breaking news Νέο

«Ηπειρώτικο Μοιρολόϊ», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ηπειρώτικο Μοιρολόϊ», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Οι εξαιρετικές Εκδόσεις «Δώμα» συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με τις ποιοτικές επιλογές τους! Η πιο πρόσφατη έκδοση της Μελέτης του βραβευμένου Αμερικανού Μουσικού Παραγωγού Κρίστοφερ Κίνγκ «Ηπειρώτικο Μοιρολόϊ» (Εκδ. «Δώμα», Μτφρ. Αριστ. Μαλλιαρός, Αθήνα 2018), απαντά στο ζητούμενο των ποιοτικών εκδόσεων.

Ο Κρίστοφερ Κίνγκ είναι γνώστης της πρωταρχικής λειτουργίας της Μουσικής, αφού αναγνωρίζει σε αυτήν ένα γιατρικό για τις πληγές της ψυχής, εξίσου ισοδύναμη με τον αέρα και την τροφή. Ο Συγγραφέας, που είναι και μανιώδης συλλέκτης δίσκων γραμμοφώνου, αντιλαμβάνεται ότι η Μουσική, που στην πρωταρχική της μορφή επιτελούσε το ιαματικό της έργο, στην διάρκεια των αιώνων έχασε τα δυναμικά στοιχεία της εξαιτίας των εύθραυστων πολιτισμικών οικοσυστημάτων. Αυτό συνέβη παντού, εκτός από μία απόμερη γωνιά της Ελλάδας, στις εσχατιές της Ευρώπης, στην Ήπειρο.

Ο Κριστ. Κίνγκ μας ξεναγεί στο σκληρό και μαγικό τοπίο της Ηπείρου, όπου κρατήθηκε ζωντανός, σαν από θαύμα, ένας πανάρχαιος τρόπος ζωής, όπου η Μουσική διατήρησε τον θεραπευτικό της ρόλο και γίνεται ένα με την Ποίηση, τον Χορό και την Γιορτή. Μέσα από την γοητευτική αφήγησή του, μαθαίνουμε, για την Ιστορία της Ηπείρου και το μεγαλείο του τοπίου της, για τα πανηγύρια, τα τσίπουρα και τους οργανοπαίκτες, για τα συλλογικά βιώματα και τις κοινές αναμνήσεις, για την Μουσική σαν θρήνο, σαν νανούρισμα και σαν παρηγοριά, για τους Ηπειρώτες που ξέρουν να πενθήσουν αλλά και να γλεντήσουν.

Ο Κριστ. Κίνγκ επιχειρεί ένα οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή Δημώδη Μουσική της Ευρώπης. Η παθιασμένη όσο και παιγνιώδης αφήγησή του, συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό με την ιστορική περιγραφή, και την μουσικολογική ανάλυση με την ανθρωπολογική ματιά, για να πάρει στο τέλος την μορφή μιας ερωτικής επιστολής στην Μουσική και τους Ανθρώπους της Ηπείρου.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής