breaking news Νέο

Στο δήμο Νάουσας μεταφέρονται οι 26 εργαζόμενοι της υπό εκκαθάριση Ε.Τ.Α. Α.Ε.

Στο δήμο Νάουσας μεταφέρονται οι 26 εργαζόμενοι της υπό εκκαθάριση Ε.Τ.Α. Α.Ε.

Στο δήμο μεταφέρθηκαν οι 26 εργαζόμενοι της υπό εκκαθάριση Ε.Τ.Α. Α.Ε., με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, που πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η (14η) αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου, προκειμένου να συμπεριληφθεί το κονδύλι, που αφορά στην πληρωμή των νεοεισερχόμενων -δημοτικών πλέον- υπαλλήλων. Μειοψήφησε η παράταξη Καραμπατζού, που με συνεχείς και έντονες διαφωνίες εξέφρασε την αντίθεσή της στη διαδικασία, που ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή, κάτι που ενόχλησε ακόμα και τον πρώην διευθυντή της επιχείρησης κ. Νίκο Αντωνιάδη. Η παράταξη Καραμπατζού (ιδιαίτερα ο επικεφαλής της και ο κ. Βασιλείου) έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος, που είχε ως συνέπεια την αύξηση των ζημιών της εταιρείας.

Ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργώδους προσπάθειας για τη μεταφορά των εργαζομένων της Ε.Τ.Α. Α.Ε. στο δήμο, δηλώνοντας «υπερήφανος» για το αίσιο αποτέλεσμα, με την ψήφιση σχετικού νόμου, που, όπως τόνισε, συνέταξε ο ίδιος και συνεργάτες του. «Πετύχαμε δύο πολύ σημαντικά πράγματα γα τον τόπο : να σώσουμε τη δημοτική περιουσία και οι εργαζόμενοι της Ε.Τ.Α. Α.Ε. να συνεχίσουν, πλέον, στο δήμο», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για το δήμο» το κλείσιμο ενός μεγάλου κεφαλαίου. Ευχαρίστησε τη βουλευτή κ. Καρασαρλίδου, καθώς και τον πρώην υπουργό εσωτερικών κ. Κουρουμπλή και τους συνεργάτες του, «που είχαν ανοιχτά αφτιά στις προτάσεις μας κι ανταποκρίθηκαν πλήρως», ενώ χαρακτήρισε το σημερινό υπουργό κ. Σκουρλέτη ως «εχθρό της αυτοδιοίκησης». Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της επιχείρησης, στα τέλη Οκτωβρίου περίπου, θα μεταφερθούν στο δήμο και οι υποχρεώσεις της Ε.Τ.Α. Α.Ε. με την έκδοση των ισολογισμών για τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017.
Ο κ. Βασιλείου, μετά από έρευνα στο ΓΕΜΗ, γνωστοποίησε στο σώμα ότι ο κ. Τσιαμούλος, που ανέλαβε την εκκαθάριση της Ε.Τ.Α. Α.Ε. μαζί με το δήμαρχο, δεν έχει εγγραφεί στο σύστημα (αυτό θα γινόταν την επόμενη μέρα, αφού, όπως είπε ο ορκωτός ελεγκτής, έπρεπε να προηγηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου), πως εκκρεμεί στο πολυμελές πρωτοδικείο Βέροιας (θα εκδικαστεί σε λίγες μέρες) προσφυγή του δήμου κατά της Ε.Τ.Α. Α.Ε., που αφορά τα ακίνητα της εταιρείας και πως τα χρέη της πρώην δημοτικής επιχείρησης, που θα φορτωθούν στο δήμο, θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Σε τεταμένο κλίμα, οι κ.κ. Κουτσογιάννης, Καραμπατζός και Βασιλείου διασταύρωσαν τα ξίφη τους, εκτοξεύοντας βολές μεταξύ τους. Ο κ. Καραμπατζός, αν και καλωσόρισε τους εργαζόμενους της Ε.Τ.Α. Α.Ε. στο δήμο, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι διόγκωσε τα χρέη της επιχείρησης.
Ο κ. Δημησκής έκανε λόγο για «πολύ καλή μέρα για το δήμο», υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διασφαλίζει ένα ζωτικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο και το μέλλον 26 οικογενειών. «Είναι μια μέρα, που πρέπει να τη χαρούμε όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καρτσιούνης υποστήριξε ότι το ζήτημα θα είχε λυθεί τότε που η Δ.Ε.Τ. έγινε ανώνυμη εταιρεία, όταν η ΛΑ.Σ. είχε προτείνει τη μεταφορά όλου του προσωπικού της στο δήμο. Ενέκρινε το υπό συζήτηση θέμα, κάνοντας λόγο για μεταφορά των εργαζομένων στο δήμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η κ. Τορορή ανέφερε τα εξής : «Με τη σημερινή ειδική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μεταφορά των εργαζομένων της ΕΤΑ στο δήμο, αχνοφαίνεται μια κάποια λύση στο ζήτημα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Βέρμιον». Με την ψήφιση της τροπολογίας και την αρωγή της βουλευτή κ. Καρασαρλίδου, δόθηκε η λύση και ο δήμαρχος με τη βοήθεια της ομάδας του κατάφερε να εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό του δήμου το κονδύλιο για την πληρωμή των μισθών 26 ατόμων. Αναντίρρητα η προσπάθεια της δημοτικής αρχής υπήρξε σημαντική. Είναι μια απόφαση, που ανακουφίζει τους εργαζόμενους, όμως η αγωνία συνεχίζεται. Όπως είπε και ο κ. Τσιαμούλος, θα κληθούμε να λάβουμε ως δημοτικό συμβούλιο σημαντικές αποφάσεις, με αιτιολογημένη απόφαση θα πρέπει να αποφασίσουμε τη μεταφορά των οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία, τρίτους και  δεδουλευμένες αποδοχές. Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια για το ποσό, μετά από προσωπική έρευνα μπορώ να πω ότι το ποσό των οφειλόμενων είναι μεγάλο. Τα λάθη του παρελθόντος θα κοστίσουν στο δήμο πολλά χρήματα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν, η δημοτική αρχή και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συζητήσουν και να βρεθεί μια κοινή λύση, που δεν θα έχει τραγικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας».
Υπερήφανος για την αίσια τελική κατάληξη του ζητήματος δήλωσε και ο κ. Μάντσιος, προβλέποντας πως η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Βέρμιον» θα δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό της περιοχής μας και, μάλιστα, «σε πρότυπα, που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά.  
Ακολούθησε δεύτερος γύρος... αντιπαραθέσεων μεταξύ του δημάρχου και των κ.κ. Καραμπατζού και Βασιλείου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση. Ο κ. Κουτσογιάννης, απευθυνόμενος στους δύο άνδρες, είπε : «Χαίρομαι που καλωσορίσατε στο δήμο τους εργαζόμενους, που φέραμε εμείς, χωρίς να ψηφίσετε τη μισθοδοσία τους. Είστε άξιοι της μοίρας σας». Ο κ. Καραμπατζός απάντησε : «Φέρατε την εισήγηση στο και πέντε».

Κατά τ' άλλα, συζητήθηκαν διάφορα υπηρεσιακά θέματα, που, λόγω ανάλωσης του χρόνου στην ενημέρωση του δημάρχου και στις ερωτήσεις συμβούλων, πέρασαν «τσάκα - τσάκα».
Στην ενημέρωσή του ο κ. Κουτσογιάννης άφησε αιχμές εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου Ημαθίας για καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος προμήθειας μέσω leasing αξονικού τομογράφου. Όπως είπε, το νοσοκομείο Ημαθίας ήταν το τελευταίο από τα 19, που κατέθεσε σχετικό αίτημα και, μάλιστα, πριν τη λήξη της διορίας.
Εξάλλου, ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζιδη για τη στήριξη του δήμου στην τοποθέτηση θερμοηχομονωτικών κουφωμάτων σε σχολεία της Νάουσας, όπου γίνεται μεγάλη παρέμβαση και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
Το σώμα εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της μητέρας του δημοσιογράφου κ. Θεόδωρου Ελευθεριάδη, Καλλιόπης.
Με πρόταση του κ. Ρίζου, θα δοθεί σε αίθουσα της «Εστίας Μουσών» το όνομα του πρόσφατα αποδημήσαντος εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Μπασιακούλη, που ήταν ο άνθρωπος, που οργάνωσε και λειτούργησε το δημοτικό ωδείο.  
Η παράταξη Καραμπατζού δεν ενέκρινε τα έξοδα μετακίνησης του δημάρχου, χαρακτηρίζοντας τα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό ως «ταξιδάκια αναψυχής», χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το δήμο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής