breaking news Νέο

ΕΡΤ: Μείωση στα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων

ΕΡΤ: Μείωση στα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε υπουργική σύσκεψη, στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πήραν μέρος και οι εκ του νόμου συναρμόδιοι υπουργοί που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ κ.κ. Πέτσας, Σταϊκούρας και Λίνα Μενδώνη, ενώ παρών λόγω των αθλητικών γεγονότων που καλύπτει η δημόσια τηλεόραση, ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως ενημέρωσε επίσημα το πρωθυπουργικό γραφείο, ήταν οι προοπτικές της ΕΡΤ και οι δυνατότητές της να μετεξελιχθεί σε σύγχρονη και πλουραλιστική δημόσια τηλεόραση.

Λεπτομέρειες, επίσημα τουλάχιστον, όσον αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν δεν έγιναν γνωστές, όμως καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιάννη Δρόσο, που ναι μεν, όπως γράψαμε σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ, υπέβαλε την παραίτησή του, όμως του ζητήθηκε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντικατάστασής του και παραμένει, είναι τα χρήματα που δίνει η δημόσια τηλεόραση στις ΠΑΕ για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, να μην ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΕΡΤ πριν τις εκλογές έδινε 63 εκατομμύρια ευρώ τότε αυτόματα θα πρέπει να γίνει μια περικοπή 13 εκατομμυρίων προς τις ομάδες που ήδη έχουν συμφωνία.

Από κει και πέρα επίσης δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της προεκλογικής οικονομικής συμφωνίας με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ.

Αυτό βέβαια στην ουσία σημαίνει ότι δεν ισχύει η συμφωνία των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στους δύο πρώτους και των 2,5 εκατομμυρίων στην ΠΑΕ του Ηρακλείου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι η ΕΡΤ προτίθεται να προσφέρει, για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και το ίδιο ποσό δίνει και στην ΑΕΚ, ενώ ζητάει μειωση 30% της προεκλογικής τους συμφωνίας με τον ΟΦΗ. Δηλαδή στην ΠΑΕ της Κρήτης δίνει, προκειμένου να αποκτήσει τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, περίπου 1,8 εκατομμυρία ευρώ ετησίως. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, είναι αλήθεια, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το ετήσιο συμβόλαιο του Άρη με την ΕΡΤ, που υπογράφηκε πέρσι το καλοκαίρι είναι 1,95 εκατομμύρια και ισχύει για ένα χρόνο ακόμη.

Επίσης έγινε γνωστό ότι στην εν λόγω σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την προεκλογική του δέσμευση για μείωση κατά 50% του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουν οι Έλληνες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ για την ΕΡΤ.

Αν πράγματι υλοποιηθεί αυτή η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, είναι απορίας άξιο το πως θα καταφέρει η ΕΡΤ να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της ακόμη κι αν μπει στη διαδικασία να διαπραγματευθεί εκ νέου με τις ΠΑΕ της Super League και συμφωνηθεί δραστική περικοπή των τηλεοπτικών συμβάσεων.

Η ΕΡΤ, όπως αναφέρουν τα διάφορα ρεπορτάζ, εκινείτο στα οικονομικά της όρια, πριν ακόμη συζητήσει την απόκτηση των δικαιωμάτων της Super League 2, τα οποία δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση, ούτε από την σημερινή κυβέρνηση και τα οποία από την χρονιά που ήδη διανύουμε θα επιβαρύνουν το ταμείο της με 10 εκατομμύραι ευρώ το χρόνο. Αν σ' αυτά τα 10 εκατομμύρια προσθέσουμε και τα τηλεοπτικά συμβόλαια του ΠΑΟΚ της ΑΕΚ και του ΟΦΗ, τα οποία είναι πρόθυμη έστω και με την σχετική έκπτωση να δεχθεί, και η σημερινή κυβέρνηση, τότε ο λογαριασμός ξεφεύγει κατά πολύ.

Εκτός αν έχει αποφασισθεί να απολυθούν κάμποσες δεκάδες από τους υπεράριθμους είναι αλήθεια υπαλλήλους της δημόσιας τηλεόρασης (υπολογίζονται γύρω στις 2.500) και συγχρόνως γίνουν και περικοπές μισθών στους προνομιούχους δημοσιογράφους και υπαλλήλους της.

Βέβαια υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, λιγότερο επώδυνος για τον Έλληνα πολίτη που μπορεί να ακολουθήσει η δημόσια τηλεόραση. Να αναπτύξει τους μηχανισμούς εκείνους που θα τις εξασφαλίσουν έσοδα για να πάψει να στηρίζεται στο ανταποδοτικό τέλος των πελατών της ΔΕΗ.

Να λειτουργήσει επί τέλους στα πρότυπα των ιδιωτικών τηλεοράσεων ή αν θέλετε καλύτερα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που αναζητούν τρόπους που θα τις επιτρέψουν όχι μόνο να αυτοσυντηρηθούν, αλλά να βγάλουν και κέρδος.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής