breaking news Νέο

Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης
  • Ο Απόστολος Παύλος στα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος σαν μια μεγάλη και σημαντική προσωπικότητα της εποχής του, ήταν φυσικό να συγκινήσει  όλους τους ζωγράφους της Αναγέννησης, οι οποίοι  επηρεασμένοι από τον πολυτάραχο και γεμάτο συγκινήσεις βίο του, ζωγράφισαν τον Απόστολο σε πολλές φάσεις της ζωής του. Ένα πολύ αγαπημένο θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν σχεδόν όλοι οι διάσημοι ζωγράφοι, ήταν η Μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου καθ’ οδόν για τη Δαμασκό της Συρίας, που δείχνει τον Απόστολο τυφλωμένο και πεσμένο στο έδαφος, να ακούει τον Κύριο να τον ρωτά.. Σαούλ... Σαούλ.. γιατί με καταδιώκεις? Ακολουθούν άλλα θέματα από τη ζωή του Αποστόλου, με το Βαρνάβα στα Λύστρα, με τον Ανανία στη Δαμασκό κ.α. Με την ευκαιρία  των ετήσιων εορτασμών των «Παυλείων», που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του, ας δούμε λοιπόν το Μεγάλο αυτόν Απόστολο των  Εθνών, που έχει τιμήσει με την παρουσία του την πόλη μας από μια διαφορετική σκοπιά ... με τα μάτια των ζωγράφων της Αναγέννησης.

 

 

Γιάκομπ Γιόρντανς

Jacob Jordaens

 1593 –1678

Φλαμανδός ζωγράφος, σχεδιαστής και χαράκτης από τους πιο σημαντικούς του  17ου αιώνα μετά τον Ρούμπενς,  και τον Βάν Ντάικ. Γεννήθηκε στην Αμβέρσα όπου το 1607 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Άνταμ βάν Νόορτ του οποίου μαθητής ήταν και ο Ρούμπενς.

Το 1615 όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του  έγινε δεκτός σαν υδατογράφος στην συντεχνία  ζωγράφων της Αμβέρσας, γνωστή με το όνομα Ένωση Ζωγράφων του Αγίου Λουκά. Το 1616 παντρεύτηκε την κόρη του δασκάλου του  και την εποχή εκείνη φαίνεται ότι στράφηκε προς τον Καλβινισμό, διότι τον κατηγόρησαν ότι έγραφε παράνομα Καλβινιστικά φυλλάδια.

Στην αρχή της καριέρας του  ο Γιόρντανς έκανε σχέδια για ταπισερί και μερικά από τα έργα της εποχής εκείνης όπως ή << Αλληγορία  της γονιμότητας>> 1625 Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών Βρυξέλλες φανερώνουν ότι δούλεψε και ως διακοσμητής.

Δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ιταλία και η ζωγραφική του είναι χαρακτηριστικά Φλαμανδική.  Ωστόσο μερικά από τα πρώιμα έργα του Γιόρντανς  της περιόδου 1616 -20 με το ρωμαλέο στυλ στις ανθρώπινες μορφές, φανερώνουν την επίδραση του Καραβάτζιο και των δύο άλλων Φλαμανδών ζωγράφων του Ρούμπενς και του Βαν Ντάικ.

Ο Γιόρντανς περιγράφει στα έργα του την ζωή των απλών ανθρώπων και των χωρικών. Στα έργα του κυριαρχεί το ανθρώπινο – γήινο πνεύμα ακόμη και στα μυθολογικά ή θρησκευτικά του θέματα.  Ζωγράφισε πολλές θρησκευτικές σκηνές, μυθολογικά και αλληγορικά θέματα, συμπόσια και προσωπογραφίες.

Αν και είχε ασπασθεί τον Καλβινισμό  δέχθηκε μεγάλο αριθμό παραγγελιών από καθολικές εκκλησίες και μετά τον θάνατο του Ρούμπενς θεωρήθηκε ο μεγαλύτερος ζωγράφος της χώρας του.

Ο ίδιος δούλευε πολύ αλλά χρησιμοποιούσε πολλούς μαθητές στο ατελιέ του  που δούλευαν πάνω σε παραλλαγές των πιο δημοφιλών έργων του όπως ο «Σάτυρος στην οικογένεια του χωρικού» 1617, και το «Μεθύσι του βασιλιά» 1638 -40.

Η τέχνη του Γιόρντανς εκτός από τα ζεστά και λαμπερά της χρώματα, διακρίνεται για την ακεραιότητα, την πληθωρικότητα, τον διακοσμητικό πλούτο, την έμφαση στην κίνηση και τέλος στον πηγαίο και επιφανειακό της χαρακτήρα.

Ο Γιόρντανς έκανε επίσης πολλά σχέδια με πενάκι και μελάνι και στα τελευταία του χρόνια δούλεψε σε παστέλ με κιμωλία  και έκανε ένα μικρό αριθμό χαρακτικών που αντικατοπτρίζουν τις Καλβινιστικές πεποιθήσεις του.

Άλλα σημαντικά έργα του είναι οι «Κόρες του Κέκροπα» 1617, «Απόλλων και Μαρσύας» 1637, «Προμηθέας Δεσμώτης» 1640 – 45, «Ο Χριστός διώχνει τους αργυραμοιβούς από τον Ναό» 1675 Λούβρο,  καθώς και οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του με αλληγορικά θέματα στην βασιλική έπαυλη  Huis Ten Bosch στην Χάγη.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1  Οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στα Λύστρα. (Academy of fine Arts Wien-Βιέννη)

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στα Λύστρα 1616Herritage Museum Sankt Petersburg


Οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στα Λύστρα 1616Herritage Museum Sankt Petersburg

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής