breaking news Νέο

Κεραίες μέτρησης αιολικής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην κορυφή του Βερμίου, πάνω από τη Νάουσα

Κεραίες μέτρησης αιολικής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην κορυφή του Βερμίου, πάνω από τη Νάουσα

Με απόφαση του δασαρχείου Νάουσας, όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο, στις 16 Αυγούστου του 2017, δίνεται προς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, άδεια τοποθέτησης δύο ανεμολογικών ιστών ύψους 65 μέτρων (!) στη δημόσια δασική έκταση «Τρούλλος» του δήμου Νάουσας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «ΕΑΝ αποξηλωθούν οι εξοπλισμοί, αποκαθίσταται υποχρεωτικά ο χώρος της οικείας παρέμβασης για την αποτροπή οποιασδήποτε βλάβης του δασικού περιβάλλοντος». Η απόφαση που υπογράφει ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνει ότι η έγκριση που δίνει, δεν υποκαθιστά τυχόν απαιτούμενη έγκριση από άλλους φορείς ή υπηρεσίες.

Να ευχαριστήσουμε τη γενική γραμματέα του δήμου Νάουσας, κα. Αφροδίτη Καλαϊτζή, για την παροχή των πληροφοριών. Αξίζει όμως να σταθούμε σε αυτό που αναφέρει ο κ. δασάρχης, δηλαδή ότι η έγκριση από το δασαρχείο Νάουσας δεν υποκαθιστά τυχόν απαιτούμενη έγκριση από άλλους φορείς ή υπηρεσίες. Αξίζει να σημειώσουμε την εισήγηση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Νάουσας στην υλοποίηση της επένδυσης για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου ισχύος 20MW σε αυτό το σημείο από τη συγκεκριμένη εταιρεία, τον Ιούλιο του 2012! Στο ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου σημειώνονταν ότι «ο δήμος Νάουσας δεν ενέκρινε  την υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,, εξαιτίας της τεράστιας παρέμβασης και καταστροφής του περιβάλλοντος, που αναμένονταν να γίνουν στη διάρκεια της τοποθέτησης 10 ανεμογεννητριών, σε περιοχές του βουνού επί της κορυφογραμμής του Βερμίου στις θέσεις «Γράμματα», «Άγιο Πνεύμα», «Τρεις Οξιές» και «Αεροπόρος». Στη σχετική εισήγηση αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι στη μελέτη δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σχέδιο επέκτασης του χιονοδρομικού και την ανάπτυξη στη Ντορντόπολη, ενώ επισημαίνονταν το ζήτημα της οπτικής ρύπανσης από την πόλη της Νάουσας, καθώς και οι έντονες και μεγάλης έκτασης επεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο μέχρι την περιοχή παρέμβασης και ειδικά στο χωμάτινο δίκτυο από την περιοχή «Κούτουλος», «Μπαλκόνι», «Καταφύγιο Πέντε Πηγάδια», κορυφές «Βουλγάρα», «Τρούλος» κ.λπ., όπου θα απαιτηθούν νέες διανοίξεις πλάτους πολλών μέτρων, άρα και κοπής χιλιάδων δένδρων, κυρίως οξιάς». 

Η εισήγηση φυσικά δεν εμποδίζει τη ΡΑΕ να εγκρίνει το οποιοδήποτε έργο, το σίγουρο όμως είναι ότι με την τοποθέτηση των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών στην κορυφή του Βερμίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χιονοδρομικό κέντρο των «3-5 Πηγαδιών», η οπτική ρύπανση θα είναι τεράστια. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε επίπεδο δημοτικής αρχής, αλλά και δημοτικού συμβουλίου, αφού οι κεραίες μέτρησης αιολικής ενέργειας, που εγκαθίστανται από τη συγκεκριμένη εταιρεία, σαφώς και αποτελούν τον προάγγελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής