breaking news Νέο

Αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαυροδένδρι

Αρνητική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαυροδένδρι

Η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας (ΦΣΠΑΕ) ισχύος 7.983.36 MW και συνοδευτικά έργα υποδομής, της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ, που θα εγκατασταθεί στο αγροτεμάχιο 218, του αγροκτήματος "Μαυροδένδρι" του Δήμου Βέροιας, ένα θέμα το οποίο είχε έρθει προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Τρίτη, δίχως τελικά να ληφθεί απόφαση επ’ αυτού, αφού η έλλειψη απαρτίας οδήγησε σε αναβολή, συζητήθηκε τελικά χθες στη συνεδρίαση της ΕΠΖ, με προεδρεύοντα το Θεόφιλο Κορωνά και παρόντα μέλη τους Θεόδωρο Τέτο, Στέργιο Διαμάντη, Ηλία Τσιφλίδη και Γιώργο Ορφανίδη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός αγροτεμαχίου, έκτασης 125.000.000 m². Η ονομαστική ισχύς του πάρκου θα είναι 7,98 MW, και θα υλοποιηθεί με χρήση συνολικά 2.494 Φ/Β γεννητριών (panels) της εταιρείας Canadian Solar, τύπου CS - 320 P και ονομαστικής μέγιστης ισχύς 320 W πολυκρυσταλλικής τεχνολογίας, βάσει της διαθεσιμότητας και της μελέτης του πάρκου, επιλέχθηκαν να χρησιμοποιηθούν οι αντιστροφείς (inverters) της εταιρίας Sungrow και συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν τρεις αντιστροφείς τύπου SG2500 (1000V). Το δε πάρκο θα απέχει: • 2,8 km περίπου από τον οικισμό της Βέροιας και • 1,2 km περίπου από τον οικισμό του Μακροχωρίου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, όπως επεσήμανε ο Θεόφιλος Κορωνάς, «ενώ στη μελέτη αναφέρεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα συνδεθεί με τη μέση τάση της ΔΕΗ, όμως με βάση το ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας που παρίστατο στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής διαβούλευσης για το ίδιο θέμα, έθεσε πως «θα κάνουμε υποσταθμούς, προκειμένου το έργο να συνδεθεί με το δίκτυο». Πλην όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στη μελέτη», οπότε και υπήρξε αρνητικός στην εισήγηση προς το ΔΣ Βέροιας επί της συγκεκριμένης μελέτης.

Ο Γιώργος Ορφανίδης στάθηκε με τη σειρά του αρνητικός πάνω στο θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε το έργο να το αναλάβουν τοπικοί επενδυτές, καθ' ότι - όπως σημείωσε - με τον τρόπο αυτό πάει να γίνει μια... ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα πρέπει το φυσικό πλούτο της περιοχής να τον εκμεταλλεύεται μόνο η τοπική κοινωνία. Και εγώ δεν βλέπω το λόγο να μείνει έξω ο Δήμος Βέροιας και να μην αναλάβει το έργο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, τα μέλη της ΕΠΖ ομόφωνα τοποθετήθηκαν αρνητικά στην εισήγηση της μελέτης αυτής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής