breaking news Νέο

Μαζική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων έφερε η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Μαζική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων έφερε η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ

Όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές πουθενά η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, όπως υποσχόταν ο τέως υπουργός Κώστας Χατζηδάκης, την οποία πέρασε στη Βουλή επί ΝΔ, αλλά αντίθετα οδήγησε σε μαζική αύξηση! Αύξηση που χαρακτηρίζεται «φωτιά» στις τιμές αυτών των προϊόντων, από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες που τα εμπορεύονται. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, όπως καταγράφεται το πρώτο 9μηνο του έτους και πιο συγκεκριμένα το διάστημα 1/1/2017 έως και σήμερα, διάστημα δηλαδή, που απελευθερώθηκε η τιμολογιακή πολιτική των Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Και για να γίνει απολύτως κατανοητό αυτό, αρκεί να αναφερθεί πως 50 κωδικοί προϊόντων παρουσίασαν μεταβολή το πρώτο 9μηνο του έτους. Από αυτούς: Οι 49 κωδικοί (το 98%) παρουσίασαν αύξηση της τιμής τους. Οι 14 κωδικοί (28%) αύξησαν την τιμή τους άνω του 10%. Οι 9 κωδικοί (18%) παρουσίασαν αύξηση της τιμής που κυμαίνεται από 20-160%! Στον αντίποδα, μόνο ένας κωδικός ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (2%) παρουσίασε μείωση της τιμής του κατά 4,88%. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού του ελληνικού νοικοκυριού ακόμα παραπάνω!

«Εμείς, δυστυχώς, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό για τις αυξήσεις που θα σημειώνονταν στα Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα με την απελευθέρωσή τους. Και τώρα, εννέα μήνες μετά, με την απελευθέρωσή τους τα στοιχεία αποδεικνύουν τις μαζικές αυξήσεις στις τιμές πολλών ΜΗΣΥΦΑ», σχολίασε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο πρώην γραμματέας και νυν μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας και αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Αργύρης Φουκαλάς, επισημαίνοντας ακόμη πως : «Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει σαφέστατα τον περασμένο Μάιο στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον Κώστα Λουράντο, ότι θα τεθούν «δικλείδες ασφαλείας» από το υπουργείο, με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές, τελικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.

Πιθανόν το Παρατηρητήριο τιμών, που αναμένεται να ιδρυθεί στον ΕΟΦ, να φέρει κάποια ισορροπία, αλλά, όπως όλα στην Ελλάδα, πρώτα γίνεται η ζημιά και μετά σπεύδει το κράτος».

Εδώ να θυμίσουμε, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους του ΠΦΣ :

  1. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ – εκτός του δελτίου τιμών -  με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης, που τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.
  2. Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν.
  3. Ιδρύεται Παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΟΦ, που θα είναι αρμόδιο να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν, που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μία ανεξέλεγκτη αύξηση.

«Περιμένουμε επί του πρακτέου να δούμε κάτι τέτοιο», σημείωσε ο κ. Φουκαλάς. Ο οποίος παράλληλα εφιστά την ανάγκη, η νεοεκλεγείσα ηγεσία του Π.Φ.Σ. να αναλάβει δράση για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλιώς, όπως σημειώνει - «τα μόνα και μόνιμα θύματα θα είναι οι Έλληνες πολίτες, καθώς και οι Έλληνες Φαρμακοποιοί».

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής