breaking news Νέο

Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

Ο Απόστολος  των Εθνών Παύλος σαν μια μεγάλη και σημαντική  προσωπικότητα της εποχής του, ήταν φυσικό να συγκινήσει  όλους τους ζωγράφους της Αναγέννησης, οι οποίοι  επηρεασμένοι από τον πολυτάραχο και γεμάτο συγκινήσεις βίο του, ζωγράφισαν τον Απόστολο σε πολλές φάσεις της ζωής του. Ένα πολύ αγαπημένο θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν σχεδόν όλοι οι διάσημοι ζωγράφοι, ήταν η Μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου καθ’ οδόν για τη Δαμασκό της Συρίας, που δείχνει τον Απόστολο τυφλωμένο και πεσμένο στο έδαφος, να ακούει τον Κύριο να τον ρωτά.. Σαούλ... Σαούλ.. γιατί με καταδιώκεις? Ακολουθούν άλλα θέματα από τη ζωή του Αποστόλου, με το Βαρνάβα στα Λύστρα, με τον Ανανία στη Δαμασκό κ.α. Με την ευκαιρία  των ετήσιων εορτασμών των «Παυλείων», που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του, ας δούμε λοιπόν το Μεγάλο αυτόν Απόστολο των  Εθνών, που έχει τιμήσει με την παρουσία του την πόλη μας από μια διαφορετική σκοπιά ... με τα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης.

 

 

Χοσέ ή Tζουζέπε Ριμπέρα

Jose  y  Jusepe  Ribera

1591 - 1652 

 

Χοσέ δε Ριμπέρα (José de Ribera,  12 Ιανουαρίου 1591 – 2 Σεπτεμβρίου 1652), γνωστός και ως Τζουζέπε Ριμπέρα ή με το ιταλικό προσωνύμιο Lo Spagnoletto (ο μικρός Ισπανός), ήταν Ισπανός ζωγράφος  και χαράκτης της μπαρόκ περιόδου. Παρά την ισπανική του καταγωγή, έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στην  Ιταλία. Γεννήθηκε το  1591, κοντά στην  Βαλένθια.

Μαθήτευσε στη  ζωγραφική κοντά στον Φραντσίσκο Ριμπάλτα (Francisco Ribalta). Στις αρχές του 17ου αιώνα εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και εργάστηκε στην Πάρμα και στη Ρώμη. Το  1616 παντρεύτηκε στην Νάπολι  την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου έργων τέχνης,  όπου ζωγράφισε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Οι πίνακές του βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε θρησκευτικά θέματα,  και σε αναφορές σε κλασικά θέματα της μυθολογίας ή προσωπογραφίες. Πέθανε στην Νάπολι το 1652.


Απόστολος Παύλος
Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος Musee des beaux Arts Strasburg France

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής