breaking news Νέο

Σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής «πνίγει» τους αγρότες

Σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής «πνίγει» τους αγρότες

Η σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής προβάλλεται ως ένα κυρίαρχο ζήτημα από την πλευρά των Ελλήνων αγροτών. Την εξέλιξη, μάλιστα, του οποίου την περασμένη χρονιά (2018) έρχεται να επιβεβαιώσει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κομισιόν, στην οποία και είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που αναφέρονται.

Η έρευνα που διεξήχθη, στο πλαίσιο ανάδειξης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών, που πιέζονται από την έλλειψη ρευστότητας και άλλους παράγοντες, δείχνει ότι για το 58% των Eυρωπαίων αγροτών, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ελαφρώς (16,1%) ή σημαντικά (41,9%).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε 16% σε πραγματικούς όρους την τριετία 2000-2002 και 2013-2015.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σε σύνολο 350 αγροτών που συνεισέφεραν στη διαμόρφωση των στοιχείων της έκθεσης, το 29% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το 2018 το κόστος της παραγωγής τους αυξήθηκε ελάχιστα, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) ανέφεραν ότι το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σημαντικά.

 

Θ. Παπακωνσταντίνου : «Αντί να μειώνεται το κόστος παραγωγής, προστίθενται νέα βάρη στις πλάτες των Eλλήνων αγροτών»

 

«Φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε συνεχώς τα τελευταία χρόνια για το θέμα που έχει να κάνει με την αύξηση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων μας, για το οποίο ζητάμε μέσα από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το εν λόγω ζήτημα.

Βέβαια, είναι και η συγκυρία τέτοια, που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ενασχόλησή μας με τη γη, αφού καθημερινά προστίθενται καινούργια βάρη πάνω στο κόστος παραγωγής. Βάρη, όπως ο φόρος που επιβάλλεται ως περιβαλλοντικό τέλος στην άρδευση και το νέο βάρος που έρχεται να προστεθεί και είναι ο νόμος που ψηφίστηκε και αναφέρεται στη φορολόγηση του μερίσματος των συνεταιρισμένων αγροτών παραγωγών», επεσήμανε, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. «Ενώ θα βγουν προσεχώς από την κυβέρνηση να μας πουν ότι οι αγρότες θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή από το 2020, σπεύδουν τώρα να φορολογήσουν το μέρισμα των συνεταιρισμένων αγροτών. Κοντολογίς, λοιπόν, η κυβέρνηση με το να επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος στην άρδευση και τη φορολόγηση του μερίσματος των συνεταιρισμένων αγροτών, προσθέτει καινούργια βάρη στις πλάτες των αγροτών, ενώ δημόσια προσπαθεί να επιδείξει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο», προσέθεσε.

 

Χ. Βοργιάδης : «Για να υπάρξει μέλλον στον αγροτικό τομέα, πρέπει να υπάρξει παρόν»

 

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, σημειώνει πως «όπου κι αν βρεθώ και συζητώ με συναδέλφους μου σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας για οποιαδήποτε καλλιέργεια, μου επισημαίνουν για το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι ένα ζήτημα, που όλος ο αγροτικός κόσμος στέκεται σ' αυτό και προτάσσει δύο πράγματα : Πρώτον, τη μείωση του κόστους παραγωγής. Και δεύτερον, την αύξηση των τιμών των προϊόντων, ώστε οι καλλιέργειες να αποφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες».

Ο ίδιος ακόμα τονίζει ότι «για να υπάρξει μέλλον στον αγροτικό τομέα, πρέπει να υπάρξει παρόν. Καλή η ευφυής γεωργία, καλές οι νέες τεχνολογίες, αλλά για την εφαρμογή τους απαιτείται η κατάλληλη υποδομή».

 

Ως επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του αυξημένου κόστους παραγωγής αναφέρεται στην έκθεση, αυτός του εναρμονισμού με τις υψηλές προδιαγραφές για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις καλές συνθήκες διαβίωσης και υγείας των ζώων και την ασφάλεια τροφίμων.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κομισιόν, οι κτηνοτρόφοι δέχθηκαν ακόμα ισχυρότατες πιέσεις ως προς την αύξηση του κόστους παραγωγής τους, εξαιτίας της τήρησης των ανωτέρω κανόνων της Ε.Ε., ενώ σε δεινή θέση βρίσκονται επίσης οι χοιροτρόφοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ομοίως και οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή, αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρόμοιας φύσης εμπόδια. Αναλυτικότερα, οι παραγωγοί σιταριού αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τους συναδέλφους τους σε Καναδά, Ουκρανία, Αργεντινή και Ρωσία, όπου τα ανωτέρω κόστη είναι χαμηλότερα. Επιπλέον, τα κόστη για τους Ευρωπαίους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος, αλλά και τους καλλιεργητές αραβοσίτου, είναι υψηλότερα έναντι συναδέλφων τους σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής