breaking news Νέο

Ανοιχτή επιστολή πρόσκληση προς το Δήμαρχο Βέροιας και τις/τους Υποψήφιες/ους Δημάρχους από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξερολιβάδου

Ανοιχτή επιστολή πρόσκληση προς το Δήμαρχο Βέροιας και τις/τους Υποψήφιες/ους Δημάρχους από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξερολιβάδου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμες και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι υποψήφιοι για τη Δημαρχία, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξερολίβαδου ιδρύθηκε το 1965 και από τότε αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του χωριού. Με κινητήριο  δύναμη και οδηγό την αγάπη για το χωριό, τη διατήρηση της παράδοσης, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων ο Π. Ο. Ξ. υλοποιεί μια σειρά από πολύ-επίπεδες δραστηριότητες και αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους της Ημαθίας. Εκείνο το χαρακτηριστικό όμως που παρέμεινε σταθερό και αναλλοίωτο παρά τις διάφορες αλλαγές που επήλθαν από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Ομίλου ως τώρα, είναι ότι για τους κατοίκους του χωρίου ο Π.Ο.Ξ. αποτελούσε και αποτελεί τη «φωνή» τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων εκπροσωπώντας τους με επιτυχία και ενημερώνοντάς τους πάντα έντιμα για κάθε θέμα που αφορά το Ξηρολίβαδο.

Πιστοί λοιπόν στο ρόλο που μας έχει αναθέσει το χωριό, στις αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης και κινούμενοι από έντονη ανησυχία για τις επικείμενες εξελίξεις, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή και ζητούμε την επίσημη θέση και τοποθέτησή σας για το ζήτημα της επέκτασης του αιολικού πάρκου στην περιοχή του Ξερολίβαδου και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς του Βερμίου.

Θεωρούμε ότι ως πολιτικές οντότητες και ενεργοί πολίτες του Δήμου μας γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στο Βέρμιο και εν προκειμένω στο Ξερολίβαδο, με τη μαζική τοποθέτηση ανεμογεννητριών ακόμη και σε περιοχές χαμηλής ή οριακά εκμεταλλεύσιμης παραγωγής φορτίου. Οι τεράστιες αλλαγές που έχουν επέλθει στο οικοσύστημα μιας προστατευόμενης περιοχής (Natura 2000) και στην αισθητική αντίληψη του περιβάλλοντος (αλλαγές στο τοπίο, θόρυβος), θέτουν σε αμφισβήτηση το βασικό αφήγημα του όλου εγχειρήματος για την επέκταση εναλλακτικών – φιλικών προς το περιβάλλον μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούμε πολέμιοι αυτών των μορφών παραγωγής ενέργειας είναι όμως απορίας άξιο πώς παραβλέπονται μια σειρά από παράμετροι που μόνο φιλικοί προς το οικοσύστημα της περιοχής δεν αποδεικνύονται τη στιγμή που στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί προβλέπεται και η επέκταση του έργου στη διπλάσια σε σχέση με την παρούσα κάλυψη του χώρου.

Με την παρούσα λοιπόν επιστολή ζητούμε από εσάς τη δημόσια τοποθέτηση και δέσμευσή σας, ότι όσον αφορά τις εκτάσεις τις οποίες νοικιάζει ή πρόκειται να νοικιάσει ο Δήμος Βέροιας στην εταιρεία παραγωγής δε θα συμφωνήσετε στην περαιτέρω επέκταση του αιολικού πάρκου στην περιοχή μας που θα κάνει ανυπόφορη τη διαμονή των κατοίκων και θα επιβαρύνει με ανυπολόγιστες ως τώρα αρνητικές συνέπειες το οικοσύστημα και θα σταθείτε στο πλευρό των πολιτών.

Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να σημαίνει απώλεια εσόδων για το Δήμο ή ανταποδοτικών μέτρων για τους κατοίκους της περιοχής, θεωρούμε ωστόσο ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει στη ζυγαριά και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων, σημαντικότατο κομμάτι της οποίας αποτελεί ο σεβασμός και η προστασία στο φυσικό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις τοποθετήσεις σας.

 

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Ξερολίβαδου   


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής