breaking news Νέο

Στόχος της κυβέρνησης η σταδιακή μείωση των ασφ/κών εισφορών από το 2020, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε βάθος 4ετίας

Στόχος της κυβέρνησης η σταδιακή μείωση των ασφ/κών εισφορών από το 2020, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε βάθος 4ετίας

Δεν είναι μόνο οι μειώσεις φόρων και οι φοροελαφρύνσεις στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση, αλλά και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας από το 2020, που είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους αυτής. Οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση, από 20% που είναι σήμερα, θα φθάσουν στο 15% στο 2023. Στην πλήρη εφαρμογή της μείωσης, το μηνιαίο όφελος θα είναι 32,5 ευρώ, το οποίο θα μοιράζεται ισόποσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί τρία διαφορετικά σενάρια, για τα οποία ωστόσο - όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας - καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ.

Το πρώτο σενάριο, το οποίο και κερδίζει έδαφος, προβλέπει ισόποση μείωση των εισφορών κάθε χρόνο, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, οι συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και, επίσης, κατά 1,25% το 2023.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση της μείωσης των εισφορών με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας και το τρίτο σενάριο προβλέπει γενναία μείωση του ποσοστού από τον πρώτο κιόλας χρόνο, με στόχο να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το δε ετήσιο κόστος για την πλήρη υλοποίηση του μέτρου, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ από τη μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τη μείωση και των εισφορών κατά 2,5 μονάδες για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών και από 13,33% πέσει στο 10,83%, το κόστος ανέρχεται σε 2,4 δις ευρώ το χρόνο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής