breaking news Νέο

Α’ κατηγορία ΕΠΣ Ημαθίας : Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση

Α’ κατηγορία ΕΠΣ Ημαθίας : Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση

Η 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας της Ένωσής μας, που πραγματοποιήθηκε εμβόλιμα την περασμένη Τετάρτη, φαίνεται να ξεκαθάρισε αρκετά πράγματα, όσον αφορά την τελική σειρά κατάταξης των ομάδων στον βαθμολογικό πίνακα.

Στην «μάχη» της κορυφής ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων με την νίκη του στο ντέρμπι επί του ΓΑΣ Ροδοχωρίου διατήρησε την διαφορά των 4 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και πολύ δύσκολα πλέον θα χάσει την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα που οδηγεί στο απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας στους αγώνες των πλεϊ οφ, που θα ακολουθήσουν, αφού χρειάζεται μόλις δύο βαθμούς (σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον ΠΑΟΚ υπερτερεί καθώς στα μεταξύ τους παιχνίδια μετράει δύο νίκες) για να κατακτήσει και μαθηματικά την πρώτη θέση και στα δύο παιχνίδια που του απομένουν αντιμετωπίζει τους δύο ουραγούς του βαθμολογικού πίνακα, τον Εθνικό Κλειδίου και τον Αγρ. Αστέρα Αγίας Βαρβάρας, με τον δεύτερο μάλιστα στο δικό του γήπεδο.

Η πρώτη θέση λοιπόν που οδηγεί στο απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας μπορούμε να πούμε ότι έχει ήδη καπαρωθεί από τον Μ. Αλέξανδρο Τρικάλων.

Πάμε τώρα στην επόμενη ερώτηση που έχει να κάνει με το αν τελικά θα γίνουν πλέι οφ.

Απαραίτητη προϋπόθεση όπως είναι γνωστό για να γίνουν τα πλεϊ οφ είναι η διαφορά του πρώτου του βαθμολογικού πίνακα από τον δεύτερο να μην είναι μεγαλύτερη των έξι (αρ. 6) βαθμών και αυτή τη στιγμή η διαφορά των Τρικάλων, από τον δεύτερο ΠΑΟΚ είναι 4. Εάν λοιπόν τα Τρίκαλα κερδίσουν τα δύο παιχνίδια που τους απομένουν, που είναι και το πιο πιθανό, με το Κλειδί και την Αγία Βαρβάρα, τότε χρειάζονται μια ήττα ή δύο ισοπαλίες του ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, που αντιμετωπίζει τον Κεραυνό Επισκοπής και τον Αρη Παλαιοχωρίου και τους δυο εκτός για να αποφυγουν την διαδικασία των πλεϊ οφ και να κατακτήσουν το πρωτάθλημα από την κανονική διάρκεια του.

Και εδώ προκύπτει το εξης παράδοξο. Η Νάουσα που βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω δηλαδή από τον ΠΑΟΚ, με διαφορά 4 βαθμών και λογικά στα δυο παιχνίδια που της απομένουν θα ήθελε να υποσκελίσει την ομάδα της Αλεξάνδρειας να καταταγεί δεύτερη για να αποκτήσει πλεονέκτημα έδρας στην πρώτη φάση των πλεϊ οφ, στην προκειμένη περίπτωση κάτι τετοιο δεν την εξυπηρετεί και φυσικά δεν το θέλει.

Δεν θέλει δηλαδη η ίδια να τερματίσει δεύτερη στην θέση του ΠΑΟΚ, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα γίνουν τα πλεϊ οφ αφου η διαφορά της από τα Τρίκαλα που βρίσκονται στην πρώτη θέση είναι μεγαλύτερη των 6 βαθμών (8 συγκεκριμένα). Από την άλλη όμως απειλείται να υποσκελιστεί από τον ΓΑΣ Ροδοχωρίου με τον οποίο έχει διαφορά ενος βαθμού και να καταταγεί στην τελευταία θέση (4η) του γκρουπ των πλεϊ οφ.

Οσον αφορά τις ομάδες που έχουν για στόχο την παραμονή τους στην κατηγορία από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (να αποφύγουν δηλαδή την ψυχοφθόρα διαδικασία των πλεϊ αουτ), από την περασμένη Τετάρτη αυξήθηκαν κατά δυο αφού στον ΓΑΣ Κοπανου και στην ΑΕ Χαρίεσσας προστέθηκαν το Μακροχώρι και η Αγία Μαρίνα (η δεύτερη ευνοείται σε περίπτωση ισοβαθμίας με την Επισκοπή καθώς στα μεταξύ τους παιχνίδια μετράει δυο νίκες).

Ετσι στην μάχη της αποφυγής των πλεϊ αουτ αν θεωρήσουμε δεδομένο οτι ο Αχιλλέας θα πάρει τους τρεις βαθμούς από το παιχνίδι με τον Εθνικό Κλειδίου που δεν ολοκληρώθηκε και θα φθάσει στους 36, μένουν μόνο ο Αχιλλέας και ο Κεραυνός Επισκοπης (ο Αχιλλέας υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Αρη Παλαιοχωρίου καθώς έχει μια νικη και μία ισοπαλία στα μεταξύ τους παιχνίδια).

Και εδώ βέβαια τα δεδομένα είναι υπερ του Αχιλλέα καθώς έχει 5 βαθμούς περισσότερους από την Επισκοπή και χρειάζεται την νίκη το ερχόμενο Σάββατο στην Αγία Βαρβάρα με αντίπαλο τον Αγρ. Αστέρα, ή τον βαθμό της ισοπαλίας την τελευταία αγωνιστική στην έδρα του με τον άμεσο οπως εξελίχθηκε αντίπαλο του Κεραυνό Επισκοπης.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες των πλεϊ αουτ μετά την αποχώρηση του Εθνικού Κλειδίου την περασμένη Τετάρτη από το παιχνίδι με τον Αχιλλέα φαίνεται να εχουν κλειδώσει την συμμετοχή τους, ο ΑΟ Μαρίνας, ο Φίλιππος Μελίκης και ο Αρης Παλαιοχωρίου, ενω η τέταρτη ομάδα των πλεϊ αουτ θα είναι ο Κεραυνός Επισκοπής, ή ο Αχιλλέας με τον Εθνικό Κλειδίου και τον Αγρ. Αστέρα Αγίας Βαργάρας να καταλαμβάνουν τις δυο τελευταίες θέσεις και να υποβιβάζονται απευθείας.

* Βέβαια την περασμένη Τετάρτη είχαμε και την αποχώρηση από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυριας για διαιτητικά λάθη του Εθνικού Κλειδίου. Και είναι η δεύτερη φορά μεσα σε 15 ημέρες που δεν ολοκληρώνεται ένα παινχίδι της ΕΠΣ Ημαθίας κάτι που θεωρούμε οτι πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους.

Δεν μπορεί να ευθύνονται πάντα μόνο οι ομάδες. Δικαίωμα, αν θέλετε και υποχρέωση των υπευθύνων της διαιτησίας να πιστεύουν οτι έχουν πλασει τους καλύτερους διαιτητές όμως ας φροντίσουν τουλάχιστον να αποφεύγουν τους προκλητικούς ορισμούς.

Γι’ αυτό ακριβώς καταργήθηκε η κλήρωση για να μπορούν να ορίζουν οχι απλά τους καλύτερους αλλά και τους καταλληλότερους σε κάθε αγώνα διαιτητές. Η εντοπιότητα μπορεί να μην προβλεπεται στους ορισμούς διαιτητών του τοπικού πρωταθλήματος αλλά καλό είναι να τηρείται στο μέτρο το δυνατόν, γιατί πρώτα απ’ όλα και δεν δημιουργεί προκατάληψη στους παράγοντες των ομάδων.

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής