breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε «Η Μπάντα», ένα ντοκιμαντέρ-τεκμήριο συλλογικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Παρουσιάστηκε «Η Μπάντα», ένα ντοκιμαντέρ-τεκμήριο συλλογικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Τo βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα», τη δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί τεκμήριο συλλογικής μνήμης στην αποτρόπαια πράξη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαϊου, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η βραδιά ξεκίνησε με δύο πόντιους καλλιτέχνες, το Λευτέρη Παπαδόπουλο στο τραγούδι και το λυράρη Γιάννη Χωραφαϊδη, οι οποίοι και εισήγαγαν το κοινό στο πνεύμα της εκδήλωσης, ενώ αμέσως μετά, παίρνοντας το λόγο η Ελισάβετ Πιπερίδου, γραμματέας της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, ήταν αυτή που αναφέρθηκε στην εκδήλωση και στο βιογραφικό του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.

Ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε ότι «αυτή η ιστορική στιγμή των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στάθηκε η αφορμή για τη συγγραφή ενός βιβλίου και ιδιαίτερα όταν άκουσα αρνητές της ιστορίας, ότι αυτό το γεγονός δεν υπήρξε». Και συνέχισε λέγοντας : «40 χρόνια συνέλλεξα μαρτυρίες ανθρώπων της πρώτης γενιάς, που έζησαν τα γεγονότα αυτά. Το βιβλίο αυτό περιέχει τις μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων, που αναφέρουν πως γλίτωσαν από τη Γενοκτονία, αλλά έχασαν συγγενείς, φίλους κ.α. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα», που στοχεύει στη νέα γενιά. Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται μια από τις 40 ιστορίες μαρτυρίες, που είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ενώ ο αριθμός 40 συμβολίζει τους 40 μάρτυρες της Ορθοδοξίας, που μαρτύρησαν στον Πόντο». Ο κ. Ασλανίδης ακόμα σημείωσε ότι «όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ, δεν είναι μυθοπλασία», αλλά, όπως υποστήριξε, «είναι μια αληθινή ιστορία, δεν πρόκειται για υπερβολές. Είναι σκληρό, δεν έχει happy end. Είναι ιστορία ειπωμένη από άνθρωπο, που έζησε τα γεγονότα. Το ζητούμενο είναι το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη», για να κάνει αναφορά κατόπιν στην υπόθεση του ντοκιμαντέρ.

 

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ αφορά την απίστευτη ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου, μέλους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας, που επιστρατεύτηκε βίαια από τον Τοπάλ Οσμάν, έναν αγράμματο και αιμοδιψή άνθρωπο, που συνέδεσε το όνομά του με τον ξεριζωμό και τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου.

Η ορχήστρα αυτή αποτελούνταν από δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια, την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες. Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε, ως εκ θαύματος, ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στην Καβάλα, αλλά δεν ξανάπαιζε μουσική.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν από τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή 80 ηθοποιών και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Γιαννιτσών. Η δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία  του ντοκιμαντέρ έγινε από το δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη, ενώ το επιμελήθηκαν ιστορικά ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο Λάζαρος Βασιλειάδης. Το δε ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με το τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκε κρασί στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι και συνομίλησαν με το δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη.

Το παρών στην εκδήλωση – προβολή του ντοκιμαντέρ έδωσε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες, που το παρακολούθησαν, μένοντας εκστασιασμένοι από τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης στον Πόντο, που είχαν για θύματα 353.000 ψυχές.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής