breaking news Νέο

Ν.Χουντής στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" : «Οι πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων δημιουργούν φτώχεια και εξαθλίωση»

  • Ν.Χουντής στην
  • Ν.Χουντής στην

Αποκλειστική συνέντευξη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» παραχώρησε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, ενόψει της τριήμερης περιοδείας που ξεκινά την Παρασκευή στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας. Στην περιοχή μας θα βρίσκεται την Κυριακή 7 Απριλίου.

 

Κύριε Χουντή, θα ξεκινήσω με την πρόσφατη υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Οδηγίας για το Copyright που δημιούργησε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Πως θα επηρεάσει τελικά το μέλλον του διαδικτύου η νέα Οδηγία;

 

Στις 26 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δυστυχώς, υπερψήφισε την προτεινόμενη, από την Κομισιόν, Οδηγία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, γνωστή και ως Οδηγία για το Copyright. Η συγκεκριμένη Οδηγία προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων μηχανισμών-φίλτρων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτύου (πχ Youtube, Facebook, διάφορα blogs, κα), ώστε να αποτρέπουν την αναπαραγωγή πνευματικού έργου χωρίς προηγούμενη άδεια.

 

Τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της ρύθμισης θα είναι η επιβολή φραγμών στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, με στόχο, όχι προφανώς την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία άλλωστε εκμεταλλεύονται αντί για τους άμεσους παραγωγούς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά με στόχο την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών συμφερόντων και των ισχυρών εταιρειών του κλάδου.

 

Δεν θα είναι μακρινή η εικόνα που οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου θα απαγορεύουν ακόμα και την απλή αποστολή ενός άρθρου γνώμης, γιατί το λογισμικό που θα χρησιμοποιούν θα ερμηνεύει αυτή την ενέργειά μας ως πιθανή παραβίαση της Οδηγίας για το Copyright.

 

Η Λαϊκή Ενότητα υπερασπίζεται το ελεύθερο διαδίκτυο ως μια κοινωνική κατάκτηση και αντιστέκεται σε κάθε μορφή λογοκρισίας και ελέγχου του. Δώσαμε τη μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο και συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφή λογοκρισίας και ελέγχου στο διαδίκτυο. Τώρα βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών, εάν θα υπερασπιστεί το ελεύθερο διαδίκτυο ή για άλλη μια φορά θα κρατήσει υποκριτική στάση.

 

Έχουμε μπει και επίσημα στην προεκλογική περίοδο για την εκλογή αντιπροσώπων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το βασικό πολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη και ποια χαρακτηριστικά θα πάρει η εκλογική μάχη;

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια σοβαρή κρίση πολιτικής νομιμοποίησης. Από το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, μέχρι το Brexit και από την άνοδο της ακροδεξιάς και την έκρηξη των αντι-μεταναστευτικών δυνάμεων, όλα συνηγορούν στη διαπίστωση αυτή.

 

Για την Λαϊκή Ενότητα αυτή η κρίση πολιτικής νομιμοποίησης δεν είναι ανεξάρτητη από τις βασικές πολιτικές που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Οι πολιτικές της λιτότητας και των Μνημονίων, η βίαιη επιβολή του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργούν φτώχεια και εξαθλίωση, κοινωνική και εργασιακή ανασφάλεια, καθώς επίσης, και την διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για ειρήνη, σταθερότητα, κοινωνική ευημερία και σύγκλιση των οικονομιών και κοινωνιών της Ευρώπης.

 

Οι απαντήσεις που δίνει κάθε πολιτική δύναμη σε αυτά τα προβλήματα και τις αγωνίες των ευρωπαϊκών λαών είναι το πεδίο πάνω στο οποία θα κριθούμε και αυτό είναι και το βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Λαϊκή Ενότητα.

 

Πως, δηλαδή, θα αντιστρέψουμε το κλίμα της ήττας και της απογοήτευσης που έχει εμπεδωθεί στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια, πως θα τον πείσουμε ότι έχει ανάγκη από μια ισχυρή, αγωνιστική και ανυπότακτη αριστερή αντιπολίτευση που θα υπερασπίζεται με πράξεις τα συμφέροντά του, που συνθλίβονται ανάμεσα στους ενδο-μνημονιακούς ανταγωνισμούς των κατεστημένων κομμάτων.

 

Πολλοί αναλυτές μιλάνε για τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρωζώνη. Φοβάστε για έναν νέο κύκλο πολιτικών και οικονομικών κρίσεων και πως θα ανταποκριθεί η ΕΕ;

 

Τα σημάδια στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή είναι όντως ανησυχητικά. Όχι μόνο οι προβλέψεις για την οικονομική μεγέθυνση αναθεωρούνται προς τα κάτω, αλλά μετά από σχεδόν 10 χρόνια από την οικονομική κρίση, δομικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης και αρχιτεκτονικές ασυμμετρίες στο κοινό νόμισμα, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Τυχόν νέα οικονομική κρίση, πιστεύω ότι θα βγάλει στην επιφάνεια αυτές τις κατασκευαστικές αδυναμίες και θα ενισχύσει τις συγκρουσιακές τάσεις που ούτως ή άλλως υπήρχαν στο εσωτερικό της ΕΕ, μεταξύ των ισχυρών κρατών και κεφαλαίων.

 

Στην Ελλάδα η πολιτική ατζέντα κινείται γύρω από τη σκανδαλολογία, τις μεταγραφές πολιτικών και τις αλληλοκατηγορίες των πολιτικών κομμάτων για διαπλοκή. Πιστεύετε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα «ιταλοποιείται»;

 

Η κατάσταση του ελληνικού πολιτικού συστήματος μου προκαλεί πραγματικά θλίψη και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία. Πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν σχεδόν τις ίδιες πολιτικές στην οικονομία, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον, κοκορομαχούν για τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και τις μεταγραφές πολιτικών και επιχειρηματιών. Τα πρόσφατα παραδείγματα που φέρουν, από τη μια τη ΝΔ να έχει στενές σχέσεις με τον Μαρινάκη, και το δε ΣΥΡΙΖΑ, να κατεβάζει υποψήφιο ευρωβουλευτή τον Κόκκαλη, αποτελούν δυσφήμηση για τη δημοκρατία και ανοίγουν το δρόμο για την επικράτηση επικίνδυνων ακροδεξιών λογικών. Υπό αυτή την έννοια θα συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ομοιότητας με αυτό της Ιταλίας.

 

Σε πρόσφατη ερώτησή σας καταγγέλλετε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρανομεί όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα;

 

Η εφαρμογή των Μνημονιακών πολιτικών ήταν καταστροφική για το σύστημα δημόσιας υγείας. Λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων,  ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ οι θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντί να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, καλύπτονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα, με τις συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας, εργάζονται σχεδόν 1.200 επικουρικοί, 3.700 μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός εργαζομένων μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι αυτοί υπερβαίνουν το όριο των 24 μηνών που θεσπίζει η εθνική νομοθεσία (ΠΔ 186/2003), η κοινοτική Οδηγία 1999/70 περί καταχρήσεως διαδοχικών συμβάσεων εργασίας και δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό το παράνομο και εξωφρενικό γεγονός αποτελεί την πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων που κρατούν ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους, παίζοντας τα γνωστά πολιτικά τους παιχνίδια.

 

 

Την Παρασκευή θα ξεκινήσετε τριήμερη περιοδεία στους Νομούς της Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας. Την Κυριακή θα βρεθείτε στο Νομό μας.  Τι έχει να πει η ΛΑΕ για τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματά του;

 

 Ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας στενάζει πραγματικά κάτω από το βάρος των αντι-αγροτικών νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πολιτικών που θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές μέσα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που συζητιέται στην ΕΕ.

 

Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται μαζί με τους αγρότες για μια νέα αγροτική πολιτική που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημα των αγροτών, θα παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και θα επενδύει στο αγροτικό τομέα που αποτελεί αναπόσπαστο και στρατηγικής σημασίας κλάδο της ελληνικής οικονομίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής