breaking news Νέο

Α. Λαζαρίδης σε www.imerisia-ver.gr : «Απαιτούνται 2 θητείες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας»

  • Α. Λαζαρίδης σε www.imerisia-ver.gr : «Απαιτούνται 2 θητείες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας»
  • Α. Λαζαρίδης σε www.imerisia-ver.gr : «Απαιτούνται 2 θητείες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας»

Άρης Λαζαρίδης. Αντιδήμαρχος τεχνικών (ή το επίσημο «Καλλικρατικό» μακρυνάρι, υπηρεσίας δόμησης, περιουσίας, κτηματολογίου και  προγραμματισμού) της Βέροιας. Από τα παιδικά του χρόνια, όταν είχε την τύχη, πιτσιρίκι της Πέμπτης δημοτικού, ζώντας στη Βεργίνα, να ζήσει από κοντά την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων από το Μανώλη Ανδρόνικο, μπαίνοντας στην ανασκαφή από την «τρύπα» της μεγάλης τούμπας, συνοδοιπόρος στα δημοτικά δρώμενα της Βέροιας, με τον Κώστα Βοργιαζίδη.

 

«Η Βεργίνα προέκυψε από τη συνένωση των δυο παλιότερων οικισμών «Μπάρμπες» και «Κούτλες», όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στην περιοχή. Και σήμερα αν θα παρατηρήσετε, παλιά κτίσματα έχουν θεμελιωθεί από μεγάλες πουρόπετρες από το βασιλικό ανάκτορο. Όργωναν τα χωράφια και έβρισκαν αρχαία νομίσματα. Μεγάλο ποσοστό των συγχωριανών μου «έφαγε ψωμί» από την ανασκαφή του Μανώλη Ανδρόνικου. Κοντά του πρωτογνώρισα και την Αγγελική Κοτταρίδη, ως φοιτήτρια τότε και βοηθό του. Και εγώ άλλωστε ως γυμνασιόπαιδο υπήρξα ερασιτέχνης εργάτης τα καλοκαίρια στην ανασκαφή», τονίζει στην αρχή της συζήτησης μας ο Άρης. Η εκτίμηση του προς το πρόσωπο της Εφόρου Αρχαιοτήτων της Ημαθίας ιδιαίτερη και θα έλεγα αμφίδρομη, από την πλευρά της κυρίας Κοτταρίδη.

 

Συνεχίζουμε με την πορεία της Βεργίνας (συμφωνώντας με την Αγγελική Κοτταρίδη, θεωρώ ότι σύντομα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να ξανάρθουν οι Αιγές, η πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων, που εξαιτίας του οικονομικού και πολιτιστικού τους πλούτου είχαν πληθυντική ονομασία, όπως και αι Αθήναις) από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη». «Τοπικά υπήρξαν φωνές που θεωρούσαν ότι έπρεπε να τρώμε με «χρυσά κουτάλια» από τη μεγάλη ανακάλυψη των βασιλικών τάφων, χωρίς να υπολογίζουν ότι έπρεπε να γίνουν βήματα που χρειάζονταν χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Το κράτος δεν έδωσε χρήματα. Παρ’ όλα αυτά στη Βεργίνα, έγιναν από το ΕΣΠΑ (σ.σ μέσα από τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κεντρικής Μακεδονίας) τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα, ύψους 50 εκ. ευρώ, δημιουργώντας άμεσες, αλλά και έμμεσες θέσεις εργασίας, προσθέτοντας υπεραξία στο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου», συνεχίζει ο κ. Λαζαρίδης, δίνοντας μας και ειδήσεις.

 

Το 2020 θα «ανοίξει» το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, ενώ θα είναι επισκέψιμο και το βασιλικό ανάκτορο του Φιλίππου. 

 

Η συζήτηση...δυναμώνει με την «αιρετική» για κάποιους (αναντάμ παπαντάμ;) Βεροιώτες, προ ετών πρόταση του, να μετονομασθεί ο δήμος Βέροιας, σε δήμο Βέροιας-Αιγών. «Είναι ακόμη σε ισχύ, παρ΄ ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Κώστα Βοργιαζίδη. Δεν υποβαθμίζουμε, αλλά συμπληρώνουμε τη Βέροια», η απάντηση του. Γνωστό άλλωστε ότι υπάρχουν «φωνές» στη Βεργίνα που ζητούν έναν αυτόνομο δήμο Αιγών, χωρίς σε αυτές φυσικά να προστίθεται η φωνή του Άρη.

 

Το παράπονο του λογικό, στα όσα ακολουθούν, αναφορικά με την τομή που επέφερε ο «Καλλικράτης». «Δεν καταφέραμε να αισθανθεί ο Βεργινιώτης, ή ο Τριλοφιώτης, 100% πολίτης του δήμου Βέροιας, αφού κοιτάζουμε το μέρος και όχι το σύνολο». Προσωπικά συμφωνώ μαζί του, αφού ως νεοέλληνες κοιτάμε πρώτα τα σπίτια μας, μετά τη γειτονιά μας, το χωριό και την πόλη μας, αντί του συνόλου.

 

Ακολουθεί η συζήτηση μας για τον Κώστα Βοργιαζίδη. «Είναι επιτακτική ανάγκη η επανεκλογή του. Ο δήμαρχος είναι οραματιστής, ηθικός, έξυπνος και χαμηλών τόνων, που δεν του αρέσει η προσωπική προβολή. Εξόφλησε σε δύσκολους οικονομικά καιρούς τα χρέη του δήμου Βέροιας και δεν μπήκε στον πειρασμό να κάνει έργα βιτρίνας, παίρνοντας ένα νέο δάνειο. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας χρεοκόπησε ουσιαστικά το 2010. Θεωρώ ότι απαιτούνται δυο θητείες, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας και είμαι αισιόδοξος ότι θα μας εμπιστευτούν εκ νέου οι συμπολίτες μας. Με τον Κώστα Βοργιαζίδη γνωριστήκαμε ως αντιδήμαρχοι της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου. Είναι σοβαρός, οργανωτικός και έβαλε τα δημοτικά πράγματα στη θέση τους. Είναι από τις προσωπικότητες που χρειάζονται στο δήμο μας. Αφιερώνει όλη τη μέρα στα δημοτικά του καθήκοντα», συνεχίζει ο Άρης Λαζαρίδης.

 

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα του προσπάθεια ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου της «Δράσης με Γνώση», για μια ακόμη θητεία, την τελευταία του, όπως τονίζει.

 

Κλείνουμε τη σημαντική συνέντευξη με ψήγματα των όσων μας είπε:

 

«Είναι τραγικό να ελπίζουμε στην κακή εξέλιξη των δημοτικών πραγμάτων, για να αποκτήσουμε προσωπικά οφέλη. Ο Αντώνης Καγκελίδης αποτελεί φωτεινή εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, που βλέπουμε στα δημοτικά συμβούλια...

 

Παρουσιάστηκε το 80% του ψηφοδελτίου μας, το οποίο είναι εξαιρετικά ποιοτικό. Τέμνει διαγώνια την κοινωνική διαστρωμάτωση του δήμου μας....

 

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η υπεργολαβία της γέφυρας Κούσιου, το μεταλλικό μέρος της οποίας στήνεται σε εργοστάσιο και θα έρθει έτοιμο. Ήδη έχουν γίνει από το δήμο οι εργασίες πρόσβασης στις δυο όχθες, ενώ έχουν τελειώσει και οι αρχαιολογικές εργασίες. Το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί. Αν το έργο ήταν ιδιωτικό, θα είχε ήδη γίνει. Δεν μπορούσε φυσικά να συσταθεί ιδιωτικός φορέας υλοποίησης του, αφού ο χώρος κατασκευής του είναι δημόσιος. Είχαμε πρόβλημα με τις εργολαβίες, αλλά και με τις αντιφατικές αποφάσεις των δικαστηρίων, που μια δικαίωναν τον εργολάβο, μια το δήμο....

 

Σημαντικό έργο επί αντιδημαρχίας μου το σχολικό συγκρότημα στα 
«Γιοτζαλίκια». Είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα, που έγινε με τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας...

 

Σημαντική και η ανάπλαση της Βέροιας. Μπορεί να στέρησε θέσεις στάθμευσης, που ήταν όμως παράνομες. Πρέπει να χαρούμε, που δεν βλέπουμε πλέον αυτοκίνητα στα κράσπεδα των πεζοδρομίων...

 

Σημαντική η συμβουλή Μπουτάρη στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ήρθαν επισκέπτες από Τουρκία και Ισραήλ. Υπήρξε και υπάρχει συνεργασία της Βέροιας με τη Θεσσαλονίκη. Με την ανάπλαση των δίδυμων οθωμανικών λουτρώνων θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα...

 

Οι φωτεινοί ηγέτες του παρελθόντος έχουν πλέον παρέλθει. Χρειάζονται πια συλλογικές αποφάσεις. Να μοιράζουν τη...μπάλα και στους συμπαίκτες τους. Αυτό κάνει ο Κώστας Βοργιαζίδης, δίνοντας αρμοδιότητες στους συνεργάτες του..

 

Με την ΠΚΜ, το Επιμελητήριο και τους άλλους φορείς είμαστε στην τελική προσπάθεια της επανεκκίνησης της Κουλούρας. Πλην της εγκατάστασης του Τελωνείου, με τις μελέτες αναστήλωσης του κτιρίου να γίνονται από την τεχνική μας υπηρεσία, ο χώρος θα αποτελέσει μια οργανωμένη μαγιά για τον πρωτογενή τομέα..

 

Απαραίτητοι οι κάθετοι άξονες, για να λειτουργήσει η Εγνατία. Το «κούμπωμα» θα ήταν χρήσιμο να γίνει στην Κουλούρα, με ρυθμίσεις του υφιστάμενου κόμβου. Δεν μπορεί να υπάρξει και δεύτερος κόμβος σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων...

 

Θεωρώ τον εαυτό μου τίμιο, εργατικό και μη καιροσκόπο. Δεν με ενδιαφέρει να αποκτήσω φθηνά ανταλλάγματα. Διδάσκομαι από τα λάθη μου. Έχω μάθει να ζητώ συγγνώμη. Κουραστήκαμε από τα χτυπήματα στην πλάτη....»

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής