breaking news Νέο

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
  • Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 - Πρόγραμμα δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

O Mάιος µας έφτασε εµπρός βήµα ταχύ στα µουσεία, στα µνηµεία, στην µεγαλύτερη γιορτή είστε όλοι καλεσµένοι παιδιά, κύριοι, κυρίες, γαϊδουράκια και γατούλες να µας πούνε ιστορίες.

Cats
Σπίτι µου, σπιτάκι µου και γατοσπιτάκι µου

Θεοί, άνθρωποι και γάτες συνδέονται από τα πανάρχαια χρόνια µε µία σχέση ιερή και οικεία, αγαπητική και τρυφερή. Οι γάτες, πανταχού παρούσες, κυκλοφορούν ελεύθερες σε ιερούς και οικείους χώρους, γίνονται αντικείμενο λατρείας και αχώριστοι σύντροφοι του ανθρώπου. Η ΕΦΑ Ημαθίας, προβάλλοντας την φιλοζωική της δράση ως αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος και των μνημείων, θα εγκαταστήσει τέσσερα σπιτάκια για τους αδέσμευτους και ανέστιους τετράποδους φίλους µας σε τέσσερα εμβληματικά µμνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Στόχος της δράσης µας, που θα υποστηρίζεται µε εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και στα μουσεία µας, είναι η ευαισθητοποίηση, φροντίδα και προστασία όλων των ζώων που ζούνε μαζί µας και στην γειτονιά µας.


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΕΣ 2019

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει και φέτος στον πανελλαδικό εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, εμβληματική δράση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, µε στόχο την προβολή του άρρηκτου και αειφόρου δεσμού μεταξύ μνημείων και περιβάλλοντος. Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε όλους στις εκδηλώσεις εορτασμού του μήνα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.


Πέμπτη και Παρασκευή, 9 και 10 Μαΐου 2019. Σημείο Συνάντησης: Ναός Αγίου Νικολάου Μακαριώτισσας. 10:00, 11:00, 12:00
"Περιήγηση στις βυζαντινές και µεταβυζαντινές εκκλησίες της συνοικίας της Μακαριώτισσας στη Βέροια"

Στην δράση που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε-Στ΄), καθώς και σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην συνοικία της Μακαριώτισσας, στη Βέροια, να γνωρίσουμε σημαντικά βυζαντινά και µεταβυζαντινά μνημεία της πόλης, όπως τους ναούς της Αναστάσεως του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, της Παναγίας Ευαγγελίστριας κ.ά., και να ξαποστάσουµε στις ‘’πράσινες’’ αυλές τους.

Πληροφορίες-δηλώσεις συµµετοχής: κα. Μαρία Πολατίδου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331076100


Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019. Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών. Νεκροταφείο των Τύμβων. 09:00
Στους ασφοδελούς λειµώνες των Αιγών µε το Γυμνάσιο Βεργίνας

"Περιήγηση στο ανοιξιάτικο νεκροταφείο των τύμβων και θεματική ξενάγηση στην βασιλική ταφική συστάδα των Τηµενιδών από την αρχαιολόγο κ. Εύα Κοντογουλίδου.


Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Υπόγειο της Μνήμης. 19:00
Ο Γκάρης και ο Γουργούρης στο Βυζαντινό Μουσείο

Ένας καταπληκτικός γαϊδαράκος και ένας γλυκύτατος γατούλης περιμένουν τους μικρούς µας φίλους, και όχι µόνον, για να τους πουν τις ιστορίες τους.

Η παρουσίαση των δύο βιβλίων της κ. Τασούλας Επτακοίλη θα γίνει από τη διευθύντρια της ΕΦΑ Ημαθίας, δρ. Αγγελική Κοτταρίδη.

Θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι κατασκευής των µασκών του Γκαρή και του Γουργούρη, µε την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδόσεων Πατάκη.


Σάββατο, 11 Μαΐου 2019. Ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος. Λευκόπετρα Βερµίου. 11:00
"Mηνός ∆αισίου πρασίνη και έθιµος ηµέρα"

Τον μήνα της μεγαλύτερης γιορτής της Μητέρας των Θεών, σας προσκαλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους, για ένα πικ-νικ στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος. Ελάτε για μια γιορτινή ξενάγηση στο καταπράσινο Βέρµιο, να πούμε ιστορίες για παλιούς βασιλιάδες και δούλους, Βεροιώτες και ξωµερίτες, που πέρασαν από εδώ, προσευχήθηκαν, έφαγαν παρέα µε τους υπόλοιπους λατρευτές. Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας κουβερτούλα για να στρώσετε στο χώμα, το φαγάκι σας και φυσικά την καλή σας διάθεση.


Κυριακή, 12 Μαΐου 2019. Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών. 10:00
3ος Αγώνας Δρόμου των Ανακτόρων

Ο αγώνας µας είναι μια υπέροχη ευκαιρία για ανοιξιάτικη εκδρομή στη φιλόξενη Βεργίνα συνδυάζοντας την άσκηση µε τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Ο φετινός αγώνας δρόμου των Ανακτόρων εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και οι αθλητές που θα πάρουν μέρος σε αυτόν θα έχουν τη δυνατότητα μετά το πέρας του αγώνα να επισκεφθούν δωρεάν το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών.


Κυριακή, 19 Μαΐου 2019. Αρχαιολογικός Χώρος Μίεζας. 11:00
"Διαδρομές στη Μίεζα"
Περιήγηση και ξενάγηση (Μακεδονικός Τάφος της Κρίσεως, Μακεδονικός Τάφο των Ανθεµίων, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και Νυµφαίο Μίεζας) µε τον αρχαιολόγο Αλέξανδρο Χατζηιωαννίδη. Σημείο συνάντησης: Μακεδονικός Τάφος της Κρίσεως.


Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Υπόγειο της Μνήμης. 20:00
Ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας, σε συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τιμά τον Βεροιώτη λόγιο, νομικό και ιστορικό Γιώργο Χιονίδη, για τη συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας της Βέροιας.

Τον έπαινο του κ. Γιώργου Χιονίδη θα κάνουν ο δικηγόρος και συγγραφέας κ. Γιώργος Λιόλιος και ο αρχαιολόγος κ. Γιάννης Γραικός.


Τα εκπαιδευτικά µας προγράμματα για το μήνα Μάιο:

«Σχήματα & Χρώματα» στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αγίου Παταπίου.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Α΄-Β’ τάξης δημοτικού, αφιερωμένο στα διακοσμητικά μοτίβα των τοιχογραφιών του ιερού ναού του Αγίου Παταπίου και στα ψηφιδωτά του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

«Ζώα Φυτά Πράγματα» στο Νέο Μουσείο των Αιγών
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Α΄-Β’ τάξης δημοτικού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές

Διαδρομές. Τα παιδιά παίζουν το αντίστοιχο παιχνίδι βρίσκοντας ζώα και φυτά σε προθήκες μουσείων, σε τοιχογραφίες μνημείων, αγιογραφίες ναών κλπ.

Ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι.

«Ζοο στο ΑΜΒ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές. Τα παιδιά γνωρίζουν τα ζώα στις προθήκες, φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν κούκλες και παίζουν τις ιστορίες τους στο κουκλοθέατρο του ΑΜΒ.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2019


Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019. Νέο Μουσείο Αιγών. Αμφιθέατρο. 20:00
"Το τραγούδι του Σαµίρ"

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων και στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος δράσης της, µε τον τίτλο «Συνυπάρξεις», ανοίγει τις πόρτες του Νέου Μουσείου των Αιγών και φιλοξενεί τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και τον Αφγανό πρόσφυγα Σαµίρ Σαλαµί σε µία συναυλία για την πόνο του ξεριζωμού, την περιπλάνηση, την φιλοξενία και την συνύπαρξη. Συμμετέχουν οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, και ο κιθαρίστας Αντώνης Μυστακίδης.

Θα προηγηθεί υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία προσφύγων από τις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων της περιοχής.


EΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 
ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΝΗΜΗ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο των προγράμματος δράσης «Συνυπάρξεις», συνεχίζει τον κύκλο
«Δύσκολη Μνήμη» µε ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον εκτοπισμό και την εξόντωση συμπολιτών µας.


Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Υπόγειο της Μνήμης. 20:00
"Από την Βέροια στο Άουσβιτς Η τεκμηρίωση του τρόμου"
Ομιλία του δικηγόρου-συγγραφέα Γιώργου Λιόλιου,


Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019. Νέο Μουσείο Αιγών. 20:30
" Δάκρυα του χθες Μνήμες του σήμερα"

Συναυλία µε την µε την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Η Βεροιώτισσα καλλιτέχνης θα µας υποδεχτεί σε ένα συναρπαστικό μουσικό και θεατρικό ταξίδι, µε έργα των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Όλα τα τραγούδια του Αφιερώματος ανήκουν στην ευρωπαϊκή περίοδο του Βάιλ, αυτήν της συνεργασίας του µε τον Μπρεχτ, αλλά και µε τους γάλλους ποιητές που ξεχώρισε κατά την παραμονή του στο Παρίσι πριν τη µμετάβασή του στην Αμερική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Μωρίς Μαγκρ («Το παράπονο του Σηκουάνα» και ο Ροζέ Φερναί (ποιος δεν μαγεύεται από την γλυκιά µμελωδία του πολυτραγουδισµένου «Γιουκάλι»), αλλά και ο Ζακ Ντεβάλ µε το «Le Grand Lustucru) – τραγούδια γραμμένα το 1934. Αυτά συγκαταλέγονται στις εναρκτήριες µπαλάντες και στα λιντ τα οποία προετοιμάζουν το κλίμα για τα ακόλουθα επτά τραγούδια από τη δημοφιλή «Όπερα της πεντάρας», το έργο-σταθµό για τα δεδομένα του μουσικού θεάτρου. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της πρεμιέρας του 1928 επισφράγισε τη συνεργασία Βάιλ-Μπρεχτ κατατάσσοντας τους στις διαχρονικές σελίδες της ιστορίας της τέχνης. Το Αφιέρωμα επίσης περιλαμβάνει ένα μουσικό πέρασμα από την «Άνοδο και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», τραγούδια από το θεατρικό «Happy End» καθώς και έργα των Μπρεχτ- Άισλερ.

H σύλληψη και δραματουργία ανήκει στην Σόνια Θεοδωρίδου, η σκηνοθεσία είναι της Μαρλέν Καµίνσυ, η διεύθυνση της ορχήστρας Mobile του Θεόδωρου Ορφανίδη και η ενορχήστρωση του Θεόδωρου Κοτεπάνου. Συμμετέχουν τα µέλη της χορωδίας Cantabile.


Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019. Δημαρχείο Βέροιας. Οδός Ι’ Μεραρχίας. 10:00
"Οι λίθοι της μνήμης"

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνδιοργάνωση µε την Ομάδα Πολιτών Βεροίας και την υποστήριξη του ιδρύματος Heinrich Böll (παράρτημα Θεσσαλονίκης) και του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, παρουσιάζει την δράση των Λίθων της Μνήμης. Πρόκειται για την τοποθέτηση έξι λίθων, στη μνήμη έξι Εβραίων μαθητών του Γυμνασίου και του εβραϊκού δημοτικού σχολείου της Βέροιας που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Η δράση θα πραγματοποιηθεί µε την ενεργό παρουσία του Γερμανού καλλιτέχνη και εμπνευστή της ιδέας Gunter Demning.

Παράλληλα, η ΕΦΑ Ημαθίας θα πραγματοποιήσει µε το 1ο ΓΕΛ Βέροιας εκπαιδευτικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικαστικής έκφρασης, µε θέμα την Βέροια πριν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη της κριτικής και ιστορικής σκέψης, ο στοχασμός, η ενσυναίσθηση και ο αναστοχασµός των μαθητών για την δίωξη και την εξαφάνιση συμπολιτών µας, επικεντρώνοντας στις έξι μορφές των συνομηλίκων τους Εβραίων μαθητών.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας - Σελίδες Πληροφόρησης για τις δράσεις μας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ρήγα Φεραίου 16 -18, Τ.Κ. 59132 Βέροια,  τηλ.23310 29737, fax 23310 71725,  e-mail: efahma@culture.gr

 Websites       www.aigai.gr

                    www.byzantine-museum-veria.gr   

  •  Ancient Theatre of Mieza

https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/

https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/

  •  Εικονικό Μουσείο, Μέγας Αλέξανδρος (Virtual museum, Alexander the Great)

www.facebook.com/groups/414624375246597

  • Μουσείο & Ανάκτορο Αιγών - Museum & Palace of Aigai (Vergina)

https://www.facebook.com/groups/125909644127522

 

    Aigai Vergina: twitter.com/AigaiVergina


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής