προαναφέρθηκαν, αποτέλεσε το θέμα ενημερωτικής συνάντησης, που έγινε χθες το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της (πρώην ΕΑΣ Βέροιας) Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, στο Μακροχώρι.

Η ενημέρωση έγινε από την εταιρία Αγροτική Καινοτομία, στην οποία συμμετέχει και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Κακαφίκας και τα μέλη του ΔΣ Μάνος Σδράκας και Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους και τους αγρότες για την εφαρμογή αξιοποίησης της τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα, που θα φέρουν ανταγωνιστικότερο περιβάλλον για τους αγρότες της Ημαθίας, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ειδική σήμανση, στη βάση των νέων αναγκών της αγοράς, αλλά και αντίστοιχων πολιτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακάκης θύμισε την εφαρμογή της ολοκληρωμένης καλλιέργειας το 2000, που έγινε με δυσκολίες τότε, ωστόσο έφερε αποτελέσματα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ευφυή γεωργία «ένα ψηφιακό διαβατήριο των προϊόντων μας για τις αγορές».

Σε ερωτήματα που τέθηκαν, οι επιστημονικοί συνεργάτες της Αγροτικής Καινοτομίας υπογράμμισαν ότι οι αγρότες θα εντάσσονται στην εφαρμογή για ένα χρόνο και για όσα στρέμματα επιθυμούν. Το κόστος δε της συνδρομής τους (σ' αυτό περιλαμβάνονται αναλύσεις εδάφους, συμβουλές γεωπόνων, πληροφορίες για τον καιρό κ.α.) είναι θέμα σχετικής μελέτης, που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Ακόμα, οι συνεργάτες της Αγροτικής Καινοτομίας έκαναν γνωστό ότι σε όποιες περιοχές εφαρμόστηκε το σύστημα στην Ελλάδα, το κόστος των εισροών αυξήθηκε από 10 έως 30%, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το περιθώριο του κέρδους στη χώρα μας, λόγω της άναρχης λειτουργίας.

 

Το σύστημα gaiasense

Όμως τι ακριβώς είναι το σύστημα gaiasense; Είναι μια ελληνική καινοτομία, που παντρεύει τις τεχνολογίες πληροφορικής με την αγρονομική επιστήμη με έναν ολιστικό τρόπο.

Στον τομέα της ευφυούς γεωργίας το gaiasense είναι πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενισχύει και βελτιστοποιεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και εφαρμογών ακριβείας στις αγροτικές καλλιέργειες, όσο μικρού ή μεγάλου μεγέθους και αν είναι αυτές.

Το gaiasense συλλέγει δεδομένα από το χωράφι, το δορυφόρο, τον επιστήμονα και τον αγρότη και δίνει τα εργαλεία στο γεωργικό σύμβουλο, τον ερευνητή και τον αγρότη, για να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα να βγει καλύτερο, περισσότερο και οικονομικότερο γεωργικό προϊόν από την ελληνική γη. Η ευρωπαϊκή πρωτοπορία όμως του gaiasense είναι ότι αφορά σε όλους.

Για πρώτη φορά ο κάθε αγρότης μπορεί να ωφεληθεί, ακόμα κι αν έχει λίγα στρέμματα. Και μάλιστα χωρίς να απαιτείται να επενδύσει ούτε ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Για πρώτη φορά ο κάθε γεωργικός σύμβουλος μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία τεσσάρων διαστάσεων, ώστε να πληροφορείται για όλες τις πτυχές των καλλιεργειών των πελατών του.

Τέλος, για πρώτη φορά ερευνητής έχει κάθε εργαλείο, με το οποίο αντλεί δεδομένα μεγάλης κλίμακας από όλες τις γεωργικές περιοχές και μπορεί να δοκιμάζει το αποτέλεσμα της έρευνάς του σε παραγωγικό, πραγματικό περιβάλλον.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής