breaking news Νέο

Μετά την παραίτηση Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλης ή Ν. Χουντής προσωρινά στο «τιμόνι»

Μετά την παραίτηση Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλης ή Ν. Χουντής προσωρινά στο «τιμόνι»

Σχολιάζοντας τα της «Λαϊκής Ενότητας» στο φύλλο της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» της 30ης Μαΐου 2019, είχε γίνει αναφορά στο ότι το κλίμα έχει βαρύνει, μετά το στραπάτσο του κόμματος στις ευρωεκλογές, σε σημείο που τοπικά στελέχη της να μη στέκονται μόνο στη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «φέρω πλήρως και ακεραία την ευθύνη» και να του δείχνουν το δρόμο της παραίτησης, όπως συνέβη και με άλλους αποτυχόντες πολιτικούς αρχηγούς. Λίγα 24ωρα αργότερα ήρθε και το τέλος εποχής για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, όπως αναμενόταν, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, που εξαφάνισε το κόμμα από το χάρτη των ευρωεκλογών. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην εισηγητική παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας, υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το κάκιστο εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «λάθη, ανεπάρκειες και ολισθήματα».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη του είναι πως δεν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «όλες εκείνες τις ριζοσπαστικές τομές και βαθιές ανατροπές, που όφειλαν να γίνουν». Ακόμα, ανέφερε ως αιτία της αποτυχίας ότι δεν κατάφερε να πιάσει το νήμα του δημοκρατικού, προοδευτικού πατριωτισμού. Έδωσε δε ως παράδειγμα τη «Συμφωνία των Πρεσπών», με την οποία - ως γνωστόν - ο ίδιος διαφωνεί και γι' αυτό δέχθηκε «καταιγιστικά πυρά και εύκολες κατηγορίες για εθνικισμό».

 

Δ. Στρατούλης ή Ν. Χουντής προσωρινά στο «τιμόνι»

 

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Παραμένει άγνωστο επί του παρόντος, καθώς το κόμμα κινείται χωρίς πυξίδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσωρινός επικεφαλής του κόμματος, τουλάχιστον έως τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, πρόκειται να αναλάβει ο Νίκος Χουντής ή ο Δημήτρης Στρατούλης (στο κέντρο της φωτό).

Πάντως, το ενδεχόμενο να αναλάβει ο τελευταίος, παρ' ότι είναι ο εκλεκτός του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν βρίσκει σύμφωνα πολλά από τα στελέχη του κόμματος, τα οποία και ψάχνουν ένα νέο πρόσωπο για την ηγεσία. Σύμφωνα με το Θανάση Αποστολόπουλο, τοπικό στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, «και ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Νίκος Χουντής είναι ικανά και άξια στελέχη του κόμματος. Ο πρώτος πρεσβεύει αρχές, αξίες, ήθος και αγωνιστικό πνεύμα, που μπορεί να κατευθύνει το καράβι της Λαϊκής Ενότητας και να διαγράψει μία νέα πορεία στο πολιτικό γίγνεσθαι, που θα αξιολογηθεί θετικά στα μάτια της κοινής γνώμης. Από την άλλη, ο Νίκος Χουντής, θα έλεγα, ως ευρωβουλευτής έχει να παρουσιάσει μια σημαντική συνεισφορά στο να υπερασπισθεί ελληνικά ζητήματα, αλλά και να αναδείξει ζητήματα για τη χώρα μας, μέσα από πάμπολλες ερωτήσεις και επερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλωστε ο χαρακτηρισμός του Νίκου Χουντή ως... «ο πιο εργατικός» Έλληνας ευρωβουλευτής, μόνο τυχαίος δεν υπήρξε».

 

Στόχος οι εκλογικές συνεργασίες

Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι η Λαϊκή Ενότητα, όπως δήλωσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στοχεύει στις εκλογικές συνεργασίες. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον της είναι αβέβαιο. «Σαφώς, αν θα θέλει να επιβιώσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, θα πρέπει να πάει σε συνεργασίες. Αφού πρώτα, βέβαια, επιχειρηθεί να δώσει ως Λαϊκή Ενότητα ένα πατριωτικό στίγμα και να υπάρξει πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση σ' αυτήν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

Σημειώνεται πως εδώ και μία εβδομάδα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μικρά κόμματα συνειδητοποιούν πως, αν δεν καταφέρουν να συνεργασθούν, δεν θα περάσουν το κοινοβουλευτικό κατώφλι. Σε αυτές τις διεργασίες το παρών δίνουν ακόμη η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στελέχη από το ΜΕΡΑ 25 του Γιά(ν)νη Βαρουφάκη, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή του γνωστού εργατολόγου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου και ενδεχομένως και του επικεφαλής της κίνησης «Ελλάδα, ο άλλος δρόμος», Νότη Μαριά, που στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 δεν κατάφερε να πετύχει την είσοδό του στην ευρωβουλή.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής