breaking news Νέο

Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

Ο Απόστολος  των Εθνών Παύλος σαν μια μεγάλη και σημαντική  προσωπικότητα της εποχής του, ήταν φυσικό να συγκινήσει  όλους τους ζωγράφους της Αναγέννησης, οι οποίοι  επηρεασμένοι από τον πολυτάραχο και γεμάτο συγκινήσεις βίο του, ζωγράφισαν τον Απόστολο σε πολλές φάσεις της ζωής του. Ένα πολύ αγαπημένο θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν σχεδόν όλοι οι διάσημοι ζωγράφοι, ήταν η Μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου καθ’ οδόν για τη Δαμασκό της Συρίας, που δείχνει τον Απόστολο τυφλωμένο και πεσμένο στο έδαφος, να ακούει τον Κύριο να τον ρωτά.. Σαούλ... Σαούλ.. γιατί με καταδιώκεις? Ακολουθούν άλλα θέματα από τη ζωή του Αποστόλου, με το Βαρνάβα στα Λύστρα, με τον Ανανία στη Δαμασκό κ.α. Με την ευκαιρία  των ετήσιων εορτασμών των «Παυλείων», που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του, ας δούμε λοιπόν το Μεγάλο αυτόν Απόστολο των  Εθνών, που έχει τιμήσει με την παρουσία του την πόλη μας από μια διαφορετική σκοπιά ... με τα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης.

Ρέμπραντ Χάρμενσζον φάν Ράιν

Rembrandt  Harmenszoon Van Rijn

1606-1669

 

Ο Ρέμπραντ, Rembrandt Harmenszoon van Rijn γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1606 στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Σπούδασε στη Λατινική Σχολή της πόλης, όπου διδάχθηκε λατινικά, ελληνικά, κλασσική λογοτεχνία και ιστορία.

Το Μάιο του 1620 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του διότι, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται ως ζωγράφος.

Σπούδασε δίπλα σε διακεκριμένους Ολλανδούς ζωγράφους, όπως ο Γιάκομπ φαν Σβάνενμπουρχ (Jacob van Swanenburgh, 1571–1638),  και ο Πίτερ Λάστμαν, που εργαζόταν στο Άμστερνταμ και θεωρείται πως επέδρασε στην εξέλιξη της τεχνοτροπίας του. Θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους Ολλανδούς ζωγράφους της εποχής του. Φιλοτέχνησε συνολικά περίπου 400 πίνακες, περισσότερα από 1000 σχέδια ζωγραφικής και περίπου 290 χαρακτικά,.

Στο έργο του κυριάρχησαν  οι προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, καθώς και ιστορικές, βιβλικές, μυθολογικές σκηνές.

Ο Ρέμπραντ πέθανε  στις 4 Οκτωβρίου του 1669, και ενταφιάστηκε στην εκκλησία Βέστερκερκ, σε άγνωστο σημείο. Σημαντικά έργα του «Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τούλπ(1632), «Νυχτερινή περίπολος» (1642), « Ο Απόστολος Παύλος στην φυλακή»  1627 και πολλά άλλα.


Ο Απόστολος Παύλος στην φυλακή 1627, Εθνική Πινακοθήκη Στουτκάρδης
Ο Απόστολος Παύλος στο γραφείο του.1629-1630. Germanisches National Museum Νυηρεμβέργη
Πέτρος και Παύλος. Η συζήτηση δυο ηλικιωμένων ανδρών 1628 National gallerh of Melburn Vict
Γ.Κοτζαερίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής