breaking news Νέο

Άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή

Άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς τι είχε συμβεί πέρυσι, όταν στο ξεκίνημα της συγκομιδής των νεκταρινιών και των επιτραπέζιων ροδακίνων, μια βροχή που έπεσε, αποδείχθηκε και καταστροφική, φέρνοντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Φέτος, η κατάσταση πάει να γίνει ακόμα χειρότερη, αφού σε περιοχές, όπως στην Κουλούρα, το Διαβατό, τον Π. Πρόδρομο, το Κεφαλοχώρι και την Κυψέλη, σε στρεμματικές καλλιέργειες με βερικοκιές δεν υπάρχει καρπός πάνω στα δένδρα! Ίδια εικόνα και για τα ακτινίδια, ενώ ακόμα χειρότερη παρουσιάζεται η κατάσταση με τις δαμασκηνιές στην Κουλούρα, το Διαβατό και το Κεφαλοχώρι, εξαιτίας των ημερών της παγωνιάς που επικράτησαν στο νομό πριν από ένα δίμηνο περίπου, αλλά και το χαλάζι που έπεσε την Τετάρτη.

«Έτσι όπως πάει η χρονιά και με αυτές τις τιμές που παίρνουν οι αγρότες, δεν βλέπω να τα βγάζουμε πέρα», ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για τη φετινή παραγωγή στα προϊόντα αυτά.

«Είναι ηλίου φαεινότερο πως με την κλιματική αλλαγή και τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει αυτή στις καλλιέργειές μας, θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να υπάρξει κάλυψη στο απόλυτο. Δεν μπορεί να πληρώνουμε τις εισφορές μας κανονικά σ' αυτόν τον Ασφαλιστικό Οργανισμό, αλλά να μην αποζημιωνόμαστε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο ίδιος έθεσε και το ζήτημα με τους εργάτες γης. «Μας έχει διαβεβαιώσει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στη συνάντηση που είχαμε μαζί της, ότι θα βρεθεί λύση σ΄ αυτό το ζήτημα, αλλά μέχρι τώρα δεν βλέπουμε τίποτα να γίνεται. Επιτέλους, ας δώσουν μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα, για να ξέρουμε κι εμείς σαν αγρότες πως θα μπορέσουμε να δηλώσουμε τα εργόσημά τους και πως θα τα βάλουμε στα έξοδά μας», είπε.

 

Η περίπτωση του αγρότη Αθανάσιου Λιαπόπουλου από την Κουλούρα

Πάντως η πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν βρεθεί οι αγρότες, γίνεται ακόμα περισσότερο αισθητή από την περίπτωση του Λιαπόπουλου Αθανάσιου από την Κουλούρα. Όπως ανέφερε στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", «καλλιεργώ περί τα 140 στρέμματα, από αυτά 90 στρέμματα ροδάκινα, 25 στρέμματα τριφύλλι και 25 στρέμματα καλαμπόκι και δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι έχω ένα εισόδημα, που να μου αρκεί. Κι αυτό γιατί, πέρα από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές επιβαρύνσεις και αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουμε να σκεφθούμε και πόσες άλλες υποχρεώσεις, συν τοις άλλοις και τις ζημιές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε... ανάσα! Για να φανταστείτε, ενώ καλλιεργώ τόσα στρέμματα, αναγκάζομαι να δουλεύω και ως λαμαρινάς (!) κάνοντας τη νύχτα μέρα, που ό,τι χρήματα παίρνω από αυτή τη δουλειά, τα βάζω στα χωράφια μου, χωρίς και πάλι να μπορώ να υπολογίζω ότι θα καταφέρω από αυτά να έχω ένα αποθεματικό ποσό!»

 

Ανοίγει τη Δευτέρα 15 Απριλίου το σύστημα για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών

Στο μεταξύ, ανοίγει τη Δευτέρα 15 Απριλίου το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) των αγροτών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένεκα της καθυστέρησης που υπήρξε, υποστηρίζει ότι περίμενε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δόθηκε την περασμένη Κυριακή (7/4), με το Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) να επισημαίνει πως αυτή η καθυστέρηση, που υπήρξε από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, είναι πραγματικά ακατανόητη για τους παραγωγούς.

Η συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ αφορά περισσότερους από 650.000 παραγωγούς της χώρας.

Όπως, μάλιστα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου, Αλέξανδρος Κοντός, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, η αιτιολόγηση της καθυστέρησης δεν αποσείει την ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου για την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ. «Η αναγκαιότητα διενέργειας διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου ήταν γνωστή, καθώς η σύμβαση έληγε στο τέλος του 2018, όμως υπήρξε κωλυσιεργία μηνών, παρά τις παραινέσεις όσων έχουν γνώση και εμπειρία στο θέμα αυτό», αναφέρει ο κ. Κοντός.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχωβίτης επισημαίνει πως το γεγονός ότι δεν είχε γίνει η έναρξη του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης οφείλετο στο ότι η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο είχε λήξει και έπρεπε να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός ανάδειξης τεχνικού συμβούλου.

Η απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης για την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη του έργου, ελήφθη το Σάββατο 6 Απριλίου.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής