breaking news Νέο

Παράξενες ειδήσεις...

  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...
  • Παράξενες ειδήσεις...

Το αρχαίο ελληνικό λιμάνι με τις 100 τριήρεις που δεν άγγιξε ο χρόνος

Η Ανθηδόνα ήταν ομηρική Βοιωτική πόλη στα παράλια του βορείου Ευβοϊκού κόλπου. Τα ερείπιά της βρίσκονται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία της πόλης, σύμφωνα με τον Παυσανία τον περιηγητή. Ονομάστηκε έτσι από μια νύμφη με το όνομα Ανθηδόνα ή από τον Άνθα, το γιο του θεού Ποσειδώνα και της Αλκυόνης, της κόρης του τιτάνα Άτλαντα. Εκεί όπου ναυπηγήθηκαν 100 τριήρεις μετά από ψήφισμα των Θηβαίων. Το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας, όπου τμήματά του είναι εκτός νερού, ενώ κατά κανόνα τα αρχαία λιμάνια είναι σήμερα βυθισμένα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Πρώτη αναφορά για την πόλη κάνει ο Όμηρος στην Ιλιάδα και συγκεκριμένα στη ραψωδία Β, στον κατάλογο των πλοίων. Μάλιστα ο Όμηρος της δίνει το προσωνύμιο «εσχατόωσαν», που σημαίνει η πιο απομακρυσμένη από γεωγραφικής άποψης πόλη των Βοιωτών προς το βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Η Ανθηδόνα αποτελούσε το λιμάνι (επίνειον) των Θηβών στο βόρειο Ευβοϊκό. Σημαντικό μυθολογικό πρόσωπο από την Ανθηδόνα ήταν ο Γλαύκος ο Ανθηδόνιος, ο οποίος ήταν θαλασσινή θεότητα. Ήταν ένα είδος Τρίτωνα, από τη μέση και πάνω άνδρας και από τη μέση και κάτω ψάρι. Σώζεται αρχαίο νόμισμα που φέρει στη μία όψη του τη μυθολογική παράσταση του Γλαύκου στο αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

*****

Ένα ολόκληρο χωριό από πλαστικά μπουκάλια!

Στο νησί Μπόκας ντελ Τόρο, στον Παναμά, το «Χωριό από πλαστικά μπουκάλια» είναι μια πρωτοβουλία του Ρομπέρ Μπεζό (Robert Bezeau), που αποσκοπεί στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και τη χρήση τους στην κατασκευή κατοικιών.

Ο Μπεζό, με καταγωγή από το Μόντρεαλ του Καναδά, έφτασε στο Μπόκας ντελ Τόρο πριν πολλά χρόνια και το 2012 τέθηκε επικεφαλής του προγράμματος ανακύκλωσης του νησιού (με τη βοήθεια κάποιων εθελοντών και ορισμένων μερικής απασχόλησης). Όλο αυτό το διάστημα, συγκέντρωσε απίστευτο όγκο ανακυκλώσιμου υλικού, εκτιμώντας πως «σε ενάμιση χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο μπουκάλια είχαν συγκεντρωθεί».

*****

Το BBC κάνει τον Πούτιν… καρτούν και του δίνει δική του εκπομπή!

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρακολουθεί κινούμενα σχέδια, δήλωσε χθες το Κρεμλίνο, αντιδρώντας στην έναρξη από το BBC ενός χιουμοριστικού τοκ-σόου, το οποίο θα παρουσιάζει μια εικονική εκδοχή του Ρώσου προέδρου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο δεν απευθύνθηκε στο Κρεμλίνο, για να πάρει άδεια για την εκπομπή.

«Στην περίπτωση αυτή μπορώ να πω μόνο ένα πράγμα. Ο Πούτιν δεν έχει διαβάσει και δεν διαβάζει τα βιβλία που γράφονται γι’ αυτόν και δεν βλέπει ούτε κινούμενα σχέδια, ούτε γελοιογραφίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θεωρεί ότι δεν είναι εκείνος που πρέπει να μοιάζει σ’ αυτά τα κινούμενα σχέδια, αλλά τα κινούμενα σχέδια πρέπει να μοιάζουν σ’ αυτόν».

Ο ανταποκριτής του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS στο Λονδίνο, ο οποίος απευθύνθηκε στο BBC, μεταδίδει ότι δεν πήρε καμία απάντηση, όταν ρώτησε γιατί επελέγη συγκεκριμένα το πρόσωπο του Πούτιν για την εν λόγω εκπομπή.

Την Τετάρτη, το BBC ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα εκπομπή με τίτλο «Απόψε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» («Tonight with Vladimir Poutine») .

Στην πραγματικότητα, την εκπομπή θα παρουσιάζει ένας «εικονικός» Ρώσος πρόεδρος: ένα τρισδιάστατο, ψηφιακό κινούμενο σχέδιο που θα έχει απέναντί του πραγματικούς καλεσμένους, με σάρκα και οστά και πραγματικό κοινό, διευκρίνισε το BBC.

Τα δύο πρώτα, πιλοτικά επεισόδια, πρόκειται να προβληθούν τον επόμενο μήνα. Στο πρώτο, ο «Πούτιν» ασχολείται με το φεμινισμό. Στο δεύτερο φιλοξενεί έναν πρώην σύμβουλο του Τόνι Μπλερ, τον Άλιστερ Κάμπελ, τον οποίο κατηγορεί ότι συνέβαλε στη δημιουργία «ενός φρικτού χαμού».

«Ο αγαπημένος ισχυρός άνδρας όλου του κόσμου, που έρχεται αντιμέτωπος με αρκούδες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους πέτυχε τον υπέρτατο στόχο του: ένα τοκ-σόου στο BBC», ανέφερε το βρετανικό δίκτυο κατά την παρουσίαση αυτής της νέας εκπομπής.

«Ξεχάστε τη διεθνή πολιτική», συμβουλεύει το BBC, «αυτή η εκπομπή, που θα γίνει σύντομα γνωστή σε όλον τον κόσμο, συνιστά την τελική νίκη του Βλαντ, του ηγέτη του ελεύθερου κόσμου», πρόσθεσε.

Στη Ρωσία, μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Koukly» (η ρωσική εκδοχή των Guignols του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Info), που παρωδούσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάζοντάς τον ως νάνο, σταμάτησε λίγο μετά την άφιξή του στο Κρεμλίνο το 2000.

Από τότε οι επικριτές του Ρώσου προέδρου περιορίζονται σε κάποιες ανεξάρτητες εκδόσεις και η προσωπικότητά του ποτέ δεν γίνεται καρικατούρα.


Ένα ολόκληρο χωριό από πλαστικά μπουκάλια!
Το BBC κάνει τον Πούτιν… καρτούν και του δίνει δική του εκπομπή!

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής