breaking news Νέο

Το διπλό καθήκον της νέας κυβέρνησης -Άρθρο του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα

Το διπλό καθήκον της νέας κυβέρνησης  -Άρθρο του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα

Το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν το «καύσιμο» για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας από την επόμενη μέρα των εκλογών. Ταυτόχρονα, όμως, κουβαλούν «στην πλάτη τους» αχρείαστα βάρη, στρεβλώσεις και αδικίες, που δεν τις επιτρέπουν να βρουν τον βηματισμό τους.

Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, έχει ένα διπλό καθήκον: Από τη μια πλευρά να λάβει άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των ΜμΕ και από την άλλη να «ξεδιπλώσει» έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που θα τις καθιστά από κομπάρσους «πρωταγωνιστές» εντός και εκτός συνόρων.
Στην ουσία η αγορά έχει ανάγκη τα αυτονόητα: δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, ανάσχεση της υπερφορολόγησης, ομαλή χρηματοδότηση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και εργασιακής νομοθεσίας. Ανάμεσα στα πολλά που πρέπει να γίνουν επισημαίνω τα σημαντικότερα:
Για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη «Λερναία Ύδρα» του παρεμπορίου, το οποία στερεί από την αγορά και από τα δημόσια έσοδα εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι παράνομοι κερδοσκοπούν σε βάρος των νόμιμων και συνεπών επιχειρηματιών.
Στο πεδίο της φορολογίας, η επαναφορά της ισχύος του αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη και η διασύνδεσή του με τις αγορές με «πλαστικό» χρήμα θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη φοροδιαφυγή. Ιση φορολογική μεταχείριση σημαίνει θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλους. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων να μειωθεί στο 20% από 29% που είναι σήμερα και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50% για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Επιβεβλημένη και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αν όχι άμεσα, τότε αρχικά μείωσή του και εξάλειψη σε βάθος διετίας.
Επιχειρηματικότητα όμως δεν υπάρχει χωρίς ρευστότητα. Οι τράπεζες έως σήμερα είναι συνήθως «απέναντι» και όχι «μαζί» με τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων, να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των ΜμΕ και των μεγάλων επιχειρήσεων από τις τράπεζες ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα «Νέα» της Δευτέρας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής