breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα "Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη"

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα

Ένα βιβλίο με αναφορά στο πρόσωπο του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη, μέσα από την οποία ξεδιπλώνεται και η ζωή των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο και έρχεται να προστεθεί ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές των Ποντίων και όχι μόνο βέβαια, είναι και αυτό που εξέδωσαν η Ροζαλία Γαβριηλίδου, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Θράκης.

Το βιβλίο με τίτλο: «Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, στην αίθουσα SALA του Πολυχώρου της «Ελιάς», στην εκδήλωση που οργάνωσε το 4ο Περιφερειακό Τμήμα Κεντροδυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, η κ. Ροζαλία Γαβριηλίδου, από την πλευρά της, έκανε γνωστό στο κοινό το πως περιήλθε στην κατοχή της το χειρόγραφο του Παύλου Τσαουσίδη, που παρέχει πληροφορίες για τη ζωή στον Πόντο, αλλά και απαντήσεις στο πως αναπτύχθηκε αντάρτικο στην περιοχή.

Η ίδια – όπως επεσήμανε - θεώρησε φρόνιμο να προβεί στην ψηφιοποίηση του χειρόγραφου, με την οποία και διατήρησε τον τρόπο έκφρασης και γραφής του οπλαρχηγού Παύλου Τσαουσίδη. Κατόπιν έγινε μία έρευνα, στην οποία καταγράφηκε η ζωή του Πόντιου Οπλαρχηγού και σε συνεργασία με το Θεοφάνη Μαλκίδη ήρθε και η συγγραφή του βιβλίου. Ο κ. Μαλκίδης από τη μεριά του, μιλώντας για τον Παύλο Τσαουσίδη, επεσήμανε ότι υπήρξε μία πρωταγωνιστική μορφή αντάρτη, περνώντας (δοθείσης της αφορμής) αμέσως μετά στο Ποντιακό ζήτημα και στις προσπάθειες που γίνονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Πρέπει να πιάσουμε το νήμα ξανά από την αρχή, από τη μνήμη, τη γνώση, την ιστορία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απόδοση ενός τραγουδιού που γράφηκε για τον Παύλο Τσαουσίδη, με ερμηνευτή το Γιάννη Θεοδωρίδη, τον Παύλο Ματζερίδη συνθέτη της μουσικής και στη λύρα και την Αναστασία Μαχαιρίδου στη συγγραφή των στίχων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το χορό ΣΕΡΑ, που συνάδει με την ύλη του βιβλίου και αποδόθηκε από χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Το παρόν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ημαθίας Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βέροιας Χρήστος Κούτρας και Αντώνης Καγκελίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Νάουσας Δώρα Μπαλτατζίδου, ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Τάκης Ταχματζίδης.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής