breaking news Νέο

Στο επίκεντρο η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης όσων φιλοξενούνται στις δομές Βέροιας και Αλεξάνδρειας

  • Στο επίκεντρο η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης όσων φιλοξενούνται στις δομές Βέροιας και Αλεξάνδρειας
  • Στο επίκεντρο η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης όσων φιλοξενούνται στις δομές Βέροιας και Αλεξάνδρειας
  • Στο επίκεντρο η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης όσων φιλοξενούνται στις δομές Βέροιας και Αλεξάνδρειας

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου στη Βέροια, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας. Ο κ. Τόλκας συνοδεύονταν από τη διευθυντή του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη και το διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, έχοντας στην ατζέντα της συζήτησης τη δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης των προσφύγων-μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές της Ημαθίας και έχουν λάβει άσυλο ή εξετάζεται η αίτησή τους, στις αγροτικές εργασίες της περιφερειακής μας ενότητας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία για τη νόμιμη απασχόληση των μεταναστών στη μεταποίηση και τη διαλογή έλαβαν η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και άλλες ομάδες παραγωγών, αφού είναι γνωστό το έλλειμμα εργατικού δυναμικού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο στη συγκομιδή, όσο και στη βιομηχανία του ροδάκινου.  Ο κ. Τόλκας, ευχαριστώντας τους αγροτικούς συλλόγους που βρέθηκαν στη σύσκεψη, στο χώρο της δημόσιας βιβλιοθήκης Βέροιας, αναφέρθηκε στη δυνατότητα απασχόλησης μέρους των προσφύγων, που φιλοξενούνται στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια και διαθέτουν Α.Φ.Μ., στις αγροτικές εργασίες της περιοχής μας, που είναι ιδιαίτερα αυξημένες την περίοδο της συγκομιδής.

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων, που τόνισαν ότι υπάρχουν ανάγκες για εργάτες, που θα πληρώνονται με εργόσημο. Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές εκ μέρους τους σε ένα ζήτημα, που δεν αφορά μεν τους πρόσφυγες, αλλά είναι φλέγον για τον κλάδο της γεωργίας και αφορά την τρίμηνη αγροτική βίζα, που θα δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε εργαζόμενους στα χωράφια  από την Αλβανία, ώστε να σταματήσει η «μαύρη» εργασία.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε ότι υπάρχει διάθεση εργασίας εκ μέρους των προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από αγροτικές περιοχές της Συρίας και άρα έχουν καλλιεργητική πείρα να εργαστούν, ενώ όλοι τους συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στις προσφυγικές δομές της περιοχής μας.

«Γνωρίζουν ότι θα μείνουν για χρόνια στη χώρα μας και έχουν πρόθεση να εναρμονιστούν στην ελληνική κουλτούρα. Είναι κρίσιμο σημείο η ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα εγκατάστασής τους. Οι ίδιοι θέλουν να δουλέψουν νόμιμα και να προσφέρουν στην οικονομία της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τόνισε ότι οι απώτερος στόχος είναι να μείνουν ευχαριστημένοι από τη συνύπαρξη και οι αγρότες μας, αλλά και οι πρόσφυγες.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Άγγελος Τόλκας τόνισε ότι θέλησε να ακούσει τους αγροτικούς συλλόγους της Ημαθίας, για να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα οργανωτικά προβλήματα, που θα επιτρέψουν τη νόμιμη απασχόληση των προσφύγων στην Ημαθία.

«Στον τόπο μας υπήρξε καλή υποδοχή και αποδοχή των προσφύγων και φυσικά η δυνατότητα της ειρηνικής συνύπαρξής τους με τον τοπικό πληθυσμό», επεσήμανε ο κ. υφυπουργός.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής