breaking news Νέο

Νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ για τα επόμενα 15-20 χρόνια

  • Νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ για τα επόμενα 15-20 χρόνια
  • Νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ για τα επόμενα 15-20 χρόνια

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Ο υπουργός, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Ρωμανού και Βλάση Τσιόγκα, είχε σειρά συναντήσεων με αγροτικούς και παραγωγικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αραχωβίτης επισκέφθηκε πρώτα την περιοχή της Μελίκης, στην οποία συναντήθηκε και συζήτησε με παραγωγούς, βλέποντας από κοντά καλλιεργούμενες εκτάσεις με ακτινίδια και νεκταρίνια, που επλήγησαν από παγετό και χαλάζι αντίστοιχα, ενώ αμέσως μετά μετέβη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Εκεί πήρε μέρος σε σύσκεψη, στην οποία παρόντες ήταν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας, οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου και Γιώργος Ουρσουζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Χειμώνας και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου. Στη σύσκεψη αυτή ο κ. Αραχωβίτης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ημαθίας και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

 

«Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στον παραγωγό, όταν χρειάζεται»

Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε ακολούθως στο Επιμελητήριο Ημαθίας, προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Αραχωβίτης στη σύντομη τοποθέτησή του επεσήμανε :

«Η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει συχνά κρούσματα καιρικών φαινομένων, που χτυπούν την παραγωγή.  Προσπαθούμε όμως να είμαστε δίπλα στον παραγωγό, όταν χρειάζεται. Με αίσθημα αλληλεγγύης, αναπληρώνουμε μέρος του χαμένου εισοδήματος με δικαιοσύνη. Ολόκληρο το χαμένο εισόδημα είναι δύσκολο να καλυφθεί. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι παλιός, άρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει. Ο κανονισμός θα είναι για τα επόμενα 15-20 χρόνια, είναι απαραίτητο να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα είναι αλληλέγγυος και κοινωνικά δίκαιος, ενώ έχουμε κι άλλα ζητήματα να συζητήσουμε».

 

Ερωταπαντήσεις

Στα ερωτήματα των εκπροσώπων του τύπου, που τέθηκαν ευθύς αμέσως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε τα ακόλουθα :

• «Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση νέων αγροτών και θα ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για εκπαίδευση των αγροτών στις νέες τεχνολογίες, αλλά και σε θέματα σύγχρονης οικονομικής διαχείρισης. Θα υπάρξει και προμήθεια τεχνολογίας για αγρότες».

• «Ολοκληρώνεται η διαδικασία εκτιμήσεων από τις πρώιμες ποικιλίες και ακολουθούν οι όψιμες. Έχουν γίνει 2.800 δηλώσεις ζημιάς. Οπότε υπολογίζουμε μέσα στον Ιούνιο να έχουν τελειώσει οι εκτιμήσεις, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος να έχουν γίνει οι πληρωμές».

• «Τα πρώτα χρόνια εφαρμόστηκαν αντισταθμιστικά οφέλη για την ισορρόπηση της απώλειας από το ρωσικό εμπάργκο. Γίνονται πολλές προσπάθειες, να αποκατασταθεί η αγορά. Δεν πρέπει να μιλάμε για αποζημιώσεις, αλλά να βρει το προϊόν το δρόμο του. Κι άλλοι δρόμοι, καλοί δρόμοι, άρχισαν να αναπτύσσονται».

• «Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή και συζητάει την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

 

Επιπλέον, στον κ. Αραχωβίτη επισημάνθηκε από την «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ότι εκτός από τα ακτινίδια και τα νεκταρίνια, πρόβλημα υπάρχει  στην περιοχή της Ημαθίας και με τα κεράσια, των οποίων ο καρπός σχίστηκε, συνεπεία των βροχών, με το προϊόν να έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πως είναι γνώστης και αυτού του ζητήματος, παραπέμποντας στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Το πρόγραμμα του κ. Αραχωβίτη στη συνέχεια περιελάμβανε συνάντηση στον ίδιο χώρο με ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς, επίσκεψη στη μονάδα πάχυνσης βοοειδών Αφοί Πολιτίκου Ο.Ε., συνάντηση με οινοποιούς στην αίθουσα του κτιρίου Βέτλανς, στον πολυχώρο «Χρήστος Λαναράς» και ολοκληρώθηκε με την παρουσία του στην εκδήλωση που είχε ως θέμα «Κλιματική Αλλαγή – ο ρόλος της νέας ΚΑΠ», στο κτίριο ΕΡΙΑ του Πολυχώρου «Χρήστος Λαναράς».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής