breaking news Νέο

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί, 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή

Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι εκπαιδευτικοί, 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή

Τo περιεχόμενο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση για το Λύκειο, αλλά και η τακτική του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες που του αναλογούν στο ότι ο ίδιος ουδέποτε επεδίωξε να υπάρξει ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του σχολείου, υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν και να βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας για αύριο Παρασκευή, 12 Απριλίου. Παράλληλα με την απεργία, οι καθηγητές στη Μέση Εκπαίδευση θα πραγματοποιήσουν και κινητοποίηση με συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ανάμεσα στις πόλεις της Ελλάδας, που οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις με συλλαλητήρια, θα είναι και στη Βέροια.

«Οι καθηγητές του νομού στη Μέση Εκπαίδευση θα απεργήσουν την Παρασκευή, για το λόγο ότι το νέο σύστημα εισαγωγής των μαθητών της Γ' Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί παιδαγωγικές και κοινωνικές ανισότητες», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Παντζαρτζίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, ο οποίος, όπως ενημέρωσε, αύριο Παρασκευή και ώρα 12 το μεσημέρι οι καθηγητές θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου.

 

Ψήφισμα

Ακόμα, η ΕΛΜΕ Ημαθίας θα επιδώσει ψήφισμα της ΟΛΜΕ, στο οποίο περιγράφεται το άδικο και ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αυτού.

Όπως υποστηρίζει η ΟΛΜΕ, με το νέο σχέδιο υποβαθμίζονται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στη Γ' Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων και υπομονεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου. Μάλιστα, η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει απορριφθεί από το 90% των τοπικών ΕΛΜΕ.

 

«Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος μεταξύ υπουργείου και ομοσπονδίας»

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας επέστρεψε στον υπουργό Παιδείας όλες τις αιτιάσεις ότι οι εκπαιδευτικοί ουδέποτε συμμετείχαν στο προσκλητήριο διαλόγου με την κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με το Νικηφόρο Κωνστνατίνου, δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος μεταξύ υπουργείου και Ομοσπονδίας, καθώς, όπως σημείωσε, στις επιτροπές που αποφάσισαν για το σχέδιο, δεν υπήρξε παρουσία της ΟΛΜΕ.

Σ' ό,τι αφορά πάντως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δόθηκε στην κυριολεξία αργά τη νύχτα της Δευτέρας στη δημοσιότητα και σε δόσεις, κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα!

Κι αυτό, γιατί σε περίπου 300 σελίδες έχουν στριμωχτεί ετερόκλητες διατάξεις για το Λύκειο και το νέο εξεταστικό, τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θέματα προσωπικού των πανεπιστημίων, ρυθμίσεις για ερευνητικούς φορείς, τα πειραματικά σχολεία, το ΣΑΕΠ και την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

 

«Λάστιχο» ή εισαγωγή των μαθητών της Γ' Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για ένα νέο σύστημα, τώρα προωθούνται οι παλιές δέσμες της δεκαετίας του '80.

Θεωρητικά και μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2019-2020 θα ισχύσει ότι τα μόρια εισαγωγής θα καθορισθούν μόνο από τους βαθμούς στα τέσσερα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα, ενώ από το σχολικό έτος 2020-2021 τα μόρια θα προσμετρώνται κατά 90% από τις επιδόσεις στα πανελλαδικά και κατά 10% από τον ίδιο το βαθμό του απολυτηρίου.

Η Γ' Λυκείου μετατρέπεται σε εντατικό φροντιστήριο για τις Πανελλαδικές. Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες περί «ελεύθερης πρόσβασης» είναι τελικά «γκρίζα ζώνη». Θεωρητικά θα είναι δυνατή, αλλά πρακτικά θα είναι εφικτή μόνο για σχολές, που και σήμερα είναι στα αζήτητα. Από τη νέα σχολική χρονιά στη Γ' Λυκείου μειώνονται μεν τα μαθήματα, αλλά αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες τους και η ύλη.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η τελευταία τάξη του Λυκείου δομείται γύρω από το νέο εξεταστικό σύστημα και το απολυτήριο.

Μειώνονται τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (έξι ώρες), Θρησκευτικά (μία ώρα), Φυσική Αγωγή (δύο ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (ξένες γλώσσες, σχέδιο, λατινικά δύο ώρες), που γίνονται υποχρεωτικά για όλους.

Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις με τρία μαθήματα των έξι ωρών διδασκαλίας:

• Ανθρωπιστικών Σπουδών (Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογίας)

• Θετικών Σπουδών (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά)

• Υγείας (Φυσική, Χημεία, Βιολογία)

• Οικονομίας/Πληροφορικής (Μαθηματικά, ΑΕΠΠ, Οικονομία).

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής