breaking news Νέο

Φεμινιστικές οργανώσεις : «Ο νέος Ποινικός Κώδικας κάνει το βιασμό πλημμέλημα»

Φεμινιστικές οργανώσεις : «Ο νέος Ποινικός Κώδικας κάνει το βιασμό πλημμέλημα»

Κατατέθηκε στο «παρά πέντε» της προεκλογικής περιόδου στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που, εάν λάβει το «πράσινο φως», θα αναμορφώσει ριζικά τον ποινικό χάρτη της χώρας. Βέβαια, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αυτή την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα, που αναμένεται οι νέοι κώδικες να εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για συζήτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η δίμηνη δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων, οδήγησε σε διορθώσεις στις επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες δέχθηκαν αρχικά αρκετές επικρίσεις για υπερβολική... επιείκεια σε συγκεκριμένα αδικήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στις βελτιώσεις των υπό ψήφιση νομοθετημάτων εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ποινή κάθειρξης για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων, καθώς και το αυστηρότερο πλαίσιο για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις, που απειλούνται με κάθειρξη έως 15 έτη.

Από την άλλη, συγκέντρωση στη Βουλή διοργανώνει σήμερα η πρωτοβουλία «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός», εκφράζοντας την αντίθεση φεμινιστικών οργανώσεων στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα, που αφορά τον ορισμό του βιασμού. Στο κάλεσμα στην κινητοποίηση η πρωτοβουλία αναφέρει ότι «το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή!» «Κάπως έτσι, η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Κάποιοι που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, οι κακουργηματικοί, και άλλοι που τελέστηκαν υπό το καθεστώς «μικρής» απειλής (sic), οι πλημμεληματικοί! Εισάγεται, λοιπόν, μεταξύ της περίπτωσης 1 και 5 του νέου 336 ΠΚ, μια κλιμάκωση της απειλής. Κλιμάκωση η οποία συμπαρασύρει και την ποινική μεταχείριση του εγκλήματος. Η μεγάλη απειλή μας δίνει κακούργημα, η πιο μικρή πλημμέλημα. Στην παράγραφο 1 έχουμε την απειλή που τυποποιείται ως «απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας», ενώ στην περίπτωση 5 «αυτή απειλή αφορά παράνομη πράξη.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής