breaking news Νέο

Γενόσημα : Μύθος ή απάτη?! - Γράφει ο Αργύρης Φουκαλάς

Γενόσημα : Μύθος ή απάτη?! - Γράφει ο Αργύρης Φουκαλάς

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την «ανάπτυξη» των γενόσημων και το «σπρώξιμό» τους με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση…

Μάλιστα αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να ωθήσει τη διάδοσή τους επέβαλε πρόστιμο-χαράτσι στους φαρμακοποιούς σε περίπτωση που ο  πελάτης επιλέξει αντί για γενόσημο να πάρει πρωτότυπο φάρμακο!

Αυτά μόνο εν Ελλάδι λαμβάνουν χώραν, διότι κανένας μα κανένας από αυτούς που κάνουν κουμάντο στη διακυβέρνηση δεν φρόντισε πρώτα να ενημερώσει το κοινό ότι υπάρχουν και καλά γενόσημα, όπως υπάρχουν και καλές εταιρείες που τα φτιάχνουν, πράγμα που συμβαίνει με ΟΛΑ τα προϊόντα!

Στατιστικές πάντως αναφέρουν, όπως γράφει και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής Κ. Λουράντος, «ότι και με την αύξηση των γενόσημων η φαρμακευτική δαπάνη δεν μειώνεται, αντιθέτως», γι’ αυτό και η κυβέρνηση ζητάει άδεια από την π. τρόικα να την ανεβάσει! ούτε όμως και η επιβάρυνση του ασθενή!

Γιατί συμβαίνει αυτό? γιατί παρότι ο πελάτης παίρνει γενόσημο μη αποζημιώνοντας όλο το ποσό ο ΕΟΠΥΥ [δηλ. η τιμή αναφοράς δεν καλύπτει όλη τη δαπάνη] εκτός από τη συμμετοχή πληρώνει και «χαράτσι»…

Παράδειγμα : φάρμακο για τη χοληστερίνη κοστίζει 10,10 τα δυο κουτιά για 1 μήνα 20,20ευρω, η συμμετοχή είναι 6,05 ευρώ [περιλαμβάνει και το 1 ευρώ ανά συνταγή που θα καταργούσαν!], επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ 15,54!

Αν πάρει το πρωτότυπο που κοστίζει 31,08 και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα 4,73χ2=9,46,δηλ. επιβάρυνση με γενόσημο 6,08 παραπάνω[50%]!!!

Και καταλήγει ο Κ. Λουράντος : «Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως τα γενόσημα δεν μειώνουν την κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Αντιθέτως την αυξάνουν.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι η μείωση που επιφέρει η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στην ιδιωτική δαπάνη και ιδιαίτερα στις τσέπες των ασφαλισμένων, πράγμα που θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό από τους πολίτες, οι οποίοι αφέθηκαν στην προπαγάνδα αυτών που μιλούσαν για γενόσημα επικίνδυνα, που παρασκευάζονται σε … υποανάπτυκτες χώρες και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά.

Έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες….

Εν κατακλείδι λοιπόν έχουμε:

1) Τα γενόσημα είναι φάρμακα που αυξάνουν (!) την κρατική δαπάνη και μειώνουν την ιδιωτική!

2) Τα γενόσημα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, εφόσον έχουν την έγκριση των αρμόδιων φορέων, και εναπομένει μόνο η ψυχολογική αποδοχή τους από τους πολίτες. Ασφαλώς μεγάλη ευθύνη έχουν και όσοι από την αρχή φρόντισαν να τα απαξιώσουν.

3) Απαιτείται άμεση αλλαγή του μοντέλου αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο τα γενόσημα να είναι κοστοβόρα για την κρατική δαπάνη!

4) Να εκλείψει αμέσως το πρόστιμο 0,8% στους φαρμακοποιούς για την επιλογή των πολιτών στα πρωτότυπα φάρμακα! Εκτός των άλλων η επιλογή των ασφαλισμένων για τα πρωτότυπα φάρμακα, κάνει … καλό στον ΕΟΠΥΥ!!! Του μειώνει τις … δαπάνες!!!!

5) Δεν πρέπει κάποτε να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι το παράδοξο φαινόμενο, να επιμένει το κράτος στην διείσδυση των γενοσήμων, όταν αυτά είναι … ζημιογόνα για την κρατική δαπάνη; Προς τι τέτοια πρεμούρα, λέγοντας και μάλιστα αποδεδειγμένα ψέματα; Πάντως για οικονομία στις τσέπες των πολιτών … δεν το κάνουν! Τι συμβαίνει λοιπόν;’’

Αργύρης Φουκαλάς, φαρμακοποιός


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής