breaking news Νέο

Η Επιτροπή Διοίκησης του ΕΧΚΣ έκανε τον απολογισμό της για τα πεπραγμένα της διετούς θητείας της

Η Επιτροπή Διοίκησης του ΕΧΚΣ έκανε τον απολογισμό της για τα πεπραγμένα της διετούς θητείας της

Σε μια απολογιστική συνέντευξη τύπου προχώρησε η διοικούσα Επιτροπή του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, την Τετάρτη το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα (SALA) του πολυχώρου της «ΕΛΙΑΣ».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου, κ. Κώστας Τζελέπης, παρουσίασε βήμα προς βήμα, μέσα από την επισήμανση των υφιστάμενων προβλημάτων και την παράθεση οικονομικών στοιχείων, την εικόνα του τοπίου που υπήρχε στο ΕΧΚΣ, πάνω στο τι παρέλαβε αυτή, τις ενέργειες που καταβλήθηκαν σε μια προσπάθεια να μπει ξανά στις ράγες η λειτουργία του, αλλά και τα απτά αποτελέσματα που υπήρξαν και τις προοπτικές που διανοίγονται γι' αυτό, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στα πράγματα.

 

Η παραλαβή...

Ξεκινώντας ο κ. Τζελέπης από το τι παρέλαβε η παρούσα διοίκηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, τον Ιούλιο του 2015, επεσήμανε :

«Παραλάβαμε το φορέα με 148 € αποθεματικό που υπήρχε. Υπάρχουν απαιτήσεις τρίτων, οι οποίες προσδιορίζονται στο ποσό των 500.000 €. Κάποιο χρέος ήταν νομότυπο και κάποιο παράτυπο – πάνω από το μισό, με αποτέλεσμα ο φορέας να ταλανίζεται από δίκες. Ήταν ένα δυσβάστακτο φορτίο για το φορέα. Τρέχαμε στα δικαστήρια και πληρώναμε δικηγόρους», ανέφερε αρχικά, περνώντας αμέσως μετά σ' ένα άλλο – το πιο βασικό – θέμα, το ότι δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας (κάτι το οποίο δημιουργούσε δυσκολία στην εκταμίευση χρηματοδότησης). Δεν υπήρχε προσωπικό, η κατάσταση στο μηχανολογικό εξοπλισμό που υπήρχε ήταν δραματική, μιας και απαιτούνταν χρήματα, για να συντηρηθούν τα μηχανήματα. Πάνω σ' αυτό ζητήσαμε να έρθει ένας Διοικητικός Υπάλληλος, είτε με απόσπαση, είτε με τοποθέτηση, για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις συντήρησης. Αυτό το αντιμετωπίσαμε παίρνοντας 5 ανθρώπους από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι και έκαναν δουλειά και ανταπεξήλθαμε σ' αυτή την υποχρέωση. Καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό και εγκρίθηκε ένα ποσό 73.000 €. Από αυτό το ποσό δικαιούταν να πάρουν οι υπάλληλοι, το οποίο και θα έπρεπε να προστατεύσουμε, επειδή τα έσοδα από προηγούμενες χρονιές, λόγω χρεών, είχαν κατασχεθεί».

Σ' ό,τι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, ο κ. Τζελέπης σημείωσε ότι «επειδή το Κέντρο δεν λειτουργούσε, ήταν μόνο 184.000 € - και εδώ να κάνουμε μία αντιδιαστολή λέγοντας πως τα προηγούμενα χρόνια ήταν 100.000 €. Από αυτά, 50.000 € πήγαν σε πρόστιμα στην εφορία, για το λόγο ότι δεν είχαν τακτοποιηθεί από προηγούμενες χρονιές ποσά στην εφορία, όπου και καταθέσαμε μηνύσεις γι' αυτό. Πληρώθηκαν 160.000 € για χρέη προηγούμενων διοικήσεων και 30.000 € για νέες οφειλές και ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα».

 

... Η διαχείριση το 2016...

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι «το 2016 αρχίσαμε να λειτουργούμε με βάση ότι θα έπρεπε να ετοιμάσουμε το κέντρο. Οπότε και δημιουργήσαμε μία νέα διαδραστική ιστοσελίδα, υπήρξε συμμετοχή σε έκθεση, ξεκίνησε η ψηφιοποίηση των αρχείων του φορέα και πετύχαμε την έγκριση 7 θέσεων για εργαζόμενους από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Μέσα στο 2016 ήρθε μία Διοικητική υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στα διοικητικά του φορέα. Εδώ να σας πω ότι υπήρχε μία οδηγία, που προέβλεπε ότι κανένα Χιονοδρομικό Κέντρο δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Επειδή αυτή τη δυνατότητα δεν την είχε ούτε η ΓΓΑ, ούτε η περιφέρεια και πως αν έβγαινε ο φορέας να την αναθέσει σε εξωτερικό γραφείο, κοστολογείτο γύρω στα 120.000 €, την εκπόνηση της μελέτης έκανε ο Δήμος Βέροιας (περίπου 60.000 € απέφυγε να πληρώσει ο φορέας). Ο χρόνος για να λειτουργήσει το ΕΧΚΣ το 2016 δεν έφθανε, με αποτέλεσμα η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων να κατατεθεί το Φεβρουάριο του 2017. Οι Υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας έκαναν τα πάντα, για να κατατεθεί η μελέτη. Αναμένεται η απόφαση της Περιφέρειας, όπου είμαστε να πω στο 70% αυτής της προσπάθειας, για να αποκτήσει ο φορέας δεκαετή άδεια λειτουργίας!».

Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, «το 2016 είχε αρκετά χιόνια και το Κέντρο λειτούργησε με επιτυχία. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 90.000 € και αυτό ήταν μια βαθιά ανάσα για το φορέα. Το Κέντρο επιτέλεσε το ρόλο του, για να λειτουργήσει αυτό ως κέντρο προπόνησης, αφού εκεί προπονήθηκαν οι αθλητές των Spesial Olympics και έφεραν από την Αυστρία επιτυχίες (5 χρυσά και 1 ασημένιο), οι οποίοι βραβεύθηκαν από τη ΓΓΑ. Επίσης ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για τις χρονιές 2012-2014 και κατατέθηκε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών στις αρμόδιες αρχές.

Μία ακόμη επιτυχία είναι το ότι τηρήσαμε βιβλία Γ' κατηγορίας με διπλογραφικό σύστημα, κάτι που ανταμείφθηκε από τη ΓΓΑ και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το 2016, παρά τις δύσκολες καταστάσεις, ήταν θετικό το να διατηρήσουμε φορέα, σε κρατικό περιβάλλον. Είναι θετικός ο προϋπολογισμός του 2016 ως προς την εκτέλεσή του και τρέχουμε πλεονασματικοί για το 2017».

 

... και η λειτουργική του κατάσταση μέσα στο 2017

Όπως τόνισε ο κ. Τζελέπης, «επιπλέον εξασφαλίστηκαν 80.000 € από χρηματοδότηση και άλλες 154.000 € ήρθαν από την είσοδο του φορέα στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών (απόρροια το ότι ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός). Το 2017 το κέντρο απέκτησε άλλους δύο υπαλλήλους, έναν τεχνικό και μία Διοικητική Υπάλληλο. Μέσα στο 2017 φιλοξενήθηκαν οι αγώνες που διοργάνωσε ο ΕΟΣ Θεσ/νίκης για παλαίμαχους αθλητές και δεχθήκαμε επαίνους.

Αυτή την εποχή γίνεται συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθαρισμός του δάσους (αυτοφυή βλάστηση), ενώ ακόμα αποκτήθηκε μεταχειρισμένος χιονοστρωτήρας. Δεν είχαμε άδεια παραμονής και τρέχαμε, για να μη μας κάνει έξωση ο Δασάρχης».

 

Ιδιοκτησιακό...

Ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε επίσης και σ' ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φορέας, το οποίο και είναι το ιδιοκτησιακό. «Δεν ξέρω πως θα λυθεί αυτό. Επειδή η περιοχή είναι να μπει στο Εθνικό Κτηματολόγιο, να δούμε πως θα εξελιχθεί με τους δικαιούχους», είπε, ενώ επεσήμανε συγχρόνως πως «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα θα λυθεί, αν έχουμε καλές χρονιές».

Αναφορικά, τώρα, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στο ΕΧΚΣ, ο κ. Τζελέπης ανέφερε πως περίπου 180.000 είναι οι απαιτήσεις από νυν και πρώην υπαλλήλους και 170.000 € - από 290.000 € - οι απαιτήσεις των προμηθευτών. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φορέας, είναι το ιδιοκτησιακό. Δεν είναι όλος ο χώρος του Δημοσίου. Αναβατήρες υπάρχουν και μέσα σε εκτάσεις Αναγκαστικών Συνεταιρισμών».

 

... και λεηλασία του εστιατορίου

Ο κ. Τζελέπης επιπλέον έκανε αναφορά και σ' ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τη λεηλασία του εστιατορίου, που έγινε πριν από χρόνια και αγγίζει τα 90.000 €, για την περίπτωση του οποίου, είπε, υπάρχει επαγγελματίας που θέλει να το νοικιάσει, αλλά περιμένει την έκδοση άδειας και δεν μπορεί να ριψοκινδυνεύσει μία τέτοια επιλογή του.

 

Επένδυση η τεχνική χιόνωση

Ο πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής του ΕΧΚΣ υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «αν γίνει επένδυση στην τεχνητή χιόνωση (υπάρχουν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες), το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου θα έχει μεγαλύτερη σεζόν και συνεπώς θα αυξήσει τα έσοδά του».

 

Εκδηλώσεις

Τέλος, ο κ. Τζελέπης ενημέρωσε ότι προγραμματίζονται εκδηλώσεις στο Σέλι, όπως ένα event στις 18-19 Αυγούστου 2018, που θα τονώσουν τον τουρισμό εκεί.

Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να πει περισσότερα, γιατί – όπως είπε - «δεν θέλω να καλλιεργώ υπέρμετρες προσδοκίες».

 

Παρουσίες

Το παρών στη συνέντευξη τύπου για τα πεπραγμένα της διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου στη διετή θητεία της, έδωσαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος ΝΠ ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας Στέργιος Διαμάντης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Χειμώνας και  Δημότες της Βέροιας.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής