breaking news Νέο

Τα λάθη των διαιτητών και οι νοσταλγοί της παράγκας!

Τα λάθη των διαιτητών και οι νοσταλγοί της παράγκας!

Φτωχή σε θέαμα, φτωχή σε γκολ και ακόμη φτωχότερη σε προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα η 4η αγωνιστική του αντίστοιχου πρωταθλήματος της Super League, το μόνο που μας προσέφερε απλόχερα ήταν τα σοβαρά διαιτητικά λάθη.

***

Κακώς δεν μέτρησε το γκολ του Ατρομήτου στο παιχνίδι με τη Λάρισα ο Αθηναίος διαιτητής Μάνταλος, αφού η μπάλα, όπως φάνηκε στην αργή κίνηση της φάσης, πέρασε ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος, κάτι που όφειλε να δει ο βοηθός του Πάτρας και να τον ενημερώσει.

***

Λάθος η υπόδειξη πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων από τον κ. Κουτσιάφτη στον αγώνα με τον Αστέρα, με τη μπάλα, όπως έδειξε το ριπλέι, να μην έχει βρει το χέρι του Ιγκλέσιας, αλλά κάπου μεταξύ μασχάλης και στήθους του ποδοσφαιριστή. Ένα λάθος που στέρησε την πρώτη φετινή νίκη στο πρωτάθλημα από την ομάδα της Τρίπολης και απέτρεψε την πρώτη ήττα των ερυθρολεύκων.

***

Το μεγαλύτερο όμως διαιτητικό λάθος της αγωνιστικής έγινε στο γήπεδο του Περιστερίου και στον αγώνα της Λαμίας με την ΑΕΚ. Μια παράβαση, ένα περίπου μέτρο εκτός περιοχής, ο κ. Βάτσιος την είδε εντός περιοχής και κατελόγισε πέναλτι, με το οποίο η αθηναϊκή ΠΑΕ πήρε τη νίκη και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

***

Ήταν τρεις λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις, που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα ισάριθμων αγώνων, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις και σχόλια και το χειρότερο έδωσαν το δικαίωμα στους νοσταλγούς της παράγκας να αμφισβητήσουν την προσπάθεια που γίνεται να εξυγιανθεί ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας

***

Δείτε τους πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους τριών οπαδικών εφημερίδων την επομένη ημέρα των αγώνων και θα αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται.

***

ΓΑΥΡΟΣ (προσκείμενη εφημερίδα στον Ολυμπιακό). “Φόνος. Σκότωσαν το ποδόσφαιρο”.

Και βέβαια η εφημερίδα αναφέρεται στο φόνο που έγινε στο γήπεδο του Περιστερίου και στον αγώνα της Λαμίας με την ΑΕΚ, ενώ για τον άλλο στο γήπεδο Καραϊσκάκη ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

***

Πρωταθλητής (εφημερίδα που επίσης πρόσκειται στον Ολυμπιακό).

“Άθλιοι βρώμισαν το πρωτάθλημα”.

Αν τώρα αναρωτιέστε ποιό πρωτάθλημα βρώμισαν οι άθλιοι, σας λέμε, μα φυσικά το πεντακάθαρο που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια!!

ΩΡΑ (εφημερίδα που πρόσκειται στην ΑΕΚ). Τρελαίνομαι!!

Και βέβαια τρελαίνεται για την πρώτη θέση, στην οποία βρέθηκε η ομάδα του, χάρις στο κάλπικο πέναλτι που της έδωσε ο διαιτητής!!

***

Το ανησυχητικό, όπως αντιλαμβάνεστε στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι τα διαιτητικά λάθη, όσο ουσιώδη κι αν είναι αυτά, αλλα ποιός θα τιθασεύσει τους παράγοντες και τον οπαδικό τύπο.

***

Λάθη, όσο τους αγώνες ποδοσφαίρου διευθύνουν άνθρωποι, θα γίνονται. Αν τώρα, λάθη σαν και αυτά που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, επαναλαμβάνονται συχνά, τότε σημαίνει ότι έχουμε κακούς διαιτητές και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας. Να βελτιώσουμε τους διαιτητές μας.

***

Αν τα λάθη των διαιτητών γίνονται πάντα προς όφελος μιας ομάδας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τότε ναι, υπάρχει πρόβλημα.

***

Κατά την άποψή μας όμως, αυτή την περίοδο οι διαιτητές παίζουν μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους. Σφυρίζουν ό,τι βλέπουν κι αν δεν είναι σίγουροι, τότε αποφασίζουν με βάση το βάρος της φανέλας.

***

Λάθος βέβαια, γιατί οι αποφάσεις στις αμφισβητούμενες φάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από το διαιτητή, με βάση το ένστικτο και τη λογική και όχι το βάρος της φανέλας.

***

Έτσι όμως πήραν η ΑΕΚ το ανύπαρκτο πέναλτι από το Βάτσιο και ο Ολυμπιακός από τον Κουτσιάφτη, χάρις στη βαριά φανέλα που διαθέτουν σε σχέση με τους αντιπάλους τους.

***

Και ειλικρινά αναρωτιέμαι, γιατί δεν μπορουν να αντιληφθούν τα αυτονόητα, όσοι δεν έχουν λόγο να πολεμάνε την εξυγίανση, όπως η ΑΕΚ, που υπήρξε ένα από τα θύματα του συστήματος τα προηγούμενα χρόνια.

***

Και αναφερόμαστε στην ΑΕΚ και στο φιλικό της τύπο, επειδή ένα ανθρώπινο, σοβαρό μεν, αλλά, επαναλαμβάνουμε, όπως φάνηκε και από τη μετέπειτα αντίδρασή του, ανθρώπινο λάθος του βοηθού διαιτητή στον τελικό του κυπέλλου πριν λίγους μήνες, βιάστηκαν να το χαρακτηρίσουν εσκεμμένο και το κύπελλο που κατέκτησε μια συνεργαζόμενη στην προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου ομάδα κλεμένο, λες και ήταν σίγουρο ότι, αν δεν μετρούσε το γκολ οφσάιντ του Ενρίκε, η ΑΕΚ θα κέρδιζε τον τελικό.

***

Για τον Παναθηναϊκό δεν το συζητάμε. Ο Αλαφούζος, που, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις των Παναθηναϊκών, η σύμπλευση με τον Ολυμπιακό είναι αποκλειστικά προσωπική του επιλογή και δεν αντιπροσωπεύει την “πράσινη οικογένεια”, έχει προφανώς τους δικούς του λόγους να διαχωρίσει τη θέση του από τους υπόλοιπους δύο, με τους οποίους πριν τρία χρόνια είχαν αποφασίσει να εξυγιάνουν το ποδόσφαιρο.

***

Όσο για τον Ολυμπιακό, που στα πέντε επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει εντός συνόρων μέχρι σήμερα (τέσσερα για το πρωτάθλημα και ένα για το κύπελλο), έχει κερδίσει 4 πέναλτι, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα κι όμως σε κάθε παιχνίδι διαμαρτύρεται, είναι νομίζουμε από όλους κατανοητή η στάση του.

***

Όταν επί 30 ολόκληρα χρόνια έχεις συνηθίσει στο 90-10 της διαιτησίας, είναι δύσκολο να αποδεχθείς ακόμη και το 60-40, πόσο μάλιστα το 50-50!!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής