breaking news Νέο

Για τη συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας της Βέροιας τιμήθηκε ο Γιώργος Χιονίδης

Για τη συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας της Βέροιας τιμήθηκε ο Γιώργος Χιονίδης

Για τη συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας της Βέροιας, ο Βεροιώτης λόγιος, νομικός και ιστορικός Γιώργος Χιονίδης τιμήθηκε από το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, την Τετάρτη το βράδυ, στο Υπόγειο της Μνήμης του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας.

«Ο Γιώργος Χιονίδης απέδειξε ότι είναι ένας ευπατρίδης, λέξη, που έχασε την έννοιά της, αλλά βρήκε το περιεχόμενό της στο πρόσωπό του», ανέφερε ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, μιλώντας για το Γιώργο Χιονίδη. Ο ίδιος στάθηκε στη δίτομη ιστορία της Βέροιας του Γιώργου Χιονίδη, την οποία έγραψε στη δεκαετία 1960-1970, θεωρώντάς την ένα διαχρονικό best seller, απαραίτητο βοήθημα για κάθε ερευνητή. Επισημαίνοντας, μάλιστα, γι' αυτόν : «Χωρίς ακαδημαϊκούς τίτλους ο συγγραφέας της Ιστορίας της Βέροιας, χρησιμοποίησε όμως ακαδημαϊκούς τρόπους γραφής και στην έρευνα και στην καταγραφή, αποτελώντας το σπορέα της αγάπης για την ιστορία της πόλης, έναν επιστήμονα που ενέπνευσε και εμπνέει ακόμα ιστορικούς ερευνητές και βοήθησε και τον ίδιο στη συγγραφή του έργου του για την Εβραϊκή Κοινότητα στη Βέροια».

Ο Γιάννης Γραικός, αρχαιολόγος, με τη σειρά του χαρακτήρισε «ευπατρίδη» το Γιώργο Χιονίδη και έθεσε αυτόν, ως ένα βεροιώτη αριστοκράτη του πνεύματος με συνείδηση του παρελθόντος, ενώ στην αναφορά του ο ίδιος ακόμα για το Γιώργο Χιονίδη έδωσε και τη σχέση του μαζί του, που έχει να κάνει με την επικοινωνία μέσα από τα βιβλία του.

Για το Γιώργο Χιονίδη μίλησε και ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, Αντώνης Γκαλίτσιος, ο οποίος και επικεντρώθηκε στο ρόλο και την προσφορά του ιστορικού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, στηρίζοντας αυτήν πολλαπλά, όπως είπε.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, έδωσε το μέγεθος του ιστορικού, ο οποίος – όπως έκανε γνωστό – υπήρξε σημείο αναφοράς για το Μανόλη Ανδρόνικο, αλλά και με το χαρακτήρα του ως φύλακα της μνήμης.

Η ίδια αμέσως μετά προχώρησε στην απόδοση τιμής προς το πρόσωπο του Γιώργου Χιονίδη, που ήρθε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού. Από την άλλη, ο Γιώργος Χιονίδης δώρισε βιβλία προς τους Γ. Λιόλιο, Γ. Γραικό και Α. Κοτταρίδη, λέγοντας πως «ταιριάζουν στην προσωπικότητα και τις ενασχολήσεις σας», ευχαριστώντας τους συνάμα για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής