breaking news Νέο

«Δύσκολη Μνήμη» : Τριήμερο εκδηλώσεων από την ΕΦΑ Ημαθίας

  • «Δύσκολη Μνήμη» : Τριήμερο εκδηλώσεων από την ΕΦΑ Ημαθίας
  • «Δύσκολη Μνήμη» : Τριήμερο εκδηλώσεων από την ΕΦΑ Ημαθίας
  • «Δύσκολη Μνήμη» : Τριήμερο εκδηλώσεων από την ΕΦΑ Ημαθίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Συνυπάρξεις», συνεχίζει τον κύκλο «Δύσκολη Μνήμη» με ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον εκτοπισμό και την εξόντωση συμπολιτών μας.

 

  1. Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019. Νέο Μουσείο Αιγών. Αμφιθέατρο. 20:30

 

Από την Βέροια στο Άουσβιτς

Η τεκμηρίωση του τρόμου

 

Ομιλία του δικηγόρου-συγγραφέα Γιώργου Λιόλιου με θέμα την αναπαράσταση της διαδρομής των Εβραίων της Βέροιας από τη Βέροια στο Άουσβιτς και την τελική εξόντωσή τους.

Μετά την ομιλία, η σοπράνο Δέσποινα Παρίση και ο Γιάννης Γεωργουδάκης στην κιθάρα, μέλη της χορωδίας ‘’ΗΧΩ ΒΕΡΟΗΣ’’, θα ερμηνεύσουν σεφαραδίτικα τραγούδια. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στην Νατέλα Ιτσουαΐντσε.

 

  1. Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019. Νέο Μουσείο Αιγών. 20:30

 

Δάκρυα του χθες

Μνήμες του σήμερα

 

Συναυλία με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Η Βεροιώτισσα καλλιτέχνης θα μας υποδεχτεί  σε  ένα συναρπαστικό  μουσικό και θεατρικό ταξίδι με έργα των Κουρτ Βάιλ  και Μπέρτολτ Μπρεχτ. 

        Όλα τα τραγούδια του Αφιερώματος ανήκουν στην ευρωπαϊκή περίοδο του Βάιλ, αυτήν της συνεργασίας του με τον Μπρεχτ αλλά και με τους Γάλλους ποιητές, που ξεχώρισε κατά την παραμονή του στο Παρίσι, πριν τη μετάβασή του στην Αμερική. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Μωρίς Μαγκρ με το «Το παράπονο του Σηκουάνα», ο Ροζέ Φερναί (ποιος δεν μαγεύεται από την γλυκιά μελωδία του πολυτραγουδισμένου «Γιουκάλι») αλλά και ο Ζακ Ντεβάλ με το «Le Grand Lustucru- τραγούδια γραμμένα το 1934. Αυτά εντάσσονται στις εναρκτήριες μπαλάντες και στα λιντ, τα οποία προετοιμάζουν το κλίμα για τα ακόλουθα επτά τραγούδια από τη δημοφιλή «Όπερα της πεντάρας», το έργο-σταθμό για τα δεδομένα του μουσικού θεάτρου. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της πρεμιέρας του 1928 επισφράγισε τη συνεργασία Βάιλ-Μπρεχτ κατατάσσοντας τους στις διαχρονικές σελίδες της ιστορίας της τέχνης. Το Αφιέρωμα επίσης περιλαμβάνει ένα μουσικό πέρασμα από την «Άνοδο και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», τραγούδια από το θεατρικό «Happy End» καθώς και έργα των Μπρεχτ-Άισλερ.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σόνια Θεοδωρίδου / Τραγούδι, Σύλληψη, Δραματουργία

Μαρλέν Καμίνσυ / Σκηνοθεσία

Θεόδωρος Ορφανίδης / Διεύθυνση ορχήστρας και ενορχήστρωση στο Τραγούδι της Αλαμπάμα

Θεόδωρος Κοτεπάνος / Ενορχήστρωση

Σαμπρίνα Μποντρέσκου / Βοηθός σκηνοθέτη

 

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ CANTABILE

Βαλσαμία Αθανασιά

Κατερίνα Αργέντου

Βικτωρία Θεοδοσιάδη

Δήμητρα Κάκαρη

Ελένη Καλαγκιά

Αλίνα Κοζατσώκ

Αγνή Μπαλή

Παναγιώτα Νταιλιάνη

Αρσινόη Πνευματικού

Σοφία Τσαμτσούρη

Μαίρη Τσούτσια

Βασιλική Χατζηχαμπή

 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ MOBILE

Αλέξανδρος Χαλάψης / Βιολί

Αλέξανδρος Χαραλάμπους / Τσέλο

Κώστας Σαρδέλης / Κοντραμπάσο

Βασίλης Βαζούρας / Άλτο Σαξόφωνο

Σπύρος Ραιμόνδης / Τρομπέτα

Μιχάλης Σουρβίνος / Κιθάρα, Μαντολίνο

Κατερίνα Λιάτα / Πιάνο

Γιώργος Κωνσταντίνος Νικολάου / Κρουστά

Σπύρος Κωστής / Ακορντεόν

 

 

  1. Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019. Δημαρχείο Βέροιας. Οδός 10ης Μεραρχίας. 10:00

 

Οι λίθοι της μνήμης

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνδιοργάνωση με την Ομάδα Πολιτών Βεροίας και την υποστήριξη του ιδρύματος Heinrich Böll (παράρτημα Θεσσαλονίκης) και του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, παρουσιάζει την δράση των Λίθων της Μνήμης. Πρόκειται για την τοποθέτηση έξι λίθων στη μνήμη έξι Εβραίων μαθητών του Γυμνασίου και του εβραϊκού δημοτικού σχολείου της Βέροιας που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό παρουσία του Γερμανού καλλιτέχνη και εμπνευστή της ιδέας  Gunter Demning.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας θα πραγματοποιήσει με το 1ο ΓΕΛ Βέροιας εκπαιδευτικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικαστικής έκφρασης, με θέμα την Βέροια πριν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη της κριτικής και ιστορικής σκέψης, ο στοχασμός, η ενσυναίσθηση και ο αναστοχασμός των μαθητών για την δίωξη και την εξαφάνιση συμπολιτών μας, επικεντρώνοντας στις έξι μορφές των συνομηλίκων τους Εβραίων μαθητών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής