breaking news Νέο

Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη διοίκηση της ΚΕΔΕ

Τι ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη διοίκηση της ΚΕΔΕ

Στην ενίσχυση της «κυβερνησιμότητας» των νέων δημοτικών αρχών, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα δυσλειτουργίας, που δημιουργεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, κινούνται οι προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), οι οποίες συζητήθηκαν την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Τις προτάσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει ως κυβέρνηση, θα αφορά στην επίλυση των προβλημάτων, που δημιουργεί ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» στον Α' και στον Β' βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Οι προτάσεις που επεξεργάστηκε η επιτροπή της ΚΕΔΕ υπό τον Πάνο Μαϊστρο και με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου της κ. Ζυγούρη, είναι οι εξής :

Ο επανακαθορισμός με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται έπειτα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, των αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών ανά κατηγορία δήμων. Οι αρμοδιότητες θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.

Δίνεται η δυνατότητα της μετεκλογικής σύμπραξης αντίπαλων παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα δημιουργίας ενιαίας παράταξης, κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας, από παρατάξεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Υποβαθμίζεται ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου, αφού σε περίπτωση που δεν εγκρίνει κάποια απόφαση το θέμα θα επιστρέφει στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες και θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

Καταργούνται επί της ουσίας τα τοπικά συμβούλια.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής