breaking news Νέο

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ : Μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά 10 περίπου μονάδες

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ : Μείωση του ποσοστού της ανεργίας κατά 10 περίπου μονάδες

Δεν ξεχνάμε πως μέσα στην τραγική εικόνα που παρουσίαζε η χώρα με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τον Ιανουάριο του 2015, ανέλαβε αυτή με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό της χρεοκοπίας, των μνημονίων και της επιτροπείας κάτω από την οποία βρέθηκε με ακέραια την ευθύνη του αλήστου μνήμης παλιού πολιτικού συστήματος. Τότε δεσπόζουσα θέση στο όλο αρνητικό τοπίο κατείχε η ανεργία, η ανεργία κυρίως των νέων, που συνιστά ένα από τα κορυφαία κοινωνικά πρόβλημα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Τα ποσοστά της είχαν εκτοξευτεί στο 27 και 28%, μακράν και εκείνων ακόμη των ευρωπαϊκών χωρών με τα αμέσως υψηλότερα.

Μπορούμε να σκιαγραφήσουμε, σε αδρές γραμμές, κάτω από ποιες παρεμβάσεις, την τελευταία τετραετία, μαζί με το γενικότερο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την οικονομία, σταθεράμειώθηκε η ανεργίαπερί τις 10 ποσοστιαίες μονάδεςκαι δημιουργήθηκαν περί της 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Με τον ανασχεδιασμό προγραμμάτων και διαδικασιών που περιελάμβανε:

 

Αναβάθμιση  εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες ασθενείας, εγκυμοσύνης κλπ, επέκταση της απασχόλησης από 5 σε 8 μήνες), εισαγωγή δράσεων συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε αντικείμενα όπως η πληροφορική και η κοινωνική οικονομία.

Ανάπτυξη Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, με σκοπό τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας να βασίζονται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και αναλύσεις των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

Σχεδιασμό νέων προγραμμάτων τα οποία είναι στοχευμένα σε ειδικότητες και δεξιότητες που βρίσκονται σε ζήτηση και θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παροχής μέτρων σε ανέργους και ένταξης στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

Επαναρρύθμιση του πεδίου της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την εισαγωγή μια σειράς ποιοτικών κριτηρίων.

Παράταση έως το σχολικό έτος 2021-2022 της λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., που είχαν καταργηθεί το 2013.

Με την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΟΑΕΔ που περιλαμβάνει:

Την οργάνωση υπηρεσιών υποδοχής ανέργων.

Τη μεγάλη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Την αδιοργάνωση της συμβουλευτικής ανέργων με νέα εργαλεία.

Την πρόσληψη νέων εργασιακών συμβούλων υψηλών προσόντων.

Νέες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις με σκοπό την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Τον ανασχεδιασμό προγραμμάτων απασχόλησης, τον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Με τη στήριξη των ανέργων που αφορά:

Την αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων κατά 25% και κατά 60% των ανέργων εποχικών επαγγελμάτων που παίρνουν ειδικό εποχικό βοήθημα.

Τη μείωση των απαιτούμενων ημερομισθίων για την τακτική επιδότηση ανεργίας των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Τη διεύρυνση των δικαιούχων του ειδικού εποχικού βοηθήματος.

Τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου, για τους άνεργους που δουλεύουν μέχρι 70 ημέρες το 12μηνο.

Τη διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διατήρηση του επιδόματος ανεργίας χωρίς συμψηφισμό με το εκπαιδευτικό επίδομα.

 Είναι ειδυλλιακή η εικόνα και μπορεί να πανηγυρίζει κανείς για τα παραπάνω αναφερόμενα; Οχι βέβαια. Ωστόσο μιλάμε για τη χώρα που βγήκε από το τέλμα της χρεοκοπίας και της επιτροπείας που εισέρχεται σταθερά στην κανονικότητα, που βρίσκεται στο κατώφλι μιας δίκαιης ανάπτυξης. Στο τέλος μιας νέας τετραετίας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο προβλέπει πως θα έχουν ξανακερδιθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο των μνημονίων, 500.000 νέες θέσεις εργασίας.  Προβλέπει επισης την ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας στο χώρο της εργασίας, καθώς και την αναδιαμόρφωση των κοινωνικών προγραμμάτων που έγιναν από πεντάμηνα οκτάμηνα και τώρα θα γίνουν από οκτάμηνα δωδεκάμηνα με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τέλος το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει δύο διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και στοχέυει στην επαναφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού του μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

 Κάθε πισωγύρισμα στις παλιές γνώριμες νοοτροπίες και πολιτικές επιλογές του παρελθόντος θα υπονόμευε τα βήματα που έχουνε γίνει από την παρούσα κυβέρνηση προς τη διέξοδο, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής κοινωνικής οπισθοδρόμησης αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για την κοινωνία και τη χώρα.

 

                                                                  Γραφείο τύπου Σύριζα Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής