breaking news Νέο

Αίτημα άμεσων παρεμβάσεων στις πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων από πολίτες του Δήμου Βέροιας

Αίτημα άμεσων παρεμβάσεων στις πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων από πολίτες του Δήμου Βέροιας

Τo πρώτο θέμα, το οποίο αναφερόταν στο αίτημα πολιτών για τις πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων, ήταν αυτό – από τα 37 συνολικά που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη – για το οποίο αφιερώθηκε αρκετός χρόνος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, με αίτημά τους 150 πολίτες της Βέροιας προτείνουν αλλαγές στις πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων, στην προσπάθεια αυτές να αποκτήσουν ένα λειτουργικό χαρακτήρα μέσα στην πόλη και να πάψει να υφίσταται η εικόνα, την οποία παρουσιάζουν τώρα.

Εκ μέρους των πολιτών, που υπογράφουν τις προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν, μίλησε η κ. Ερμιόνη Καλλαρά, επισημαίνοντας αρχικά ότι : «Είμαστε εδώ, γιατί είμαστε σφόδρα ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στις δύο πλατείες. Παιδιά και ενήλικες διαπιστώνουν καθημερινά την ασχήμια, την εγκατάλειψη, την επικινδυνότητα και την έλλειψη πρασίνου σ' αυτές».

Μεταξύ δε των παρεμβάσεων που προτείνονται για την πλατεία Ωρολογίου, η κ. Καλλαρά υπογράμμισε πως: «Ζητούμε την άμεση επιδιόρθωση και λειτουργία του συντριβανιού, τη φύτευση δένδρων, την απελευθέρωση της διέλευσης των πεζών και το σβήσιμο των γκράφιτι».

Αντίστοιχα, για την πλατεία Πλατάνων, επεσήμανε ότι, αντί για χώρος πρασίνου, έχει γίνει δωρεάν πάρκινγκ και ζητείται να γίνει χώρος ανάπαυλας και δροσιάς για τους πολίτες. Διερωτώμενη ακόμα πως, «αν συνέβαινε στην αυλή του σπιτιού μας, θα το αφήναμε να ρημάξει τόσο;»

Αναλυτικά, οι 150 πολίτες στις προτάσεις τους επισημαίνουν μία σειρά από προβλήματα και ζητούν να υπάρξουν παρεμβάσεις για τις δύο πλατείες, όπως αναφέρουν παρακάτω :

 

Τα προβλήματα :

 

1) Οι υπερήλικες δεν έχουν μια γωνιά να ξαποστάσουν/ οι γονείς με μικρά παιδιά τρέμουν να τα αφήσουν να τρέξουν, καθώς παντού υπάρχουν μαρμάρινες «παγίδες», με αποκορύφωμα το ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μνημείο των πεσόντων, με τα αιχμηρά γυαλιά που προεξέχουν (έχουν ήδη προκληθεί πολλά ατυχήματα με θύματα παιδιά).

2) Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με το σιντριβάνι (που για άγνωστους λόγους δεν λειτουργεί) και «χάσκει» εδώ και χρόνια, ένα ξερόκουτο με πέτρες και καλώδια.

3) Αδικαιολόγητα εκτεταμένη είναι η πλακόστρωση, που τους θερινούς μήνες, αντί να είναι για τους μη προνομιούχους δημότες ένα καταφύγιο δροσιάς και ανάπαυλας, κατέληξε να είναι ένας εφιαλτικός ΘΕΡΜΟΣΥΣΣΩΡΕΥΤΗΣ, ένας ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΑΝΘΡΟΠΟΔΙΩΚΤΗΣ, για ντόπιους και περαστικούς.

4) Το ελάχιστο περιφερειακό πράσινο δεν αρκεί, για να εκτονώσει τη συσσωρευμένη λάβα της πλατείας.

5) Ο φωτισμός το βράδυ είναι εντελώς ανεπαρκής. Η πλατεία είναι βυθισμένη στο σκοτάδι.

6) Την ίδια εικόνα «παρατημένου» χώρου δίνουν και τα συνθήματα και γκράφιτι, που «κοσμούν» τους επενδεδυμένους τοίχους.

Τα προβλήματα αυτά, μαζί με την ερήμωση του δημόσιου κτιρίου (πρώην Δικαστήρια), συνιστούν μια εικόνα αφημένης πόλης, ενώ η πλατεία, στην καρδιά της πόλης/ να είναι ο πιο φροντισμένος χώρος της. Πόλεις πολύ λιγότερο προικισμένες με φυσικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. η Λάρισα, «άλλαξαν» το πρόσωπό τους μέσα από τη φροντίδα που δείχνουν για τους δημόσιους χώρους τους.

Οι προτάσεις :

1) Ζητούμε την άμεση επιδιόρθωση και συνεχή λειτουργία (και σωστή συντήρηση) του σιντριβανιού, που θα βελτιώσει και αισθητικά και περιβαλλοντικά την πλατεία. Επίσης να λειτουργήσουν ξανά οι παράπλευρες κρήνες προς τη μεριά του δρόμου. Μόνο αν αυτό είναι εντελώς αδύνατο, τότε οι χώροι αυτοί να φυτευτούν και να γίνουν παρτέρια.

2) Ζητούμε να φυτευτούν δέντρα στο άδειο πλακοστρωμένο τμήμα της πλατείας, δημιουργώντας σκιασμένες διαδρομές και καθιστικά - σημεία στάσης κάτω από τα δέντρα.

3) Ζητούμε να λυθεί το πρόβλημα των διελεύσεων των πεζών. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι να μην μπορούν να περάσουν στην πλευρά της Πλατείας προς την οδό 16ης Οκτωβρίου, από το σύμπλεγμα Μνημείο - σιντριβάνι - τείχος, που είναι κολλητά το ένα στο άλλο. Επίσης να επιδιορθωθεί, στα σημεία που έχει χαλάσει, το ξύλινο πάτωμα - διάδρομος και γενικά να επιδιορθωθούν οι φθορές στα δάπεδα και τις κατασκευές, που και επικίνδυνες και αντιαισθητικές είναι.

4) Ζητούμε να καθαριστούν άμεσα τα συνθήματα και τα γκράφιτι από τους τοίχους και να βελτιωθεί το επίπεδο φωτισμού στην πλατεία.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΩΝ

Η Πλατεία Πλατάνων, που βρίσκεται στην οδό Κεντρικής, γειτονεύει με ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας, την Παλιά Μητρόπολη, που είναι πλέον, μετά από την αποκατάστασή της, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Η Πλατεία Πλατάνων απέχει από την Παλιά Μητρόπολη μόλις 40 μέτρα, αλλά αντί να λειτουργεί ως πλατεία, είναι χώρος δωρεάν στάθμευσης οχημάτων. Τα τρία της πλατάνια δεν σκιάζουν τους δημότες, παρά τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, που πολλά εξ αυτών δεν μετακινούνται ποτέ.

Το ΑΙΤΗΜΑ :

Άμεσα η Πλατεία να πάψει να είναι πάρκινγκ. Να φροντιστεί ο χώρος και να δοθεί στο κοινό ως χώρος ανάπαυλας και δροσιάς.

 

-Σύμφωνος ο Δήμος με τις προτάσεις - παρεμβάσεις...

 

Οι προτάσεις των 150 πολιτών που κατατέθηκαν για τις πλατείες Ωρολογίου και Πλατάνων, βρήκαν ευήκοα ώτα στα πρόσωπα, τόσο του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, όσο και του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπηρεσίας Δόμησης - Περιουσίας Θανάση Σιδηρόπουλου, οι οποίοι και συμφώνησαν με τις αναφερθείσες παρεμβάσεις.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε από πλευράς του κ. Σιδηρόπουλου, «έγινε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, αλλά επειδή η συμμετοχή υποψηφίων Δήμων ήταν μεγάλη, η πρόταση της Βέροιας «ψαλιδίστηκε» και από τα 7 εκ. ευρώ μειώθηκε στα 4,5 εκ. ευρώ και οι πλατείες έμειναν εκτός». Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι : «Συμφωνώ με τις προτάσεις των πολιτών, μέχρι που είδα τις υπογραφές αξιόλογων συναδέλφων και με χαρά θα δω προτάσεις για την αξιοποίηση των χώρων της Βέροιας». Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι υπάρχουν πληροφορίες για νέο πρόγραμμα αναπλάσεων πλατειών.

Τις κατατεθείσες προτάσεις των 150 πολιτών χαιρέτησε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, μέσα από τις οποίες θα προκύψει μια αποδεκτή πρόταση, από το σύνολο όσων εκφράστηκαν.

 

...και με κριτική διάθεση η μειοψηφία

Ωστόσο, η πλευρά της μειοψηφίας υπήρξε επικριτική για το εν λόγω ζήτημα απέναντι στη διοίκηση του Δήμου. Ειδικότερα, ο Ζήσης Πατσίκας υποστήριξε πως η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αμέσως μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας (όπου σημειωτέον όμως για πέντε χρόνια από την κατασκευή της πλατείας Ωρολογίου δεν υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης), ούτως ώστε με τον τρόπο αυτό να καταστεί δυνατό να διορθωθούν οι αδυναμίες της προηγούμενης κατασκευής.

Ο Νίκος Μπέκης, αφού πρώτα στάθηκε αρνητικός στο να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες (εμμένοντας δηλαδή στην ίδια θέση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα), ζήτησε να φύγει το ηρώο - ενυδρείο, να γκρεμιστεί ο τοίχος της πλατείας και να μπουν δένδρα και βρύσες.

 

 

-Έχουν το ενδιαφέρον τους και αυτά...

 

Η νέα εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ήταν και το πρώτο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε – όπως αναμενόταν – ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στην προχθεσινή τακτική του συνεδρίαση.

Ο κ. Βοργιαζίδης μετέφερε την αρνητική θέση της ΚΕΔΕ σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα του Ζήση Πατσίκα για το ποιά είναι η θέση του Δήμου επ' αυτού, σημείωσε χαρακτηριστικά : «Αν υπήρχε ανάγκη το 2015 να μεταφερθούν τα χρήματα των Δήμων, σήμερα δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη». Την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης επέκρινε (θυμίζουμε ότι συνταγματικά προστατεύται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ) και ο Νίκος Μπέκης από την πλευρά του, αλλά και από την άλλη απέδωσε πολιτική σκοπιμότητα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, λέγοντας πως «θα πούμε πολλά περισσότερα στο αν τελικά χρειασθεί να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από αυτήν που έχει προγραμματισθεί την Τετάρτη (σήμερα) από πλευράς της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας».

• Με άλλο ερώτημά του ο Ζήσης Πατσίκας αναρωτήθηκε για το που βρίσκεται το θέμα της κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου. «Η νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο, έχοντας εξασφαλίσει τη θετική γνώμη πολλών φορέων, μεταξύ των οποίων και της Αρχαιολογίας», απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης.

• Ο δε πρόεδρος του σώματος Πέτρος Τσαπαρόπουλος είχε να κάνει και τρεις σημαντικές διαπιστώσεις με την παρουσία του στην Αγία Πετρούπολη, ως εκπρόσωπος του Δήμου. Οι οποίες – όπως είπε – είναι οι εξής: Ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στην εξωστρέφεια και τις συνεργασίες των Δήμων των περιφερειών της με αντίστοιχους ΟΤΑ του εξωτερικού. Η φιλοξενία ήταν άριστη. Και ότι οι Ρώσοι δείχνουν μεγάλη αγάπη σε κάθε τι ελληνικό.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής