breaking news Νέο

Ο Θεσμός της Μαθητείας στο ΕΠΑΛ της Βέροιας, άρθρο του Διευθυντή του ΕΠΑΛ Βέροιας Β.Παντή

Ο Θεσμός της Μαθητείας στο ΕΠΑΛ της Βέροιας, άρθρο του Διευθυντή του ΕΠΑΛ Βέροιας Β.Παντή

Από τον Μάρτιο του 2017 υλοποιείται στα Επαγγελματικά  λύκεια της χώρας το μεταλυκειακό  έτος – τάξη  μαθητείας.  Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο χρόνος του μαθητευόμενου εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και σχολείου. Ο μαθητευόμενος εργάζεται σε εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή από τον εργοδότη και  επίδομα από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο χρόνος του μοιράζεται στο σχολείο και στο χώρο εργασίας. Ο σκοπός με την υλοποίηση του προγράμματος της μαθητείας είναι  να  δώσει την ευκαιρία στους απόφοιτους του ΕΠΑΛ να εργαστούν στην ειδικότητά τους, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας αλλά και στο σχολείο και με την ολοκλήρωση του προγράμματος να πιστοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν ανώτερο πτυχίο.

Το ΕΠΑΛ της Βέροιας συμμετείχε ενεργά στην Α΄ φάση της μαθητείας το Μάρτιο του 2017 λειτουργώντας με 3 τμήματα μαθητείας στα οποία φοίτησαν 16 μαθητές και συνεχίζουν μέχρι σήμερα το πρόγραμμά τους.

Τον Οκτώβριο του 2017 ξεκινάει η Β΄ φάση της μαθητείας.  Επιπλέον ειδικότητες -   περισσότεροι μαθητές θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Βασική όμως προϋπόθεση για να υπάρξουν και να λειτουργήσουν τμήματα μαθητείας είναι να προσφερθούν θέσεις εργασίας για μαθητευόμενους από τις επιχειρήσεις  και τους επαγγελματίες της πόλης μας.

Προσκαλούμε λοιπόν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της πόλης μας να στηρίξουν ενεργά την προσπάθειά μας για τη λειτουργία τμημάτων μαθητείας προσφέροντας θέσεις εργασίας. Είναι ευθύνη όλων μας και όλη της κοινωνίας να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην εκπαίδευση της νεολαίας μας. Πέρα από τις εκπαιδευτικές δομές που υπάρχουν, ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να συνδράμει στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας που θα είναι οι αυριανοί επαγγελματίες και μέσα από τη μαθητεία έχουμε αυτή την ευκαιρία. Οι σημερινοί επαγγελματίες να εκπαιδεύσουν τους αυριανούς. Κι αυτό γίνεται μέσα από  μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Ο εργοδότης ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ το μαθητευόμενο  αλλά και ο μαθητευόμενος προσφέρει στον εργοδότη την εργασία του. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια συλλογική προσπάθεια και οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της πόλης μας να φωνάξουν παρών, προσφέροντας αρκετές θέσεις εργασίας για τη μαθητεία.  Θεωρούμε ότι το χαμηλό κόστος της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών για τους μαθητευόμενους από τους εργοδότες (δεδομένου ότι οι μαθητευόμενοι επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ με 11€ ημερησίως) είναι ενθαρρυντικός παράγοντας. Η συνολική μηνιαία επιβάρυνση του εργοδότη για κάθε μαθητευόμενο είναι περίπου 150€.

Αυτές τις ημέρες οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ της Βέροιας έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές επισκέψεις σε  επιχειρήσεις και επαγγελματίες της πόλης μας, διανέμοντας και ενημερωτικό υλικό και δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του ΕΠΑΛ Βέροιας και των επαγγελματιών. Όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να επικοινωνήσει με το ΕΠΑΛ Βέροιας (2331029511, 2331029742) ή ακόμη και να μας επισκεφθεί στο σχολείο μας (Σταδίου 121 και Αναξαγόρα) πρωινές ώρες.

Οι ειδικότητες στις οποίες μπορούν να προσφερθούν θέσεις μαθητείας είναι οι εξής :

1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

3. Γραφικών Τεχνών

4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

6. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

7. Αισθητικής Τέχνης

8. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

9. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

10. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

11. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

12. Τεχνικός Οχημάτων

13. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

14. Βοηθός Νοσηλευτή

 

Περιμένουμε την ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της Βέροιας στην προσπάθεια που κάνουμε, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των παιδιών μας, στην στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, απαραίτητης συνιστώσας στο δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής