breaking news Νέο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3

Συνέντευξη του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3

Συνέντευξη στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3 και τη δημοσιογράφο Θεοδώρα Αυγέρη παραχώρησε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας. Τα βασικά σημεία της :  

Για την ανάγκη προστασίας εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  • Στην χώρα μας υπάρχει ένα πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τον εργαζόμενο. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη που είπε να υπάρχει η δυνατότητα με επιχειρησιακές συμβάσεις  να εργάζεται κανείς επτά ημέρες την εβδομάδα και πέραν του οκταώρου σε παλιότερες δηλώσεις του, αναλύοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία.

Πέρα από τα εργατικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται, ας δούμε το θέμα από την άλλη πλευρά από την πλευρά της επιχείρησης. Με την πρόταση Μητσοτάκη δεν προστατεύεται καθόλου η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση, η ελληνική οικογενειακή επιχείρηση η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που οι μεγάλες εταιρείες ακολουθούν ως λογικές και επιλογές εργασίας. Στην Ελλάδα, με το πλήθος μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο μοντέλο όπως σε χώρες της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Στην Ελλάδα πρέπει να προστατέψουμε την βάση της οικονομίας μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες

  • Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια προσπάθεια να μεταφερθούν φήμες,  από πλευρές που είχαν διάφορα συμφέροντα, που οδηγούν σε εκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά και παραπληροφόρηση σχετικά με όσα ισχύουν στην ελληνική πολιτεία.  Κάποιοι έλεγαν ότι μπορεί να εργαστεί όποιος κατέχει τρίμηνη «τουριστική» βίζα, πράγμα το οποίο δεν ισχύει για τους πολίτες τρίτων χωρών. Όμως εμείς αξιοποιούμε τις νομικές δυνατότητες που έχουμε και ξεκαθαρίζουμε ένα πράγμα: υπάρχει η δυνατότητα οι αιτούντες άσυλο και αυτοί που έχουν λάβει άσυλο να δουλέψουν σε οποιαδήποτε εργασία νόμιμα. Έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύονται και να έχουν δυνατότητες, να μην είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία δραστηριότητα μέσα σε κέντρα ή δεν έχουν άλλες διεξόδους. Η πρωτοβουλία αφορά όλους τους τομείς. Εμείς εδώ στην κεντρική Μακεδονία έχουμε τις αγροτικές παραγωγές και υπάρχει μεγάλη ανάγκη όπως μας έχει μεταφερθεί από αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς. Για την συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει η δυνατότητα νόμιμα, με το εργόσημο όπως υπήρχε και παλιότερα να εργαστούν στα κτήματα. Πράγμα το οποίο προστατεύει  τους ίδιους, προστατεύει τους αγρότες γιατί τους δίνει την δυνατότητα να δικαιολογούν έξοδα φορολογικά, να υπάρχουν εργατικά χέρια και εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, την ένταξη των μεταναστών και παρέχει δυνατότητες κοινωνικής κινητικότητας.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

  • Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στους 62.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε δομές δικές μας και εκκρεμούν οι αιτήσεις τους. Δεν είμαστε στο ίδιο βαθμό και την κατάσταση που βρισκόμασταν πριν μερικά χρόνια. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στα νησιά και κυρίως στην Σάμο και με τις ροές στον Έβρο όπου μας συνδράμει και η Frontex. Στις υπόλοιπες περιοχές έχουν ισορροπήσει τα πράγματα. Οι χώροι πρώτης υποδοχής είναι μέσα στις δυνατότητες τους χωρίς υπερπληθυσμό στα περισσότερα από αυτά τα σημεία. Στην Σάμο κατασκευάζεται νέο κέντρο.

Για τη διαδικασία παροχής ασύλου

  • Η παροχή ασύλου και η αναγνώριση κάποιου σαν πρόσφυγα είναι μια διαδικασία που περιγράφεται από διεθνείς συνθήκες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δικούς μας εσωτερικούς κανονισμούς οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον πολύ μεγάλο αριθμό και όγκο προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό προκάλεσε την ασφυξία στις υπηρεσίες ασύλου και είχε σαν αποτέλεσμα να πηγαίνουν αργά οι διαδικασίες. 

 

Για τη συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων

 

  • Το σημαντικό είναι κανείς να επιλέγει στην πολιτική τον χώρο μέσα από τον οποίον εκφράζεται και αξιακά τοποθετείται. Σήμερα έχουμε φτάσει στο κρίσιμο σημείο να  επιλέξει  ο καθένας αν συντάσσεται με τις προοδευτικές επιλογές ή με τις συντηρητικές επιλογές. Με τις επιλογές που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα και την ανάπτυξη την επόμενη ημέρα, που έχουν ολοκληρωθεί τα μνημόνια. Μετά από αυτήν την περίοδο είναι πλέον καθαρό το τι προτείνει η κάθε μια δύναμη από τους δύο ισχυρούς χώρους ο προοδευτικός χώρος και ο συντηρητικός χώρος. Η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική συμμαχία συγκεντρώνει πολλά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο που προερχόμουν κι εγώ και βάζουμε πλάτη σε αυτό το εγχείρημα. Επιλέγουμε την πρόοδο έναντι της συντήρησης. Απέναντι σε λογικές του επταημέρου και του υπεροκταώρου και σε λογικές  ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν χρειάζονται να έχουν τις εγκαταστάσεις και τους εξοπλισμούς που χρειάζεται ο λαϊκός κόσμος, οι πολλοί.

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής