breaking news Νέο

Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν οι πολίτες, τόσο θα μειώνονται τα δημοτικά τους τέλη

Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν οι πολίτες, τόσο θα μειώνονται τα δημοτικά τους τέλη

Χαμηλότερα δημοτικά τέλη θα καταβάλλουν οι πολίτες που διαμένουν σε δήμους, οι οποίοι καταγράφουν καλές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης. Αυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, που υπογράφηκε και τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Κοινώς, όσο περισσότερο ανακυκλώνουν οι πολίτες, τόσο θα μειώνονται τα δημοτικά τους τέλη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η ταφή πλέον θα είναι η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων και θα εμπεριέχει το περιβαλλοντικό κόστος, σε αντίθεση με την ενιαία τιμολόγηση για όλα τα είδη διαχείρισης αποβλήτων, που είχαμε μέχρι σήμερα.

«Θεωρώ πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε για τη νέα τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Κάτι που κρίνεται απαραίτητο για τη μετάβαση διαχείρισης απορριμμάτων στο επόμενο στάδιο, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που δημιουργούνται στην ταφή. Στόχος είναι μια κοινωνία μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος», σχολίασε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Δήμου Βέροιας, Βασίλης Παπαδόπουλος.

 

Τρία κριτήρια

Η δε αξιολόγηση των δήμων για την τιμολόγηση των απορριμμάτων θα βασίζεται σε τρία κριτήρια :

Το πρώτο είναι η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας.

Το δεύτερο είναι το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κλπ) και

Το τρίτο ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή, που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο με βάση το συνολικό συντελεστή ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που τυγχάνει – σημειωτέον τα δύο τελευταία ο Δήμος Βέροιας έχει ξεκινήσει να τα θέτει.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος θα έχει χρηματοδοτήσεις μόνο για όσους εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής