breaking news Νέο

«Δρόμοι του Δεκεμβρίου. Από τον Λίβανο στην Αθήνα, 1944», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Δρόμοι του Δεκεμβρίου. Από τον Λίβανο στην Αθήνα, 1944», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα συλλογικό τόμο «Δρόμοι του Δεκεμβρίου. Από τον Λίβανο στην Αθήνα, 1944» (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2016), περιλαμβάνονται επιλεγμένες Μελέτες του Συνεδρίου (με τον ίδιο τίτλο), που διοργάνωσε, το 2014 στην Θεσσαλονίκη, το Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.

Ο Δεκέμβριος του 1944 απασχολεί ακόμη την Έρευνα, λόγω του διαρκούς ενδιαφέροντος για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Εν τω μεταξύ στο ερευνητικό πεδίο επισημαίνονται, η διεύρυνση της επιστημονικής διαπραγμάτευσης με νέες οπτικές, τα νέα μεθοδολογικά εργαλεία, τα τεκμήρια που ανακαλύπτονται και τα ερωτήματα που προκαλούν, σε συνάρτηση πάντα με την σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν κάποιες από τις παλαιότερες αναλύσεις. Αυτός ο ενδιαφέρον τόμος στοχεύει να «φωτογραφήσει» την τρέχουσα Έρευνα (ή μέρος της), για το συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, τα χαρακτηριστικά, τις διαφορετικές όψεις και τις συνέπειες της σύγκρουσης, τις μεθοδολογικές και ερμηνευτικές τάσεις, καθώς επίσης και την διερεύνηση της δυνατότητας να διατυπωθούν νέες συνθέσεις και ερμηνευτικά σχήματα.

Ο φιλίστωρ αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί ότι, ο ενδιαφέρων αυτός τόμος αναζητά τα πολλαπλά διακυβεύματα της σύγκρουσης του Δεκέμβρη του ΄44. Στις Μελέτες που φιλοξενούνται, εξετάζεται ο ρόλος που έπαιξαν οι κομματικές επιλογές και ο στρατιωτικός παράγοντας, διερευνώνται οι διαφορετικές όψεις της διεθνούς διάστασης των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1944, αποτιμάται η εμπειρία της σύγκρουσης, και αναδεικνύονται οι αναπαραστάσεις της στην Ιστοριογραφία, την Λογοτεχνία και τον Δημόσια Λόγο.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής