breaking news Νέο

ΕΛΓΑ : Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ»

ΕΛΓΑ : Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ»

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τα αναγραφόμενα σε σχόλιο της στήλης «ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ» της εφημερίδας σας, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 16-7-2019 και αφορά την κατανομή του γεωτεχνικού προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α. στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στον Νομό Πέλλας μέχρι την 9η Ιουλίου 2019 είχαν υποβληθεί 13.158 δηλώσεις ζημιάς σε 330 αναγγελίες ζημιάς φυτικής παραγωγής, που αντιστοιχούσαν σε 165.000 ζημιωθέντα στρέμματα, από αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα στον Νομό Ημαθίας είχαν υποβληθεί 4.967 δηλώσεις ζημιάς σε 153 αναγγελίες ζημιάς φυτικής παραγωγής, που αντιστοιχούσαν σε 56.000 ζημιωθέντα στρέμματα, από τα προαναφερόμενα αίτια. Σε σύνολο δηλαδή 18.125 δηλώσεων ζημιάς το 72,60% αφορά τον Νομό Πέλλας και το 27,40% τον Νομό Ημαθίας. Η κατανομή επομένως του γεωτεχνικού προσωπικού έγινε με βάση τις μέχρι τότε εκτιμητικές ανάγκες.

Την 10η Ιουλίου 2019 η θεομηνία προξένησε νέες μεγάλες καταστροφές στην φυτική παραγωγή και των δύο νομών. Στον Νομό Ημαθίας, μετά την τελευταία θεομηνία,  το σύνολο των ζημιωθέντων στρεμμάτων αναμένεται να ξεπεράσει  τα 80.000 στρέμματα,  για το σύνολο των ζημιών του 2019 μέχρι και σήμερα, καθώς η πρόσφατη θεομηνία, σχεδόν στο σύνολό της, έπληξε ήδη ζημιωθέντα αγροτεμάχια από προηγούμενες αναγγελίες. Τα 25.000 στρέμματα του Νομού Πέλλας που αναφέρονται στο δημοσίευμά σας αφορούν επιπλέον εκτάσεις που ζημιώθηκαν την 10η Ιουλίου 2019 και όχι το σύνολο των ζημιωθεισών εκτάσεων του Νομού, που ανέρχονται σύμφωνα με τα ανωτέρω σε υπερδιπλάσια συγκριτικά έκταση. 

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο ΕΛ.Γ.Α. αντιμετωπίζει ενιαία τους δύο Νομούς και τοποθετεί το γεωτεχνικό προσωπικό ανάλογα με τις εκτιμητικές ανάγκες που προκύπτουν από τις υποβληθείσες δηλώσεις ζημιάς, το στάδιο που βρίσκονται οι καλλιέργειες με προτεραιότητα σε αυτές που είναι κοντά στο στάδιο συγκομιδής ώστε να διατυπωθεί ορθά το κάθε πόρισμα ζημιάς και να καταβληθούν δίκαια οι αποζημιώσεις. 

Ο Πρόεδρος

Θεοφάνης  Κουρεμπές


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής