breaking news Νέο

Ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού από το Κέντρο Υγείας Βέροιας για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα

  • Ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού από το Κέντρο Υγείας Βέροιας για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα
  • Ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού από το Κέντρο Υγείας Βέροιας για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα

Aν αναλογισθεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε αναλογία σε θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη εξαιτίας του καπνίσματος – σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - αλλά και αν συνυπολογισθούν και οι άλλες μορφές καρκίνων και ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, τότε η σημασία της πραγματοποιηθείσας ημερίδας με θέμα «κάπνισμα και υγεία», την Τετάρτη το απόγευμα, που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας Βέροιας στο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ», είχε ιδιαίτερη σημασία.

Με πρώτιστο στόχο, βέβαια, το να υπάρξει ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, και δη η προσπάθεια αποτροπής για νέους και νέες να αρχίσουν το κάπνισμα, αλλά και συγχρόνως να αναδειχθούν τα οφέλη που φέρνει στον οργανισμό η διακοπή αυτή της βλαβερής συνήθειας.

Εισηγητές στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα ήταν η κ. Αντωνία Τσιφλίδου, γενική ιατρός και υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος, η κ. Μαρία Παπαθανασίου, πνευμονολόγος και ο Ηλίας Γραμματικόπουλος, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Χαιρετισμό στην ημερίδα έκαναν η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας, Μαρία Χατζή, ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος, Αγάπιος Γαβριηλίδης, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (ΙΣΗ) Βασίλης Διαμαντόπουλος.

 

Οι ομιλητές

Πρώτη ομιλήτρια στην ημερίδα υπήρξε η κ. Τσιφλίδου, φέρνοντας στην αναφορά της όλες τις επιπτώσεις που δημιoυργεί το κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου (όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, πρόβλημα στο δέρμα, βλάβες σε ούλα και στόμα κ.α.), αλλά και οφέλη που προκύπτουν με τη διακοπή του καπνίσματος. Χαρακτήρισε, δε, κοκτέιλ από δηλητήρια τις ουσίες, οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό από το κάπνισμα.

Η κ. Παπαθανασίου από την πλευρά της, στη συνέχεια αναφέρθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα, θέτοντας το κάπνισμα ως παγκόσμια επιδημία, ενώ αμέσως μετά στην ομιλία του ο κ. Γραμματικόπουλος προέβη σε μια ανάλυση της ψυχολογικής εξάρτησης που δημιουργεί στον καπνιστή το κάπνισμα. Το οποίο και χαρακτήρισε «νόσο», ενώ ως συμπέρασμα ανέφερε ότι η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

 

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Βέροιας και καρδιολόγος Πέτρος Τσαπαρόπουλος, πολλοί γιατροί, αλλά δυστυχώς μετρημένοι στα δάκτυλα πολίτες.

 

ΕΑΕ : «Ημέρα περισυλλογής για το κάπνισμα η 31η Μαϊου»

 

Σημειώνεται ότι τη συστράτευση πολιτείας και πολιτών και την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα έχει ζητήσει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 31η Μαϊου, η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την υγεία των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή το κάπνισμα.

Η, δε, ΕΑΕ χαρακτηρίζει την 31η Μαϊου «ημέρα περισυλλογής για το κάπνισμα» και αναφέρει ότι στη χώρα μας, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των καπνιστών, «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα, που οφείλουμε να επιλύσουμε με ταχύ ρυθμό και αποφασιστικές δράσεις».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής