breaking news Νέο

Στόχος η προστασία του οικοσυστήματος του Βερμίου

Στόχος η προστασία του οικοσυστήματος του Βερμίου

Στη συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ που παραχώρησε η Κίνηση Πολιτών «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΕΡΜΙΟ» προχθές, αναφορικά με την αντίθεση της πάνω στο ζήτημα της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στον ορεινό όγκο του Βερμίου ένεκα των αρνητικών συνεπειών που θα δημιουργηθούν σ' αυτόν, έγινε και μια παρουσίαση της συνέλευσης πολιτών.

Οπως επισημάνθηκε «η συνέλευση πολιτών «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΕΡΜΙΟ» συνθέτεται από πολίτες των περιοχών που ζουν στις παρυφές του βουνου μας, κύρια από τις πόλεις της Βέροιας και της Νάουσας. Στη συνέλευση μας συμμετέχουν καθηγητές/τριες, δικηγόροι, δάσκαλοι/ες, φοιτήτριες εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους κ.α. πέρα απο ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους.

Είναι μια ανοιχτή συνέλευση, που λειτουργεί με άμεση δημοκρατία και πρώτος διακηρυγμενος στόχος είναι η προστασία του οικοσυστήματος του Βερμίου, των ανθρώπων και της φύσης". Οι επιμέρους δε στόχοι της συνέλευσης πολιτών είναι:

– η παύση των εργασιών εγκατάστασης του βιομηχανικού αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, λόγω των καταστροφικών συνεπειών του
– η έναρξη ενός διαλόγου στις τοπικές κοινωνίες , τις κοινότητες και τις πόλεις για την ορθολογική διαχείριση του βουνού,
– ενός διαλόγου που θα οδηγήσει πιθανά στον σχεδιασμό και στην εγκατάσταση ενός κατάλληλου αριθμού ανεμογεννητριών, (και άλλων μορφών ΑΠΕ) που θα κινείται στη λογική της ολοκληρωμένης προστασίας του βουνού, και θα συνεισφέρει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι στόχοι αυτοί αποφασίστηκαν συναινετικά, μετά από πολύμηνες συνελεύσεις, πολύ μελέτη, αναζήτηση, έρευνα, επιμέρους διαφωνίες που κατέληξαν σε έναν κοινό τόπο: η προστασία του βουνού συνδέεται με την προστασία της φύσης και των κοινοτήτων μας.

Μάλιστα, όπως τονίζεται από πλευράς της συνέλευσης «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ», «η βασική μας τοποθέτηση είναι πως πρέπει ως πολίτες να συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας αλλά και με το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί ως τοπικές κοινωνίες στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Δεν δεχόμαστε μία οικονομική παραγωγική λογική που μολύνει αέρα, νερό, έδαφος, που καταστρέφει ΓΗ και Ανθρώπους. Επομένως η χρήση τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας από καθαρές πηγές (αέρας, ήλιος, νερό) μας βρίσκει καταρχάς σύμφωνους.

Για τη συνέλευση Ελεύθερο Βέρμιο και η αιολική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς όμως να αποτελεί με βάση και τα στοιχεία διεθνών οργανισμών τον βασικό παράγοντα για την αποφασιστική τους μείωση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής