breaking news Νέο

Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

Ο Απόστολος  των Εθνών Παύλος σαν μια μεγάλη και σημαντική  προσωπικότητα της εποχής του, ήταν φυσικό να συγκινήσει  όλους τους ζωγράφους της Αναγέννησης, οι οποίοι  επηρεασμένοι από τον πολυτάραχο και γεμάτο συγκινήσεις βίο του, ζωγράφισαν τον Απόστολο σε πολλές φάσεις της ζωής του. Ένα πολύ αγαπημένο θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν σχεδόν όλοι οι διάσημοι ζωγράφοι, ήταν η Μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου καθ’ οδόν για τη Δαμασκό της Συρίας, που δείχνει τον Απόστολο τυφλωμένο και πεσμένο στο έδαφος, να ακούει τον Κύριο να τον ρωτά.. Σαούλ... Σαούλ.. γιατί με καταδιώκεις? Ακολουθούν άλλα θέματα από τη ζωή του Αποστόλου, με το Βαρνάβα στα Λύστρα, με τον Ανανία στη Δαμασκό κ.α. Με την ευκαιρία  των ετήσιων εορτασμών των «Παυλείων», που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του, ας δούμε λοιπόν το Μεγάλο αυτόν Απόστολο των  Εθνών, που έχει τιμήσει με την παρουσία του την πόλη μας από μια διαφορετική σκοπιά ... με τα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης.

 

 

Γκουίντο Ρένι Καλβεντσάνο

Guido Reni Kalvencano

1575 -1642

 

Ρένι Γκουίντο (Guido Reni, Καλβεντσάνο 1575 – Μπολόνια 1642). Ιταλός ζωγράφος που αρχικά  ήταν μαθητής του Φλαμανδού Ντιονίζιο Κάλβααρτ και στη συνέχεια φοίτησε στην Ακαδημία των Καράτσι. Μετά το 1600 μετακόμισε στη Ρώμη, όπου φιλοτέχνησε τη Σταύρωση του Αγίου Πέτρου (1604-5, Μουσείο Βατικανού) και εργάστηκε για τη διακόσμηση δύο παρεκκλησιών.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Μπολόνια και ζωγράφισε τον «Θρίαμβο του Σαμψών» (1611-12, Εθνική Πινακοθήκη, Μπολόνια), έργο στο οποίο διακρίνεται η έντονη επίδραση του κλασικού αισθητικού ιδεώδους της αρμονίας, και ολοκλήρωσε την περίφημη σύνθεση «Η σφαγή των αθώων»  (1611, Εθνική Πινακοθήκη, Μπολόνια).

Ο Ρένι εργάστηκε επίσης για ένα διάστημα στο παρεκκλήσι του Σαν Τζενάρο στη Νάπολη και ζωγράφισε πλήθος πινάκων με θέματα μυθολογικά, όπως οι τέσσερις πίνακες που περιγράφουν την «Ιστορία του Ηρακλή», ο «Ιερός έρωτας και ο βέβηλος έρωτας» και  «Η Αταλάντη και ο Ιππομένης»  (1622-25, Εθνικό Μουσείο Καποντιμόντε, Νάπολη). Πέθανε στην Μπολώνια το 1642.


Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος Museo di Brera Ιταλία

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής